25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Bratislavská Kalvária a Lurdská jaskyňa

Autor: Laura , Foto: sdetmi.com
Adresa:Na Kalvárii, Bratislava - Staré Mesto Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Bratislavská Kalvária je miesto v Bratislave, ktorá predstavuje pozostatky z pôvodnej krížovej cesty z roku 1694. Nachádza sa v mestskej časti Staré Mesto nad Pražskou ulicou. Kúsok odtiaľ začína aj mestský les Horský park.

Bola postavená na Kalvárskom vrchu medzi prvými v Uhorsku, na pamiatku bitky proti Turkom pri Viedni v roku 1683. Prvé zastavenie krížovej cesty sa nachádza v priestoroch dnešnej zastávky SAV, pri Kostole svätého Cyrila a Metoda. V súčasnosti sú zastavenia krížovej cesty zobrazené ako obrázok s textom v drevenom ráme pribité na stromy (len 12. zastavenie je pribité na kríži, ktorý sa nachádza na vrchole kopca). Na bratislavskej Kalvárii je spolu až 15 zastavení.

20210302 152048

Zdroj: sdetmi.com

Do priestoru Kalvárie vedú 3 prístupy:

  • z ulice Za sokolovňou – vstup od začiatku krížovej cesty. V blízkosti je zastávka MHD autobusov a trolejbusov Sokolská na Pražskej ceste
  • z Langsfeldovej ulice – vstup na úrovni 8. zastavenia
  • z ulice Na kalvárii – vstup od konca krížovej cesty

Lurdská jaskyňa na Hlbokej ceste sa nachádza pár desiatok metrov od Kalvárie. Bola pôvodne kameňolomom, z ktorého bol ťažený kameň na mnohé miesta a stavby v blízkom a vzdialenom okolí. 
Počas dlhej histórie Lurdskej jaskyne veriaci z vďaky i ako prejav úcty a mnohých prosieb k Panne Márii umiestnili na priľahlé steny areálu vyše 4 000 pamätných tabuliek. 
Pri vstupe do areálu sa nachádza informačná tabuľa, kde sú informácie o jaskyni v 3 jazykoch

20210207 144851

Zdroj: sdetmi.com

 

Hneď nad Lurdskou jaskyňou sa nachádza rímskokatolícky Kostol Panny Márie Snežnej, ktorý bol postavený v štyridsiatych rokoch 20. storočia.

20210207 150302

Zdroj: sdetmi.com

 

 

Ak budete v okolí, nenechajte si ujsť ani návstevu Prüger-Wallnerovej záhrady "Prúgerku". Na rohu ulíc Gorazdova a Langsfeldova je umelecká galéria Záhrada.
V blízkosti sa nachádza veľmi obľúbený Horský park. Je veľký a plný stromov, takže slov park by sme v tomto prípade mohli pokojne zameniť za les. Na rozdiel od iných parkov v Bratislave je jedinečný svojou polohou - nachádza sa prakticky v strede mesta a predsa disponuje temer nedotknutým prostredím s pôvodnou faunou a flórou. Do parku je povolený vstup so psom aj bez vôdzky. Súčasťou parku je tiež horáreň Horský park, ktorá je obľúbeným miestom pre odpočinok, stretnutia mamičiek s deťmi či organizovanie rozličných podujatí. Neodmysliteľne k nej patrí aj záhrada s detským ihriskom a kaviarnička s tradičnými bratislavskými orechovými a makovými rožkami.


Mapa: N 48° 9′ 35″ E 17° 5′ 60″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár