25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Dvojkríž nad Lamačom

Autor: Simona, Foto: sdetmi.com
Adresa:Bratislava - Lamač Telefón:- www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Pekná prechádzka len kúsok nad Lamačom, počas ktorej si užijete aj prírodu aj pekné výhľady.

Dvojkríž nad bratislavskou časťou Lamač nájdete na kopci Háj, len kúsok od centra Lamača. Háj je zalesnený kopec nad lokalitou Podháj v bratislavskej mestskej časti Lamač. Z kopca je výhľad na pôvodnú a sídliskovú časť Lamača i na susednú Dúbravku.

V lete 2013 bol pri príležitosti 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu na kopci postavený 7 m vysoký drevený dvojkríž, ktorý vysvätil 3. júla 2013 farár Miroslav Michalka. Pôvodný 3,8 m vysoký kríž z útleho a kôry zbaveného kmeňa stromu bol zachovaný a presunutý o niekoľko metrov vedľa.
IMG 20220106 142813412Na kopci sa nachádza veľmi jednoduchá krížová cesta. Jednotlivé zastavenia predstavujú skaly s namaľovanými červenými rímskymi číslicami.

Popis trasy:

Náročnosť: jednoduchá
Začiatok trasy:
ulica Havelkova, Lamač (na tomto mieste začína aj Malokarpatský vlastivedný náučný chodník Lamač - Kačín
Terén:
lesný chodník, miestami spevnený (s kočíkom neodporúčame, hoci s terénnym by to teoreticky šlo :) 
Dĺžka trasy:
približne 1 km od začiatku po kríž (ale môžete pokračovať aj ďalej po náučnom chodníku lesom)
Prevýšenie:
cca 160 m.

My sme náš výlet začali na ulici Havelkova v Lamači, z miesta kde začína aj Malokarpatský vlastivedný náučný chodník Lamač - Kačín, prudkým stúpaním po asfaltovej ceste, ktorá sa po chvíli zmení na spevnenú lesnú cestu. Už po prvých desiatkach metrov máte krásne výhľady na Lamač a vzdialenú Devínsku Novú Ves, po chvíli ste už ale v krásnych bratislavských lesoch. Pozdĺž cesty nájdete aj tabule náučného chodníka, pri ktorých si môžete krátko oddýchnuť. Samotný kríž sa ale nachádza mimo chodníka, ideálne si zobrať so sebou navigáciu, keďže cestička na kríž nie je špeciálne vyznačená. Tu si s deťmi môžete oddýchnuť, prípadne dať malé občerstvenie a buď sa vrátiť tou istou trasou alebo sa môžete prejsť po náučnom chodníku až na Kačín.

Články, ktoré by vás mohli tiež zaujímať:

Mapa: N 48° 11′ 45″ E 17° 3′ 25″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár