27. 04. 2024 Jaroslav 16°C Skoro jasno

Vrchol Malá Baňa

Autor: Claudinka
Adresa:Bratislava - Rača (Malé Karpaty) Telefón:+421 www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Vrchol Malá Baňa má 361 m.n.m. a nachádza sa v mestskej časti Rača. Vedie sem modrá turistická značka. Ideálne je začať svoju túru pri značke Rača - Amfiteáter, kde viete aj pohodlne zaparkovať, stačí si dať do navigácie Amfiteáter Knižkova dolina. MHD môžete prísť tiež, len to bude trošku od zastávky trvať, najbližšie je asi zastávka s názvom Nám. A. Hlinku (vzdialenosť cca 700 m).

148674759 2826334624314436 3026759237861204025 n 1

Zdroj: CŠ

Trasa začína hneď lesnou cestičkou, ktorá začína naľavo od veľkej mapy a tabule na konci parkoviska, nejde sa po asfaltke vpravo pri značke. Vedie kľukato cez les a občas ani neveríte, že ste stále v hlavnom meste.

Na vrchole nájdete tajný poklad v drevenej truhlici - samoobslužný bufet, miesto na ohnisko a dva stoly s lavicami na posedenie a oddych, preto si nezabudnite pribaliť niečo pod zub či termosku s čajom. Je tu aj často fotený drevený kríž, ktorý tu nechal osadiť Roman Kučera a za ním v peknom počasí nádherný výhľad. Ak budete mať chuť si niečo prečítať, je tam aj búdka s knižkami. Zaplatiť tovar z bufetu a podporiť tým tých, čo sa tu o to celé starajú, viete hotovosťou do pokladničky, ale tiež qr kódom, čo nám ale nešlo. My aj keď si nosíme vždy vlastné jedlo a pitie, aspoň symbolicky vždy niečo kúpime alebo necháme drobné :) Naľavo nájdete navigačný kruh, kde si môžete pozrieť vzdušné vzdialenosti od uvedených miest (Kamzík, Mont Blanc, Mount Everest, Gerlach..).

Deti poteší určite hojdačka zavesená na strome. A tiež ich poteší okrem zásoby Horaliek v bufete aj pečiatka (teraz aktuálne červenej farby) zavesená na kríži.

Býva tam zavesená aj vrcholová kniha, kde môžu deti niečo pekné napísať či nakresliť. Knihy potom časom možno nájdete oskenované na webovej stránke Malej Bane. Boli sme tu aj v zimnom období a vtedy treba dať pozor, ak je poľadovica, všetko navôkol je veľká šmykľavka a treba byť opatrný.

Cesta trvá okolo 30-35 minút podľa štýlu chôdze, sú to cca 2 km a určite sa na začiatku zahrejete, keďže je to trošku mierny stupák polovicu cesty, je však výborne značená a určite sa nestratíte, stačí sledovať modrú značku. Je výborným východiskovým bodom pre ďalšie túry/cyklotúry v okolí (Pánova lúka, Veľká Baňa..) a je vhodná pre všetky vekové kategórie, často tam stretneme aj upachtených oteckov s kočíkmi, i keď nám to úplne pre kočíky vhodné nepríde.

Mapa: N 48° 13′ 5″ E 17° 7′ 46″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár