19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Písaný kameň

Autor: Simona, Foto: sdetmi.com
Adresa:Bratislava Telefón:- www:stránka organizátora
Hodnotenie:

IMG 20201011 155858735

Určite jedno z menej známych miest v bratislavských lesoch. Objavte s deťmi Písaný kameň v lesoch za Kačínom!

História

Roku 1593 sa znovu rozpútala po celej hranici s Tureckom Pätnásťročná vojna. Vyprovokovali ju svojou politikou v pozadí európske veľmoci. Hlavnými účastníkmi sa stali Turecko a Uhorsko. V blízkosti Bratislavy sa odohrávali kruté boje, v ktorých sa vyznamenal Mikuláš Pálfi. Tento významný feudál a verný prívrženec Habsburgovcov rýchlo postupoval na rebríčku hodností a slávy a zakrátko získal v okolí Bratislavy obrovské majetky jednak odmenou, jednak sobášom. Ako dedičný župan bratislavský a veliteľ hradu, ale aj držiteľ Pajštúnsko - stupavského panstva, došiel do hraničného sporu s mestom. Tento napokon musel vyriešiť sám cisár Rudolf II. Definitívne rozriešenie však padlo až tri mesiace po Mikulášovej smrti. Listinou z 1. septembra roku 1600 sa panovník priklonil na stranu mesta. V sedemstranovom opise sporu, chotára a mien účastníkov komisií sa nachádza i údaj o hraničnom kameni, ktorý bol v chotári osadený: "Sama táto skala nech sa ponechá ako jedenásty hraničný kameň a na znamenie nespochybniteľného hraničného kameňa nech sú do tejto skaly vytesané znaky nášho mesta a nebohého Mikuláša Pálffyho, spolu s menami protinavrhovateľov Juraja Drasu, stupavského provízora a Mateja Partingera, mešťanostu mesta Bratislavy..." Kameň ako svedok sporu sa zachoval podnes. V dôsledku víchrice a následného polomu (asi v roku 1834) sa zvalil nabok. Dnes môžeme prečítať len jednu polovicu, na ktorej je vytesaný letopočet "1600", erb mesta Bratislavy a iniciálky "MP"- Mateja Partingera. Podľa listiny by sa na druhej - privalenej strane kameňa mal nachádzať erb Mikuláša Pálffyho a iniciálky jeho provízora Juraja Drasu. Tento kameň, nachádzajúci sa za horárňou na Kačíne, dodnes pripomína severnú hranicu slobodného kráľovského mesta Bratislavy (jej poddanskú dedinu Lamač) a stupavského panstva.

Prístup

Tak trochu záhadné miesto, ktoré sme aj my hľadali dlhšie. Naše dobrodružstvo za Písaným kameňom sme začali na Kačíne, kam počas letných mesiacov jazdí aj MHD autobus č.43. V zime sa však na Kačín musíte dostať peši, či už z Lamača, alebo napríklad zo Železnej studničky.

Z Kačína sa vydáte po červenej značke smerom na Marianku, po chvíli prídete k rázcestiu s názvom Za Kačínom. Pokračujete kúsok ďalej po červenej značke, hľadáte odbočku na lesnú cestu, ktorá žiaľ nie je značená. Cesta ku kameňu je určite takou malou výpravou, či dobrodružstvom, ak vás nebaví blúdiť lesom odporúčame použiť GPS navigáciu, ktorá vám cestu značne uľahčí.

Na konci nájdete veľké žulové kamene a keď budete dobre hľadať, určite zbadáte aj ten písaný! 

IMG 20201011 155913589

Mohlo by Vás ešte zaujímať:

Mapa: N 48° 13′ 21″ E 17° 4′ 23″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár