19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Tipy kam s deťmi v Bratislave a okolí

Autor: Maria Bodnarova, Foto: bratislava.sk, bratislava-hrad.sk, bratislavapreludi.sk, kidshouse.sk, snd.sk, shutterstock.com, sportoviska.sk, u-f-o.sk, uniba.sk, zoobratislava.sk
Adresa: Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:
a bratislava 2

Zdroj: pixabay.com

Ak si aj vy lámete hlavu nad tým, ktoré miesta v Bratislave navštíviť s rodinou, nechajte sa inšpirovať našimi tipmi. Tučné odkazy na atrakcie v článku sú aktívne, pre viac informácií ich neváhajte rozkliknúť. :) V odkazoch nájdete informácie o otváracích hodinách, vstupnom a mnoho iného.

18

Zdroj: u-f-o.sk

Špeciálny tip redakcie za pekného i upršaného počasia: Vyhliadka UFO watch.taste.groove
UFO sa nachádza vo výške 85 m na samotnom vrchu pylónu Mostu SNP na petržalskej strane. Okrem skvelej vyhliadky UFO ponúka kaviareň a reštauráciu. Z vyhliadkovej plošiny je výhľad 100 km. Vedie k nej výťah v ľavom pilieri mosta, zatiaľ čo v pravom pilieri je umiestnené núdzové schodisko so 430 schodmi. 
Viac o vyhliadke UFO >>


1. ZA HISTÓRIOU


Hrady

V bratislavskom kraji nájdete tri krásne hrady, ktorých návštevu by ste určite nemali vynechať.

  • Bratislavský hrad je centrálnou atrakciou hlavného mesta a týči sa priamo nad Dunajom. Dostanete sa k nemu z frekventovanejšej ulice Palisády alebo po krásnom historickom chodníku plnom schodov spod mosta SNP po Beblavého ulici.
  • Hrad Devín je jedným z najstarších historicky doložených hradov na Slovensku. Pri výlete naň vás čaká príjemná prechádzka zelenou prírodou a nádherný panoramatický výhľad. 
  • Hrad Červený Kameň nájdete v obci Častá a ponúka bohatý výber rodinných prehliadok so sprievodcom i pravidelné tematické výstavy a podujatia. Vo vedľajšej dedinke Štefanová  - 5 min autom od Častej Vás čaká Historické bludisko: History Park.

Múzeá

Bratislava je bohatá na množstvo múzeí všetkých druhov. Pre rodiny s deťmi odporúčame navštíviť najmä:

  • Múzeum dopravy je plné všakovakých dopravných prostriedkov od výmyslu sveta. Nájdete tu električky, vláčiky, autá, lietadlá i bicykle a pravidelné výstavy.
  • Železničné múzeum v Rači je veľmi obľúbené a svojich návštevníkov láka na prehliadku rušňov a vlakov vo vonkajšom areáli múzea.
  • Obchod v múzeu je jedinečným spojením múzea a obchodíku, ktoré sa nachádza priamo v ňom. V obchode si môžete kúpiť tradičné suveníry i slovenské špeciality.
  • Múzeum polície SR ponúka pre svojich návštevníkov okrem prehliadky uniforiem či zbraní napríklad aj inscenované miesto trestného činu.
  • Múzeum zbraní nájdete v Michalskej veži pod Michalskou bránou. Vystavené sú tu meče, brnienie, delá, ochranné štíty, strelné zbrane i vojenské uniformy (dočasne zatvorené, Michalská veža v rekonštrukcii).
  • Múzeum hodín - Dom U Dobrého pastiera farebne a architektonicky výrazne pôsobí ako rozprávkový dom. V suteréne a na prízemí boli priestory využívané na obchodno-remeselnú činnosť, horné podlažia slúžili na bývanie.
  • Prírodovedné múzeum SNM - spoznajte príbeh života na zemi, biodiverzitu Slovenska i celej Zeme a klenoty Zeme v podobe minerálov.
  • Galéria moderného umenia Danubiana - necelých 20 km južne od Bratislavy sa nachádza jedno z najromantickejších múzeí moderného umenia v Európe – Danubiana Meulensteen Art Museum.

Slavín

Slavín je bratislavský pamätník sovietskych vojakov a predstavuje jediný vojenský cintorín v Bratislave. Okrem histórie tu na vás čaká aj nádherný výhľad na celé mesto.

☺ v lete           ☺ v zime

bratislava 1905408 1280

Zdroj: pixabay.com


2. ZA ZVIERATKAMI


ZOO

Máte radi zvieratká? Neváhajte navštíviť zoologickú záhradu.

  • ZOO Bratislava ubytováva vo svojich priestoroch desiatky druhov zvierat. Nájdete tu naprííklad zebry, ťavy, nosorožce, hrochy, žirafy, bieleho tigra, levy, medvede, zubre, teráriá i akváriá a pavilón primátov. Pozor Dinopark už zatvorený!  
  • Mini ZOO v Rozálke je detská lúka v jazdeckom komplexe, kde na deti čakajú preliezky, hojdačky, ale najmä obyvatelia mini ZOO - ovečky, zajace, sliepky liliputky i koníky.
  • Sokoliareň a Mini ZOO Devín je kontaktnou mini zoo, sokoliarňou a parádnym rodinným voľnočasovým areálom v jednom. 
  • Gazdovstvo Janka Hraška - vo Vajnoroch si môžete spraviť si piknik mandľovom sade, s deťmi pozrieť ovečky, teliatka a iné zvieratká, zahrať sa v prírode, a natrhať si voľnorastúce bylinky.

Farmy

  • Biofarma Príroda v Stupave je stvorená pre malé deti, môžu tu vidieť skoro všetky domáce zvieratká – ovečky, kozičky, koníky, mačky i psov, ba i srnku Lízu. Môžu vidieť, ako sa dojí ovečka a ako sa vyrába ovčí syr, povoziť sa na poníkoch, zahrať na pieskovisku, a to všetko v krásnej prírode.
  • Abeland je dedinou remesiel a umenia v Lozorne. Počas každej soboty sa v dedinke dejú rôzne tematické programy zamerané hlavne na zachovanie tradičných remesiel, kultúry a stretnutie rodín s priateľmi (cez zimu a letné prázdniny zatvorený).

Špeciálne vychytávky, ktoré určite stoja za to

☺ v lete           ☺ v zime

113338439 10217623959647501 241594236671509402 n2

Zdroj: P. Zaujec sdetmi.com


3. ZA ZÁBAVOU


Detské ihriská

Vyrazte s deťmi na niektoré z exteriérových ihrísk a vybláznite sa, čo vám hrdlo ráči. Linky na odkazy sú aktívne, nájdete v nich napríklad aj fotogalériu ihrísk.

Pláž Tyršák

Kedysi obľúbenú Magio Pláž vystriedala nová pláž na Tyršovom nábreží - Tyršák. Je o čosi menšia a posunutá o kúsok viac k Starému mostu, no aj napriek tomu ponúka rovnako krásny výhľad na Dunaj i Bratislavský hrad a vďaka horúcemu piesku pod nohami sa budete na lehátku cítiť aspoň troška ako na skutočnej pláži. Pláž nájdete na Tyršovom nábreží na Petržalskej strane Dunaja v letnej sezóne od júna do septembra.  

 

Rekreačný areál Pod horárňou Krasňany

V areáli je veľa možností, ako si zašportovať alebo zabaviť deti.  Môžete si tu zahrať ping pong, petangue, basketbal alebo streetball. Keď si prinesiete rakety či loptu môžete si oddýchnuť aj pri hraní bedmintonu, volejbalu prípadne futbalu. Vaše detičky sa určite potešia aj novým preliezačkám a hojdačkám. 

Bobová dráha na Kolibe

Máte radi adrenalín? Vyskúšajte jazdu na bobovej dráhe na bratislavskej Kolibe. Dole sa spustíte rýchlosťou, akú zvládnete, naspäť vás vyvezie ťahacia lanovka. 

Lanové centrá

Na všetkých, ktorí radi hľadajú nové výzvy a prekonávajú sami seba, čaká Lanové centrum na Kolibe a Tarzania v Devínskej Novej Vsi. Staršie deti i dospeláci s chuťou preskúšať svoje sily sú v oboch centrách vítaní.

Action Park Čunovo

Zábavný park pre malých aj veľkých. Zažite adrenalín, ktorý môže prežiť každý. Na ploche 28 000 m2 môžete otestovať až 26 aktivít a 30 vysokých lanových prekážok so skvelými fun atrakciami či detské atrakcie ako bungee aj obyčajná trampolína, elektrické a šľapacie autíčka, detské ihrisko a hojdačky.

Aurelium

Zážitkové centrum vedy Aurelium je miesto kde sa prelína zábava s učením. Jeho účelom je vzdelávať zábavnou formou, zvýšiť všeobecný záujem o vedu v spoločnosti pomocou interaktívnych expozícií a pútavým spôsobom prezentovať najzaujímavejšie javy v oblasti fyziky, chémie, biológie a iných prírodných a technických vied. Spoznajte vedu naživo na vlastnej koži. :) Centrum je vhodné pre deti od 12 rokov. 

Zábavné centrá pre deti

Keď je zlé počasie a všetky nápady na výlety padli, vyberte sa do niektorého z detských zábavných centier a zahrajte sa dosýta. Vyberáme pre vás tie najobľúbenejšie. :)

  • Športovo-zábavné centrum Jump Fun - kedysi známe ako Jump Arena, Kidshouse a Laser Zone, dnes už pod názvom JUMP FUN. centrá nájdete  Bratislave už 2x - v budove Aircraft pri letisku, aj v nákupnom centre Nivy. 
  • FunCity ponúka na zábavu fantastické tobogany, nafukovacie hrady, trampolíny a autodráhy so šliapacími autami i menšími odrážacími autíčkami pre všetky vekové kategórie.
  • Buppi detský svet - Maskoti Bubu Pipi a Buppi vás budú sprevádzať dobrodružstvami v džungli preliezačiek, pomôžu vám zdolať prekážky bez zaváhania a ukážu vám množstvo nových hier a spoločných aktivít rôzneho druhu.
  • Cyberjump v Lamači - trampolínový park pre aktívnu zábavu na 3000m.

  • Retro Kids - trampolíny, automobilové preteky, drevený historický hrad, kútik s bábikami či stavebnicami, detské „kino“, indiánske stany a mnoho ďaľších atrakcií a profesionálne opatrovateľky na vás čakajú v Ružinove.
  • Zábavno - oddychové centrum Space World poteší zábavychtivé staršie detičky. Zahrajte si vesmírne človeče, laser game, X-box, stolný tenis či biliard.
  • Kart One Arena - zabavte sa v motokárovom centre (nie len) pre deti v Petržalke a okrem adrenalínovej jazdy na motokárach získajte detský vodičák každú nedeľu ráno. :)
  • Lezecká stena K2 - nechajte deti zamakať si na najväčšej lezeckej stene na Slovensku. 
  • Vertigo - na lezeckej ploche 1700 m2 si prídu na svoje nielen “profíci”, ale aj úplní začiatočníci, či rodiny s deťmi.  

☺ v lete           ☺ v zime

21122532 10212352128510553 8751181830171691853 o

Zdroj: sdetmi.com


4. DO PRÍRODY


Lesy

Máte chuť si nazbierať čerstvé huby či len tak sa prejsť po lesíku? V Bratislave nič nemožné. :) Na výber máte niekoľko krásnych miest. Odporúčame prechádzku Bratislavským lesným parkom, Horský park, lužné lesy či Lesopark vo Vrakuni.  

Železná Studnička

Je súčasťou Bratislavského lesného parku. Nájdete tu krásne detské ihrisko plné atrakcií, na vyhradených miestach si môžete opiecť klobásku, povozíte sa unikátnou sedačkovou lanovkou (momentálne nepremáva) na Kamzík a späť alebo sa v sezóne počlnkujete na rybníku (dočasne pozastavená prevádzka) a ulovíte si svoju vlastnú rybku.

Rekreačný areál Pod horárňou Krasňany

V areáli je veľa možností, ako si zašportovať alebo zabaviť deti.  Môžete si tu zahrať ping pong, petangue, basketbal alebo streetball. Keď si prinesiete rakety či loptu môžete si oddýchnuť aj pri hraní bedmintonu, volejbalu prípadne futbalu. Vaše detičky sa určite potešia aj novým preliezačkám a hojdačkám. 

Botanická záhrada

Ak chcete vidieť záplavu krásnych farebných kvetov či spoznať nové druhy stromov a rastlín, neváhajte a navštívte Botanickú záhradu. Potrebné informácie nájdete TU.

Parky

Ideálnym miestom na rodinnú prechádzku je park. V každej mestskej časti nájdete aspoň jeden, ktorý si určite zamilujete. Podrobný prehľad tých najobľúbenejších nájdete na našej stránke.

Rozhľadne

Radi si vychutnávate krásny panoramatický výhľad na nádhernú panenskú prírodu okolo? Odporúčame navštíviť rozhľadne. Jednu nájdete napr. v Modre, druhú kúsok za hranicami v rakúskom Hainburgu.
Ak hľadáte ľahko prístupný výlet pre deti s pekným cieľom, tak Vás pozývame do Čunova, kde popri Dunaji uvidíte množstvo zvierat a vodných vtákov.  Čunove sú dve pozorovateľne, jedna známejšia, na Hrušovskej zdrži a druhá menej známa, v mokradiach.

Jaskyne 

V Bratislavskom kraji nájdete jednu verejnosti voľne prístupnú jaskyňu - Deravá skala. Nachádza v okrese Malacky, na v pravom svahu Mokrej doliny na úpätí zrázneho vápencového brala pod plošinou Javorinka. Asi 10 m nad potokom je vstup do jaskyne, ktorá má tvar mohutného previsu.
Jaskyňa Driny je jedinou sprístupnenou jaskyňou na západnom Slovensku a jednou z hlavných turistických atrakcií Malých Karpát. 
Ak plánujete výlet do blízkeho zahraničia, určite nevynechajte návštevu jazernej jaskyne Seegrotte v Rakúsku alebo Punkevnej jaskyne Macocha v Čechách.

Korzo Zálesie

Oddychový areál na Malom Dunaji - Korzo Zálesie je ideálny na prechádzku a výlet aj s malými deťmi. Revitalizácia územia je stále v procese. Drevená rozhľadňa známa ako Záleský maják ponúka pekný výhľad na Malý Dunaj. Tabuľky s obrázkami a popisom vám prezradia viac o faune, ktorá sa na tomto území nachádza. Pri pozorovaní vtáctva určite využijete ďalekohľad a nadšenci fotografovania si tiež prídu na svoje.

Levanduland

Jedinečné levanduľové pole na Záhorí vás očarí svojou krásou aj vôňou. Vyfotografujte sa s rodinou v záplave levandúľ, alebo sa len tak prejdite. 

☺ v lete           ☺ v zime

110298789 10217623958207465 1081463921819025164 n

Zdroj: P. Zaujec sdetmi.com


5. ZA VODOU


Prírodné kúpaliská

Hľadáte to pravé letné osvieženie? Vyberte sa na niektoré bratislavské jazero a okúpte sa v prírodnej vode. Kompletný prehľad prírodných kúpalísk nájdete TU

Letné kúpaliská

Slnko svieti, voda láka... Ak neobľubujete prírodné kúpaliská, vybehnite na tie klasické - bazénové. Niekoľko ich nájdete v Bratislave, ďalšie v neďalekých mestách za rakúskymi hranicami.

Aquaparky

Obľubujete vodné svety s atrakciami pre deti i dospelých? Nech sa páči, vyberte si na výlet niektorý z blízkych aquaparkov.

  • Aquapark Senec
  • Aqua Arena Šamorín
  • Aquapark Trnava
  • Thermal Park Dunajská streda
  • Aqualand Moravia Česko

Kryté plavárne

Ak si chcete zaplávať v ktoromkoľvek ročnom období, navštívte niektorú z krytých plavární v Bratislave. Na viacerých nájdete aj detský bazén alebo vírivku.

Plavby

  • Plavba vyhliadkovou loďou bude pre celú rodinu jedinečným zážitkom. Vybrať si môžete Bratislavský ohruh, alebo plavbu na Devín alebo do Čunova a späť.
  • Člnkovanie na Železnej studničke je mimoriadnym zážitkom pre všetky vekové kategórie. Požičajte si loďku a vychutnajte si romantickú atmosféru na vode.

☺ v lete           ☺ v zime

strkovec

Zdroj: sdetmi.com


6. ZA KULTÚROU


Divadlo

Množstvo divadiel v Bratislave ponúka divadelné predstavenia pre deti. Vychutnajte si nezabudnuteľný umelecký zážitok v niektorom z nich. Mesačné programy nájdete na našich stránkach v sekcii Podujatia.

  • Slovenské národné divadlo je špeciálnou chuťovkou nie len pre deti, ale pre celé rodiny. Odporúčame vybrať si detské predstavenie, ktoré sa hrá v Historickej budove na Hviezdoslavovom námestí. Okrem umeleckého zážitku si tu vychutnáte aj pompéznu atmosféru, ktorú ponúkajú nádherné priestory divadla. 
  • Bibiana je Dom umenia, v ktorom sa hrá divadlo, tvorí sa v tvorivých dielničkách a kde nájdete aj fantastické a mimoriadne obľúbené interaktívne výstavy, ktoré si doslova zamilujete. Staňte sa ich súčasťou, určite neoľutujete.
  • Bratislavské bábkové divadlo je určené najmä milovníkom bábkových predstavení. Stretnete tu bábky od výmyslu sveta, ktoré vás budú do sýtosti zabávať.
  • Divadlo Rozprávkový Gašparko je petržalské bábkové a činoherné divadielko, kde nájdete predstavenia pre rodiny s deťmi. Poskytuje priestor pre užší kontakt hercov s publikom a vytvorenie neopakovateľného vzťahu medzi nimi, čo podporuje zážitok z divadelných predstavení.

Kino

Či už uprednostňujete multiplexy alebo menšie kiná, v Bratislave je ich viac než dosť. Vyberte si to svoje. :) V letných mesiacoch určite nevynechajte návštevu letného kina pod hviezdnou letnou oblohou, či autokina na Zlatých pieskoch. 

Galérie

Pre rodiny čaká zaujímavý program aj v bratislavských galériách. Okrem bežných výstav pripravujú mesačné programy špeciálne pre rodiny s deťmi, ktoré nájdete na našich stránkach v sekcii Podujatia.

  • Slovenská národná galéria ponúka poslednú nedeľu v mesiaci tematické interaktívne rodinné tvorivé dielne, každý prvý štvrtok v mesiaci tvorivé kurzy pre rodičov či BookObrazy v strede mesiaca. 
  • Galéria Mesta Bratislavy pravidelne organizuje tematické výtvarné programy pre rodiny k aktuálnej prebiehajúcim výstavám či cykly stretnutí pre mamičky na materskej dovolenke S kočíkom do Galérie.
  • Multium je jedinečná galéria plná zrkadiel v trojrozmernom priestore, ktoré vytvárajú rôzne efekty a ilúzie nekonečna.  
  • Galéria optických ilúzií - 3D Land sú šikovné optické ilúzie a 3D maľby od slovenských umelcov dokonale popletú všetky zmysly a nechajú vás v nemom úžase.

☺ v lete           ☺ v zime

bratislava 2544039 1280

Zdroj: pixabay.com


7. ZA JEDLOM


Reštaurácie

Hľadáte babyfriendly reštauráciu s detským kútikom v Bratislave? Nech sa páči, pozrite si naše tipy tých najobľúbenejších v meste, kde sa spokojne najete a deti sa zároveň zabavia. Prehľad nájdete TU

Zmrzlina

Kto by nemal rád v lete sladké mrazené pokušenie v podobe farebného kopčeka v chrumkavom kornútku? Pripravili sme pre vás zoznam najlepších zmrzlín v celej Bratislave. Vychutnajte si kúsok svojho potešenia.

Čokoládovňa v Kitsee

Kúsok za slovenskými hranicami v Rakúsku, v neďalekom mestečku Kitsee, nájdete fantastickú fabriku na čokoládu, po ktorej vás radi prevedú skúsení sprievodcovia z fachu. Spravte si rodinný výlet a nakúpte si kakaovú lahôdku aj do zásoby priamo z rodinného podniku s bohatou históriou. 

☺ v lete           ☺ v zime

ResizedImage600399 shutterstock 139684162

Zdroj: Shutterstock


8. ZA ATRAKCIAMI

Pri návšteve Bratislavy určite nevynechajte návštevu jedinečných atrakcií, ktoré vyrazia dych a potešia srdiečka. :) Kliknite na názov atrakcie pre viac informácií.

Ufo 

UFO je považované za jednu z dominánt mesta a vyhľadávaným cieľom domácich i zahraničných turistov. Za 45 sekúnd vás výťah vyvezie z nuly do nemého úžasu. Krátke schodište vás prevedie históriou a dizajnom jedinečného miesta a zážitok vo výške 95 m nad zemou sa môže začať. Po chvíli plnej očakávania sa ocitnete pod holým nebom a môžete si vychutnať pohľad na Bratislavu.

Kamzík

Televízna veža Kamzík sa nachádza na bratislavskej Kolibe a v súčasnosti stále slúži aj ako vysielač. Vo veži sa vo výške 70 m nachádza reštaurácia Veža a vyhliadková plošina s výhľadom na Bratislavu. Jedinečnosťou reštaurácie je, že sedenie je umiestnené na točni, ktorá pomaly poskytuje panoramatický výhľad. Na vyhliadku i reštauráciu vás vyvezie výťah.
Rozhľadňa na Kamzíku - k rozhľadni sa dostanete napríklad z Partizánskej lúky alebo priamo z Koliby.

Trojmedzie v Rusovciach

Na konci Bratislavy pri obci Rusovce sa nachádza jedno výnimočné miesto - Trojmedzie, bod, v ktorom sa stretávajú hranice troch štátov. Na svete je takýchto bodov len 157. Nenechajte si ujsť návštevu tejto chuťovky. Po ceste na Trojmedzie navyše môžete stretnúť veľké množstvo srniek.

Dóm svätého Martina a katakomby

Na Rudnayovom námestí sa týči majestátna katedrála s pozlátenou strechou, ktorú vidieť už z diaľky. Nepremeškajte jej prehliadku - katedrála je rozdelená na bezplatnú zónu (hlavná loď určená pre návštevu pútnikov) a na zónu turistického záujmu, za ktorú sa platí 2,50 eur (presbytérium, klenotnica (stredná sakristia, kaplnka a klenotnica na poschodí) a ľavá časť chóru). Určite nevynechajte ani návštevu katakomb s kryptami, do ktorých zídete po starých kamenných schodoch. 

Mlyn Klepáč

Kúsok za Železnou studničkou sa týči starý mlyn, pod ktorého kolesom začujete žblnkať lesný potôčik. V mlyne je k dispozícii detské ihrisko, turistické ubytovanie a bufet s reštauráciou. Pravidelne sa tu konajú tvorivé dielne, krúžky a jazdy na koni.

Galéria Šrot Park (Devínska Nová Ves)

Voľne prístupná galéria zvieratiek vyrobených z kovu a šrotu. Pekný cieľ v zime i lete, prechádzku môžete spojiť napríklad aj s prechádzkou popri Morave, či Devínskom jazere.

Kalvária s kaplnkou

V krásnom prostredí Horského parku pod Slavínom nájdete dominikánsky kostol Panny Márie Snežnej - Kalváriu, ktorý je zároveň pútnickým miestom. Za kostolom v malej jaskynke sa týči socha samotnej Panny Márie. Môžete si tu oddýchnuť a načerpať nové sily. Na Kalváriu sa dostanete autom po ulici Prokopa Veľkého alebo peši po Hlbokej ceste od hlavnej železničnej stanice.
Pozrite sa do zrevitalizovanej záhrady Prúgerka, o existencii ktorej mnohí ani netušili. Na rohu ulíc Gorazdova a Langsfeldova je umelecká galéria Záhrada.

Marcheggský viadukt 

Jedinečný viadukt, po ktorom už celé desaťročia jazdia vlaky medzi Rakúskom a Slovenskom. Vedie ponad rieku Moravu a popri prechádzkach v okolí Devínskeho jazera ho s deťmi určite nezabudnite navštíviť.

IKEA :)

Ak nie ste z Bratislavy a radi by ste si nakúpili niečo do domácnosti, navštívte najznámejšie obchodné centrum na Slovensku. :) Kým budú rodičia nakupovať, deti sa môžu zabaviť vo veľkom detskom kútiku. Okrem nákupov sa môžete najesť v rovnomennej reštaurácii - jedinečné švédske guľky či nenapodobiteľný hot - dog len tak niekde nenájdete. 

☺ v lete           ☺ v zime

transmitter 1093881 1280

Zdroj: pixabay.com


9. ZA ŠPORTOM

Radi športujete? Vyberte si niektoré z miest, kde sa dá športovať v každom ročnom období. :) Zaplávajte si v niektorom z bazénov, bicyklujte sa v parku, prelezte lanové prekážky. Alebo si vyberte niečo netradičnejšie. :)

Korčuľovanie

Celoročne sú verejnosti k dispozícii viaceré klziská na verejné korčuľovanie, v zimnej sezóne hlavné mesto otvára aj viaceré mobilné ľadové plochy. Ak naopak preferujte korčuľovanie na kolieskových korčuliach, ideálnym miestom je bratislavská hrádza. Nezabudnite sa vybaviť bezpečnostnými prvkami. :)

Lyžovanie

Ak máte chuť si zalyžovať, navštívte lyžiarske strediská Pezinská baba alebo Zochova chata v okolí Bratislavy. Na lyžovačku môžete zájsť aj do Rakúska, necelé dve hodiny jazdy autom z Bratislavy je vzdialené lyžiarske stredisko Stuhleck pri Semmeringu v Rakúsku. Poskytuje 24 km umelo zasnežovaných lyžiarskych tratí strednej a ľahšej obtiažnosti, 12 vlekov, 17 zjazdoviek. Jedna lyžiarska zjazdovka je od šiestej do deviatej večer denne osvetlená až do 1. marca. V Stuhlecku nájdete aj úsek, kde si môžete zmerať rýchlosť.

Dopravné ihrisko

Staňte sa súčasťou dopravnej premávky ako v skutočnosti. V Bratislave nájdete dve parádne dopravné ihriská, na ktorých môžete byť chodcom alebo si môžete zabicyklovať či povoziť sa na odrážadle.

☺ v lete           ☺ v zime

 


 

10. ZA TURISTIKOU

 

Ak túžite viac ako len po prechádzke centrom mesta Bratislava, ponúkame Vám množstvo zaujímavých tipov na výlet či turistiku. Kliknite si pre viac informácií o náročnosti trás pre deti:

  • Lesopark - U Slivu je pekná prechádzka uprostred bratislavských lesov popri riečke Vydrica, vhodná aj pre bicykle, kolobežky, či odrážadlá. 
  • Kačín je obľúbenou destináciou nielen cyklistov, ale aj rodín s deťmi. Priamo na Kačíne sa nachádza rozsiahly areál s viacerými posedeniami a možnosťami opekať. Určite jedno z menej známych miest, ktoré môžete s deťmi objavovať je Písaný kameň v lesoch za Kačínom.
  • Dvojkríž nad bratislavskou časťou Lamač nájdete na kopci Háj, len kúsok od centra Lamača. Pekná prechádzka, počas ktorej si užijete aj prírodu aj pekné výhľady.
  • Pramen riečky Vydrica pramení len kúsok za obľúbenou turistickou destináciou Biely kríž. Je prístupný z viacerým miest, či už z Rače, zo Železnej studničky, či napríklad od Borinky a Dračieho Hrádku.
  • Veľmi pekné miesto uprostred lesa so samoosblužným bufetom, stolom s lavičkami, hojdačkou a pekným výhľadom je vrchole Malá Baňa. V Rači môžete natrafiť aj na vyhliadku nad Račou.
  • Devínska Kobyla je malokarpatský vrch v Bratislave, medzi Devínom, Devínskou Novou Vsou a Dúbravkou. Na prechádzke medzi Devínom a Devínskou Novou Vsou objavte čarovný Waitov lom a labyrint určený všetkým, čo sa chcú zabaviť hľadaním cesty von :) Pozor, cestou natrafíte aj na túto obrovskú drevenú Májku fialovú!
  • Biele skaly nad Dúbravkou sú medzi miestnymi známe hlavne vďaka indiánskym totemom, ktoré sa na mieste nachádzajú. Okrem nich tu nájdete ohniská, viaceré sedenia, či rebríky na lepšie prebádanie lokality.
  • Veľká lúka - známa aj ako Villa Rustica je archeologická lokalita, nálezisko pozostatkov pamiatky z rímskej doby. Nachádza sa na katastrálnom území bratislavskej mestskej časti Dúbravka a je celoročne voľne prístupná pre návštevníkov. 
majk

Zdroj: sdetmi.com

Pre turistov ponúkame aj tipy mimo mesta, určite si s deťmi naplánujte výlet aj do okolia Bratislavy:

  • Zámčisko nad Modrou je tip na nenáročnú prechádzku, prevažne po asfaltovej ceste so záverečným krátkym "stupákom" a peknou vyhliadkou na záver.
  • zo Svätého Jura sa môžete prejsť k zrúcanine stredovekého hradu Biely Kameň, ktorý nahradil rozľahlé veľkomoravské hradisko na protiľahlom kopci.
  • Pajštún je zrúcanina hradu na západnom Slovensku pri obci Borinka a patril do sústavy pohraničných hradov.
  • Zrúcanina Dračí hrádok sa nachádza v južnej časti pohoria Malé Karpaty, na výbežku nad dolinou Stupavského potoka juhovýchodne od obce Borinka. 
  • Čmeľok - Čertov kopec - Skalnatá je pekná turistika s deťmi v Malých Karpatoch. Pozývame na okruh troch "sedemstoviek".
  • Jelenia hora je perfektnou destináciou na výlet s krásnymi výhľadmi len kúsok od Plaveckého Mikuláša.
  • Vrch Vápenná patrí medzi najvyššie vrchy Malých Karpát.  Na samom vrchole sa nachádza aj malá železná rozhľadňa.
  • Turistika s deťmi na vrch Vysoká určite stojí za to. Výhľady sú naozaj neskutočné. V diaľke vidieť rozhľadňu Veľká Homola, ale aj zámok Červený Kameň.
  • Najvyšší vrch Malých Karpát - Záruby - sa vypína vo výške 768 m n.m., čím garantuje nádherné výhľady na okolitú krajinu, ale i peknú, mierne náročnú turistiku s deťmi. 
  • Veľký Peterklín/Petrklín sa nachádza vo výške 587 metrov nad morom. Je prístupný po modrej turistickej značke zo Sološníckej doliny v obci Sološnica.  
  • Ak sa niekedy vyberiete do Záhorskej nížiny, určite vás upútajú do ďaleka viditeľné hradby a veže Plaveckého hradu.

☺ v lete           ☺ v zime

 

jelenia hora

Zdroj: sdetmi.com

 

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Lesana 28.02.2023, 23:19

    Mne sa paci pametnik BITKY pri Lamaci v Lamacskom lese, alebo Villa Rustica v Dubavke, krasne prostredie, naozaj.

  • Olina 03.01.2023, 23:17

    Aquapark Trnava z tohto zoznamu je pre mňa srdcovka :)

  • Zuzka 14.12.2022, 20:39

    Mám rada ZOO na slovensku a v zahraničí , BA ZOO je jedno z naj

  • Danka 03.12.2022, 17:28

    Múzeum dopravy - zaujimave a poučné miesto ako každé múzeum. Vždy prinášajú niečo nové, deti sa dozvedia niečo zaujímavé aké to bolo kedysi.

  • Lenka 02.12.2022, 12:29

    Super článok, veĺa osvedčených ale aj nových tipov. Určite sa inšpirujeme znova.

  • Zuzana 05.07.2022, 09:11

    Vyborne napady. My ked sme boli teraz na hrade Červený Kameň, tak sme po ceste vo vedľajšej dedine objavili History Park. Super, naucne bludisko, nechapali sme, ako ze sme o nich nevedeli skor. Su tam novovzniknuti. Odporucam pridat do zoznamu.

  • Tomas 08.01.2022, 19:23

    Vela super tipov, pre mna najlepšim z nich je Slavín

  • Richard 23.12.2021, 16:24

    Výborný zoznam kde a ako ísť s deťmi na zaujímavé a hlavne aj niektoré menej známe a preludnene miesta. Špeciálne oceňujem hlavne parky a rozhľadne nakoľko o niektorých som ani netušil že existujú

  • Michal 19.12.2021, 13:35

    Odporúčam čokoládovňu v Kitsee- okrem zážitku v puse, uvidíte aj prezícnosť rakúskych majstrov na čokoládu.

  • Renáta Balintová 13.12.2021, 19:10

    Hrady a múzeá sú naše a v Bratislave a okolí ich navštevujeme pravidelne. Hrad Červený Kameň nikdy nesklame, popri prehliadke si môžeme spraviť jednoduchý piknik v okolí a deti sa môžu vyblázniť. Bratislavský hrad je výborný na "kondičku", keď ideme k nemu po schodoch, prehliadka je oddychovka a potom znovu veselo po schodoch dolu. Hrad Devín zvykneme spojiť s plavbou na lodi a deti majú 2 zážitky naraz. Návštevy múzeí volíme v škaredom počasí, keď sa nedá ísť von.
    A keď sa nám nechce ísť ďaleko, stačí aj prechádzka centrom, ale s otvorenými očami. Zaujímavé budovy, ktoré v iných mestách obdivujeme, môžeme obdivovať aj v Bratislave, stačí sa trošku viac poobzerať okolo seba. Nie je to veľké mesto, no na prechádzky s deťmi a objavovanie skrytých zákutí našej histórie je to postačujúce

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár