28. 03. 2024 Soňa 18°C Oblačno

Bibiana - medzinárodný dom umenia pre deti

Autor: Claudinka, Foto: bibiana.sk
Adresa:Panská 41, 815 39 Bratislava Telefón:0254434986 E-mail:bibiana@bibiana.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

BIBIANA, Medzinárodný dom umenia pre deti, je kultúrna inštitúcia s medzinárodnou pôsobnosťou. Vznikla v roku 1987 ako partner svetoznámeho podujatia s dlhoročnou tradíciou Bienále ilustrácií Bratislava.

BIBIANA sa orientuje na umeleckú tvorbu určenú všetkým vekovým kategóriám detí a mládeže, ktorej rozvoj aktívne podporuje. Sprístupňuje deťom umenie netradičnými, experimentálnymi formami práce. Do nových kontextov spája dostupné informácie, poznatky a skúsenosti a modernými spôsobmi, ktorým dieťa rozumie, s ním komunikuje. Túto zmenu v prístupe si vyžiadal vysoký stupeň poznania, obrovské množstvo informácií, ktoré má dnešné dieťa v premedializovanom svete a ktoré, paradoxne, môže ochudobniť jeho duševný obzor.

Výstavná a programová práca je zameraná najmä na interaktívne výstavy dopĺňané sprievodnými podujatiami - divadelnými predstaveniami, tvorivými dielňami, hudobnými programami. Aktivity BIBIANY majú vysokú profesionálnu úroveň, pretože spolupracuje pri náročných projektoch s umelcami - výtvarníkmi, scénickými výtvarníkmi, spisovateľmi, hudobníkmi, divadelníkmi a aj so študentmi Vysokej školy výtvarných umení a Vysokej školy múzických umení.

Výstavy sú koncipované tak, aby mohli byť reinštalované v ďalších kultúrnych inštitúciách na Slovensku a týmto spôsobom si BIBIANA plní úlohu metodického centra v práci s umením určeným detskému divákovi a návštevníkovi. Niektoré z výstav zaujali zahraničných odborníkov a zrealizovali sa reinštalácie napríklad v Bologni a Ríme. Význam tejto inštitúcie prekračuje hranice hlavného mesta SR Bratislavy a Slovenska, do BIBIANY prichádzajú za skúsenosťami aj hostia z celého sveta.

Adresátom diania a partnerom v dialógu v BIBIANE sú všetky deti bez ohľadu na vek, národnosť, vierovyznanie, sociálne a etnické postavenie, deti zdravé i handicapované. Pri tvorbe programových plánov sa prihliada na potreby všetkých detí. Prejavuje sa to i pri všetkých široko koncipovaných aktivitách.

Otváracie hodiny

Denne utorok - nedeľa (okrem pondelka) od 10.00 hod do 18.00 hod.
Posledný vstup do BIBIANY je o 17.30 hod.

Od 24. mája BIBIANA vychádza v ústrety návštevníkom, ktorí by chceli aj počas pracovného týždňa navštíviť naše výstavy a stráviť v našich priestoroch dlhší čas.
Každú stredu budú otváracie hodiny BIBIANY od 11:00 do 19:00.
Ostatné dni zostávajú otváracie hodiny nezmenené:
utorok, štvrtok, piatok 9:00 – 17:00
streda 11:00 – 19:00
sobota, nedeľa 10:00 – 18:00
ŠTUDOVŇA BIBIANY je otvorená v rovnakom čase ako výstavné priestory.

Vstupenky

Výstavy
Dospelá osoba 1,00 €
Dieťa 0,50€

Divadelné predstavenia
Dieťa 0,70€
Dospelá osoba 1,20€

Tvorivé dielne
Dieťa 0,70€
Dospelá osoba 1,00€

Ako sa k nám dostanete - a kde zaparkovať?

Sídlom medzinárodného domu umenia pre deti BIBIANA je krásny dom na rohu Panskej ulice a Rybného námestia v bratislavskom Starom meste. Vchod pre deti, ich rodičov, starých rodičov a všetkých ostatných návštevníkov je na Panskej č. 41.

  • Pešo - z Námestia SNP dolu po Laurinskej a ďalej rovno až celkom na koniec Panskej. Iný variant: od Michalskej veže dolu po Michalskej ulici, ďalej po Ventúrskej a na jej konci doprava na Panskú. Ďalšia možnosť: od Opery SND dolu po Hviezdoslavovom námestí až takmer k Novému mostu, na konci námestia vpravo za roh (na Rybné námestie) a potom ešte raz vpravo za roh - na Panskú ulicu.
  • Autom - najbližšie platené miesta na parkovanie nájdete na parkovisku hotela Danube, prípadne (o čosi ďalej od nás) v podzemných garážach na Jesenského ulici pri Opere SND. Najpríhodnejšie bezplatné parkovanie nájdete pravdepodobne na záchytnom parkovisku Auparku na petržalskej strane Dunaja, odkiaľ sa k nám dostanete pešo po Novom moste. Vchod do BIBIANY je len niekoľko krokov od vyústenia mostového chodníka do Starého mesta - nemôžete nás minúť!

Bibiana na Facebooku

Mapa: N 48° 8′ 28″ E 17° 6′ 18″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Zuzana 23.11.2022, 08:44

    Bibiana nikdy nesklame :) Je to fajn vyžitie pre deti, keď sa nachádzate v meste. Odporúčam :)

  • Petra 19.11.2022, 20:48

    Pekne straveny cas, ocenujem aj satnu kde sa daju odlozit veci, panie na vystavach ktore vedia poradit.

  • Tinkova Andrea 05.01.2022, 22:31

    Vyborne na rozvyjanie detskej mysle a kreativity.

  • Dana 07.01.2020, 23:07

    Bibiana zatiaľ v žiadnom veku nesklamala. Verím že tak bude aj naďalej

  • Silvia 07.01.2020, 18:42

    Boli sme so 4rocnym a skoro 2rocnou, viac sa vyhral starsi syncek, ale labyrint sa pacil aj malej, odporucam ale pr starsie deticky :)

  • Zuz 03.01.2020, 20:04

    Bibiana je vždy záruka zábavy. Výstavy sa menia, ale navštevujeme ich aj viackrát. Nevýhodou je malý priestor pri skrinkách, nie vždy sa tam zmestíme s kočíkom. Veľmi radi navštevujeme aj čítanie kníh spojených s tvorivými dielňami.

  • Mária Králová 28.12.2019, 21:38

    Chodíme s detmi pravidelne kazdy rok a vzdy sme spokojný

  • Daniela Škrípová 20.12.2019, 12:10

    Do Bibiany chodievame často a veľmi radi a vždy so sebou berieme aj ďalšie kamarátky.. Spolu sa deti nielen zabavia, ale aj veľa naučia, spoznajú. Vždy odchádzajú radostne a tešia sa na ďalšie nové zážitky, výstavy, programy a kamarátov, ktorých tam spoznajú.

  • Katka 10.12.2019, 12:17

    Vždy vynikajúco spracované interaktívne vystavy pre deti.

  • pet 07.12.2019, 21:00

    vzdy maju super detske vystavy. bibianu mame velmi radi

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár