19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

TOP tipy na nenáročnú turistiku s deťmi na Slovensku

Autor: Petula , Foto: sdetmi.com a stránky v popise
Adresa: - Telefón: - www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Ak milujete prírodu a chcete s deťmi stráviť čo najviac času práve v nej, prinášame vám tipy na miesta, ktoré zvládnete navštíviť aj s deťmi. Možno vám pomôžeme s tým, kam na najbližší víkend v okolí či kam sa oplatí zavítať, keď ste na dovolenke ;-)


Kačín

Bratislava, Bratislavský kraj

kacin

Kačín je obľúbenou destináciou nielen cyklistov, ale aj rodín s deťmi. V prípade, že sa rozhodnete ísť peši zo  Železnej Studničky, čaká na vás asfaltová cesta (dlhá viac ako 2 km) popri ktorej uvidíte niekoľko drevených sôch zvierat, ktoré môžete stretnúť v bratislavských lesoch. Cieľová destinácia poteší krásnym areálom, unikátna príroda či zaujímavý domček na strome.

Viac informácií o Kačíne >>


Sandberg & Waitov lom

Bratislava, Bratislavský kraj

IMG 20200508 175516695 HDR

Zdroj: sdetmi.com

Sandberg je významná paleontologická lokalita, nachádzajúca sa na území mestskej časti Devínska Nová Ves, Bratislava.Zaujímavý výlet, ktorý oceníte i s menšími deťmi. Na mieste je možné posedieť, popiknikovať s deťmi, v okolí Sandbergu je viacero lavičiek, či skál na sedenie. Odporúčame ďalej pokračovať smerom na Waitom lom.  Cestou do kameňolomu zbadáte aj veľkú drevenú sochu májky fialovej, avšak najzaujímavejšou atrakciou vo Waitovom lome je veľký kruhový labyrint.

Viac informácií o Sandbergu a Labyrinte vo Waitovom lome >>

Navštíviť s deťmi môžete aj rozhľadne v Bratislave a okolí


Katarínka

Dechtice, Trnavský kraj

IMG 7827

Zdroj: marylyn

Ruiny starobylého Kostola a Kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej nájdete na západnom Slovensku v lesoch Malých Karpát 20 km severne od Trnavy neďaleko obcí Dechtice a Naháč. Kláštor leží mimo hlavných ciest i významných turistických chodníkov a je tak skvelým miestom na nenáročnú rodinnú turistiku, ktorú hravo zvládnu aj tí najmenší. Pri kláštore sa nachádza niekoľko vyhradených ohnísk, kde si môžete oddýchnuť a občerstviť sa. 

Viac informácií o Katarínke >>


Plavecký hrad

Plavecké Podhradie, Trnavský kraj

20151229 113424

Zdroj: sdetmi.com

V obci Plavecké Podhradie vás turistická tabuľa navedie na asfaltovú cestu vedúcu k hradu.Túra trvá aj s malými deťmi približne 30-45 minút v závislosti od kondície detí.Odporúčaný vek na túru je 3+, nakoľko cesta na hrad vedie lesným chodníčkom a miestami je dosť strmá.

Viac informácií o Plaveckom hrade >>


Haluzický kostol a Haluzická tiesňava

Haluzice, Trenčiansky kraj

IMG 0433

Zdroj: sdetmi.com

Túru môžete začať v obci Haluzice, kde zaparkujete auto. Prístup k Haluzickému kostolíku je nenáročný, cca 5 min. chôdze od parkoviska. Trasu hravo zvládnete aj s kočíkom, či menšími deťmi. Ak si chcete spraviť celodenný výlet, odporúčame návštevu kostolíka spojiť s výletom a nenáročnou túrou cez Haluzickú tiesňavu. Vďaka bujnému porastu je trasa v tieni a môžete ju absolvovať aj počas teplých dní. Trasou vás potešia viaceré vodopády a krásne prírodné úkazy.

Viac informácií o Haluzickom kostole >> a Haluzickej tiesňave >>


Oponický hrad

Oponice, Nitriansky kraj

oponice

Zdroj: oponice.sk

Na hrad vedie v súčasnosti turistický chodník z obce Oponice. Už v obci pri vstupnej bráne do parku veľkého kaštieľa sa nachádza veľká informačná tabuľa o hrade v 3 jazykoch, kde turisti dostanú prvotné info o tejto dominante. Z obce to na hrad rezkým krokom urobíte za 30 min. a odmenou Vám bude majestátne kamenné sídlo týčiace sa z Tribečského pohoria a panoráma na dolinu od Zobora až po Bánovecko.

Viac informácií o Oponickom hrade  >>


Zrúcanina Gýmeš

Jelenec, Západné Karpaty, Nitriansky kraj

1024px Jelenec Palac hradny IIIV okolí Nitry ide o jednu z najobľúbenejších trás a zároveň nenáročnú, ktorú zvládnu aj rodiny s deťmi.
Začína v obci Jelenec a trvá približne 45 minút.  Trasa vedie okolo kaštieľa, okrajom lesa a polí, v blízkosti vodnej nádrže, okolo vyhliadky na Studenom hrade, kde sa môžete s deťmi kochať nádhernými výhľadmi na hrebeň Tribeča, Žibricu a Žitavskú pahorkatinu.
Hoci sa jedná o zrúcaninu, je v zachovalom stave aj vďaka aktivistom, ktorí sa pokúšajú o jeho záchranu.

Viac informácií o Zrúcanine Gýmeš >>

Viac tipov na prechádzky s deťmi v Nitrianskom kraji


Králická tiesňava a Králický vodopád

Tajov a Králiky, Banskobystrický krajň

Screenshot 2020 09 04 sdetmi com sdetmicom Fotky a videa na Instagrame1

Zdroj: sdetmi.com

 

Králická tiesňava s nádherným cieľom - Králickým vodopádom je naozaj pekná a nenáročná prechádzka v tieni stromov vhodná aj pre menšie deti. Pozdĺž cesty sú viaceré náučné tabule, takže sa niečo dozviete aj o flóre a faune lesov pri Tajove. Cesta je dobre značená a deti si užijú aj drevené mostíky ponad potok.

Viac informácií o Králickej tiesňave a vodopáde >>


Pustý hrad

Zvolen, Banskobystrický kraj

IMG 20200726 121714677 HDR

Zdroj: sdetmi.com

Areál Pustého hradu s priestorom súčasného archeologického výskumu je sprístupnený pre verejnosť a vedie k nemu trasa náučného chodníka Pustý hrad. Prístup autom je od zimnémho štadiónu vo Zvolene, odtiaľ pešo náučným chodníkom strednej náročnosti s celkovou dĺžkou asi 3,9 km, pešo od železničnej stanice vo Zvolene po modrej asi 1 hod.

Viac informácií o Pustom hrade tu >>


Vodopád Bystrého potoka

Detva, Banskobystrický kraj

108495727 1577018409144565 2604581127119583024 n

Zdroj: sdetmi.com

Vodopády Bystré dosahujú výšku 23 metrov a patria medzi najmohutnejšie vodopády na Slovensku. Dá sa k nim dostať viacerými spôsobmi – napríklad od horského hotela Poľana, kam sa môžete pohodlne vyviezť autom, pokračujete cca 30 – 45 minút po vyznačenom chodníku až priamo k vodopádu.

Viac informácií o vodopáde Bystrô >>


Súľovské skaly

Súľov, Žilinský kraj

Sulovske skaly

Zdroj: sdetmi.com

V obci Súľov pri potravinách na parkovisku môžete nechať auto a hneď kolmo na to popri hostinci vyjdete smerom hore. Približne po 15 minútach by ste sa dostali k Zrakovej pyramíde, unikátnej stavbe, ktorú žiaľ už na mieste nenájdete. Odtiaľ môžu vaše kroky smerovať náučným chodníkom k Súľovským vrchom. Cestou na skaly objavíte mnohé prírodné skalné zaujímavosti vrátane aj Súľovského hradu. Trasa je obojsmerná a zaberie celkovo 2 hodiny. Nádherné výhľady sú tou pravou odmenou.


Náučný chodník Jánošíkove diery

Terchová, Malá Fatra, Žilinský kraj

IMG 3169

Zdroj: sdetmi.com

V Jánošíkových dierach sa nachádza viac ako dvadsať vodopádov , ktoré spolu vytvárajú Vodopády Dierového potoka . Bizarné skalné útvary so špecifickou klímou sú domovom viacerých zaujímavých druhov rastlín a živočíchov.  Jánošíkove diery sú prístupné atraktívnymi značenými turistickými chodníkmi s lávkami, rebríkmi a reťazami. Malý okruh zvládnete za 2-3 hodiny. Trasa Dolné diery je napriek rebríkom pomerne nenáročná a bežne ňou chodia aj deti.

Viac informácií o Jánošikových dierach >>


Hrad Blatnica a Gaderská dolina

Blatnica, Žilinský kraj

gaderPrechádzka Gaderskou dolinou je nenáročná, preto je vhodná aj pre prechádzku s malými deťmi, pre cykloturistov a korčuliarov či mamičky s kočíkom (dolinou vedie kvalitná asfaltka). Gaderská dolina je známa krásnymi gaderskými jaskyňami a zrúcaninou hradu Blatnica s nádherným výhľadom, ku ktorej vás dovedie náučný chodník. Cesta k hradu trvá cca 20 minút a zvládnu ju aj deti. Turisticky vyhľadávaným prírodným útvarom je určite aj Čertova brána. Počas prechádzky dolinou určite natrafíte na Mlynčekovo (vodné mlynčeky).

Viac informácií o Hrade Blatnica a Gaderskej doline >>


Šútovský vodopád

Šútovo, Žilinský kraj

sutov Fotor

Zdroj: sdetmi.com

Šútovský vodopád sa nachádza v pohorí Malá Fatra vo výške 830 m n.m 4 km severne od obce Šútovo. Je to najvyšší vodopád v Malej Fatre má celkovú výšku 38 metrov.Dostaneme sa k nemu z obce Šútovo po modrej turistickej značke, cca 3,7 km dlhej kamenistej ceste, opačným smerom od Chaty pod Chlebom okolo Mojžišových prameňov.

Viac informácií nájdete o Šútovskom vodopáde >>


Kvačianska dolina

Liptov, Žilinský kraj

2019 08 24 09.59.50

Kvačianska dolina spolu s Prosieckou patria medzi najkrajšie doliny na Slovensku a z hľadiska rozmanitosti nemajú široko-ďaleko konkurenciu. Čaká na vás s deťmi príjemná prechádzka v malebnom, horskom prostredí, ktorá sa každému vryje do pamäte. Uvidíte veľmi pôsobivý skalný útvar Jánošíkova hlava, rokliny, výhliadky na dolinu a na konci, malebné Mlyny Oblazy, ktoré si iste nenechajte ujsť. Dolinou vedie náučný chodník, ktorý vás oboznámi so všetkým v okolí.
Od parkoviska Kvačany až po Mlyny sa dostanete za približne 1 hodinu.

Viac informácií o Kvačianskej doline >>


Čutkovská dolina a náučný chodník

Ružomberok,Veľká Fatra, Žilinský kraj

cutkovska

Zdroj: sdetmi.com

Nádherná dolina vo Veľkej Fatre neďaleko Ružomberku je ideálne miesto na trávenie času a nenáročnú turistiku pre rodiny s deťmi. Asi 2 km od ústia sa nachádza priehrada, v ktorej môžme taktiež pri troche šťastia spozorovať ryby. Neďaleko od nej je lúka, na ktorej sú lavičky a ohniská. V doline sú aj 4 studničky s pitnou vodou. Hlbšie v doline sa nachádza Chata pod Kozím, odkiaľ sa môžeme prejsť v Vyšnému Pálenickému vodopádu.

Viac informácií o Čutkovskej doline >>


Vodopád Skok

Vysoké Tatry, Prešovský kraj

tatry 1036431 1280

Zdroj: pixabay.com

Jedným z najkrajších a najznámejších vodopádov Vysokých Tatier je určite vodopád Skok. Nachádzajúca sa v Mlynickej doline 1 hod a 45 minút od Štrbského plesa. Túra je nenáročná, zvládnu ju i menej zdatní turisti či deti. Zážitok pre deti budú krásne výhľady na okolité tatranské hrebene a do doliny. Návrat si môžete spestriť prehliadkou strediska s lyžiarskymi mostíkmi.

Viac informácií o Vodopáde skok >>


Hrebienok

Vysoké Tatry, Prešovský kraj

hrebienok final

Zdroj: sdetmi.com

Hrebienok je atraktívny turistický uzol pre malých aj veľkých návštevníkov. Je možné sa na miesto dostať za 7 minút pozemnou lanovkou zo Starého Smokovca.  Peši zo starého Smokovca vám trasa zaberie okolo 45 minút bezbariérovo po asfaltovej ceste alebo nenáročným terénom popri dráhe.V zime sa tu môžete tešiť na veľmi obľúbené podujatie tesanie ľadových sôch Tatry Ice Master a navštíviť môžete aj Tatranský dóm celý z ľadu.

Hrebienok je východisko aj na ďalšie túry: Rainerova chata - 35min, Sliezsky dom - 2 hod, 5min, Zamkovského chata - 1hod, 5min, Skalnaté pleso - 2hod, 15 min.

Viac informácií o Hrebienku >>

Tatry môžete preskúmať aj bábätkom v kočíku >>


Chodník korunami stromov Bachledka

Ždiar, Bachledova dolina, Prešovský kraj

P1020958

Zdroj: sdetmi.com

V stredisku nájdu zaujímavé atrakcie aj deti a rodiny. Môžu sa vydať na dobrodružné pátranie lesom aby objavili záhadu Gorgyho elixíru života, preskúmať tajomstvá lesných obyvateľov na detskom náručnom chodníku a zahrať sa na dvoch detských ihriskách. Všetky atrakcie sa nachádzajú na vrchole Spišskej Magury, kde sa návštevníci dostanú 40 min. peším výstupom v parkoviska z Bachledovej doliny alebo Malej Frankovej.

Viac informácií o Chodníku korunami stromov >>

Ďalšie tipy na výlety v Prešove a okolí nájdete tu >>


Hájske vodopády

Háj, Košický kraj

117634177 3055105531233977 3923249842751085575 n

Zdroj: sdetmi.com

Hájske vodopády nazývané aj Vodopády Hlboký jarok sa nachádzajú v Hájskej doline (krasovej tiesňave) neďaleko cesty spájajúcej obce Háj a Hačava. Na vodopády na tejto asfaltovej ceste poukazujú tri smerovníky. Dĺžka Hájskej doliny a krasovej tiesňavy  je približne 6,5 km. Vyskytuje sa tu množstvo vzácnych rastlinných a živočíšnych druhov. Pokojne ich cestu absolvujte aj v lete, keďže cesta vedia cez les, kde je príjemný chládok.

Viac informácií o Hájskych vodopádoch >>


Zádielska dolina

Zádiel, Slovenský kras, Košický kraj

IMG 20200729 104021509

Zdroj: sdetmi.com

Zádielska dolina sa nachádza vo východnej časti Slovenského krasu hneď za malebnou a turistickou obcou Zádiel. V členitej tiesňave sú pozoruhodné bralá, kolmé steny a skalné útesy, ktoré sú pestré svojími tvarmi, bizarnosťou a mohutnosťou. V skalách Zádielskej doliny sa nachádzajú jaskyneCelkový čas k rázcestníku Zádielská dolina – horáreň (450 m n.m.) je z obce Zádiel približne 1 hod (naspäť 45 min).

Viac informácií o Zádielskej doline >> 


Mohlo by vás zaujímať:


Tip našej redakcie:
Pre malých výletníkov tu máme super cestovateľský denník, kde si zaznamenajú všetky zážitky z výletov a dovoleniek. Tá najlepšia zábava na cestách. Najlepšia náhrada za mobil.  Objednajte tu >> Kúpiť <<

cestovatel dennik

 

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Kristína 07.08.2022, 17:38

    Tipy sú to naozaj veľmi dobré ale nie všetko je vhodné pre úplne malé deti, dnes sme absolvovali Súľovské skaly, tie s kočíkom vôbec a po svojich deti tak o 6 rokov.

  • tina 27.07.2022, 12:05

    Sutovsky vodopad s kociarom je neprechodny. Da sa nechat kociar pri bufete a potom s nosicom. Treba sa pripravit na velke kamene, pre male deti dost narocne..

  • Katarína 23.11.2021, 09:35

    Hrebienok je atraktívny s deťmi v lete aj v zime. V lete sme sa vyviezli lanovkou a urobili si prechádzku k vodopádom. Dalo sa to zvládnuť, ale deti musia byť zvyknuté na turistiku. V zime je pekná prechádzka zo Smokovca k ľadovému dómu a naspäť na sánkach po sánkarskej dráhe.

  • Veronika 24.11.2020, 21:43

    Hájske vodopády ? Veľmi podceňované na Slovensku, úchvatná scenéria !!! woow !!

  • Melany 20.11.2020, 22:19

    Pekne tipy, snáď sa situácia zlepší a budeme môcť čoskoro cestovať aj za hranice kraja!

  • Lucia Kovacova 20.11.2020, 20:39

    Za mňa hlavne Haluzice, prešli aj dvojročné deti bez problémov a krásny vodopád ako bonus

  • Elena 04.03.2020, 14:00

    S kočíkom je vhodná napr. Žiarska dolina (teda v lete, v zime sánky), len sa tam premáva veľa kolobežkárov (hore je požičovňa), s kočíkom tiež v pohode údolím v Zádielskej tiesňave, ak sa vzdáte výhľadu z planiny.

  • Natt 29.02.2020, 11:04

    Dobry den,prosim vas su to vylety vhodne aj na kociar :) dakujem :)

    • SDEŤMI.com 04.03.2020, 13:21

      Dobrý deň.
      Ťazko sa na túto otázku odpovedá :) to, čo platí dnes, zajtra už nemusí.
      Niektoré by sa mali dať prejsť aj s kočíkom - napr. Gaderská dolina, Šútovský vodopád, Chodník korunami stromov, okolo Štrbského Plesa, asfaltkou na Popradské Pleso, avšak odporúčame skôr nosič alebo počkať, kým dieťatko trošku podrastie. Tiež záleží, či máte golfový kočík alebo hlboký kočík s malým bábätkom.

  • Alena 27.02.2020, 11:20

    Haluzice, Jánošíkove diery, Sulovske skaly i kedysi dávnejšie Tatry, ale sklamal Sutovsky vodopád obtiažna cesta, veľa kameňov, rodiny s kociarmi vobec...

  • Martina 22.02.2020, 08:14

    A co tak Spišský hrad?

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár