26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Turistika s deťmi: rozhľadňa na vrchu Veľký Peterklín

Autor: Simona, Foto: sdetmi.com
Adresa:Sološnica - Veľký Peterklín Telefón:- www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Ak s deťmi radi turistikujete, pozývame na rozhľadnu Veľký Peterklín alebo Petrklín, oba názvy sme našli na turistickom značení. Výstup je dosť prudký, takže ideálne pre už trošku skúsených malých turistov.

Prístup

Veľký Peterklín/Petrklín sa nachádza vo výške 587 metrov nad morom. Je prístupný po modrej turistickej značke zo Sološníckej doliny v obci Sološnica. Autom sa dostanete až k turistickej tabuli, kde je už rampa a ďalej musíte peši.
IMG 20210307 101152689Približne niekoľko desiatok metrov vedie chodník ešte po asfalte, následne sa ale oddelí doprava po lesnom chodníku. Pozor, po pár metroch je už modrá značka nasmerovaná do kopca a tak nezabudnite odbočiť (ako my :) ). Od toho momentu už budete prakticky iba strmo stúpať. Preto je túra vhodná iba v dobrom počasí (nie v blate ani snehu). Síce je písané, že na Petrklín je to zhruba 40 minút, nám to s deťmi trvalo dlhšie, keďže sme v "strmáku" často oddychovali. Ak sa vám bude zdať, že už ste skoro navrchu, po dosiahnutí vrcholu kopca zistíte, že pred vami je ďalší kopec :) To sa nám stalo asi päťkrát. Odporúčame si preto nabaliť veľkú desiatu a sladkú motiváciu.

Približne po hodine sme sa konečne dostali v železnej rozhladni na vrchu Veľký Petrklín. Priamo na mieste je malé ohnisko, a lesné sedenie. Prístup na rozhľadňu je po železnom rebríku, vhodný skôr pre väčšie deti. Rozhľad stojí určite za to! V diaľke vidíte Plavecký hrad, Vysokú, ale aj ďalšie kopce Malých Karpát. 
IMG 20210307 111740084

Cesta späť bola síce oveľa rýchlejšia, ale opäť zostupujete po strmom kopci, takže je cítiť záťaž na kolená a deti treba častejšie istiť. 

Želáme krásny výlet a mnoho pekných zážitkov na turistike :)

Články, ktoré by vás mohli tiež zaujímať:

IMG 20210307 111130800 HDR

Mapa: N 48° 26′ 45″ E 17° 13′ 59″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár