29. 03. 2024 Miroslav 23°C Skoro jasno

Trojmedzie v Rusovciach

Autor: Claudinka, Foto: cykloturista.sk
Adresa: Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Na konci Bratislavy pri obci Rusovce sa nachádza jedno výnimočné miesto. Trojmedzie, bod, v ktorom sa stretávajú hranice troch štátov. Na svete je takýchto bodov len 157. Cyklotúra k rakúsko-maďarsko-slovenskému trojhraničiu sa dá absolvovať prakticky kedykoľvek. Nezáleží na tom či je jar, leto, alebo jeseň. Stačí mať cca 3 - 4 hodinky času. Bicyklom sa prevezieme okolo rieky Dunaj, navštívime malebné rakúske obce, prezrieme si galériu v prírode a môžeme sa trebárs aj okúpať v jazere.

Ako sa tam dostať?

Nájsť tú správnu trasu, nie je až také jednoduché. Východiskových bodov je niekoľko. Jedna z Maďarska, jedna z Rakúska a dve zo Slovenska. Najkratšia trasa je z maďarskej Rajky, kam chodí aj slovenský autobus MHD. Najvýhodnejšie je vystúpiť na zastávke Calida. Ak pôjdete autom, môžete ho zaparkovať pri železničnej stanici, kde sa nachádza veľké bezplatné parkovisko. Autom sa však viete dostať aj ďalej. Cesta ide cez koľajnice po pravej strane za nadjazdom. Je to spevnená cesta na Deutsch Jahrndorf a na dvoch križovatkách sa treba držať vpravo. Práve z obce Deutsch Jahrndorf ide ďalšia trasa. Samotná obec je ale z hľadiska dopravnej dostupnosti dosť od ruky, takže tento variant má asi zmysel, len ak máte ešte nejaké ciele v rakúskom okolí alebo plánujete výlet na bicykloch. Cesta je kvalitná asfaltová a približne rovnako dlhá ako z Rajky. Z obidvoch obcí vám to bude trvať pešo asi 45 minút.

Po červenej značke

Zo Slovenska je možných viacero variantov prístupu. Najdlhšia cesta vedie od obce Rusovce. Za železničnou stanicou po asi 200 metroch je priecestie, cez ktoré prejdete a po asfaltovej ceste pokračujete až na trojmedzie. Keď prejdete ponad diaľnicu, tak na križovatke treba ísť doľava a potom už len stále rovno až do cieľa. Je to ale pomerne dlhá cesta, pešo až 2 hodiny. Je preto ideálna pre bicykel, ale výhodou je že, ju môžete absolvovať aj keď je mokro. Odporúčame ju, aj keď idete autobusom z Rusoviec. Ak idete autom, je možné si cestu podstatne skrátiť. Pôjdete smerom na Rajku a za odbočkou na Gabčíkovo, asi po 300 metroch odbočíte vpravo cez železničné priecestie, za ktorým sa dá zaparkovať (cca pre 4 autá). Odtiaľto je to ponad nadjazd do cieľa asi 45 minút pohodovej chôdze po červenej značke. Kúsok pôjdete po poľnej ceste, preto tento variant neodporúčame za mokra a s kočíkom s malými kolieskami.

Trasa cyklotúry z Hlavnej Stanice v Bratislave
Bratislava, hlavná stanica – Nový most – Petržalka – most Lafranconi – štátna hranica SK/A – Berg – Kittsee – Pama – Csardahof – Zeiselhof – Deutsch Jahrndorf (Nemecké Jarovce) – štátna hranica A/HU – trojmedzie A-HU-SK – Sysľovské polia – štátna hranica HU/SK – Rusovce – ochranná hrádza Dunaja – Rusovecké jazero – Petržalka – Prístavný most – most Apolo – Starý most – Nový most – Bratislava, Staré mesto

Zaujímavosti

Samotná cesta vedie pomedzi polia, takže veľa pekných výhľadov sa vám nenaskytne. Takmer určite ale uvidíte obrovské množstvo srniek, ktoré majú v tomto území svoj raj. Oblasť sa od roku 2006 nachádza v chránenom vtáčom území Sysľovské polia, takže je potrebné hlavne v mesiacoch apríl a máj dodržiavať pokoj. Tiež je zakázané sa počas celého roku pohybovať mimo turistických alebo náučných chodníkov.

Okrem samotného hraničného kameňa, ktorý je výnimočný stretnutím hraníc troch štátov, si môžete poobzerať kamennú kompozíciu moderného umenia v prírode. Ide o niekoľko sôch od rôznych umelcov zo Slovenska, Rakúska a Maďarska. Vznikli v roku 1992 ako symbol porozumenia, ale bohužiaľ niektoré sú už dosť zanedbané. Pri hraničnom trojhrane je aj kus ostnatého drôtu ako symbol železnej opony. 

Aj keď široké okolie pôsobí trochu fádne, v prípade pekného počasia je to príjemná vychádzka, kde si užijete trocha samoty a pokoja. 

Použitý text a fotky: http://baby-web.topky.sk/http://www.cykloturista.skhttp://cyklo.hiking.sk

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Miska 01.12.2019, 19:20

    Vylet pekny, ale neodporucame ist autom podla clanku - z rusoviec smerom na Rajku a 300m za odbockou na Gabcikovo prejst cez priecestie. Je tam zakaz vjazdu pre auta.

  • Denka 24.04.2014, 21:10

    Za ten záber na pamiatku to stojí, aj keď okolo dokopy nič nie je, pre menšie deti aj dosť dlhá vychádzka. Neviem kto a či vôbec niekto sa o túto "pamiatku" stará.

  • Jaroslava Čajková 12.01.2014, 20:21

    Pekná prechádzka z Čunová, len po vstupe do polí trochu zavádzajajúce smerovanie šípky, treba pokračovať akoby priamo, krížom cez pole povedľa hranice a problém robí trochu aj prechod ponad diaľnicu, treba ísť po ceste pre autá, ktoré tam však nechodia. Potom je to už krásna prechádzka s veľmi peknou náučnou cestičkou poľami, s udržiavanými panelmi o dropovi fúzatom. Ak ich neuvidíte, je šanca nájsť aspoň pierko po nich. Samotné trojmedzie je s exteriérovými sochárskymi kompozíciami veľmi pekné výtvarne aj symbolicky, najmä počas tejto príjemnej zimy.

  • renata durdova 03.12.2013, 20:25

    Boli sme tam pozrieť a je to zaujímave, malému sa to páčilo. Pre peších turistov je to ťažšie dostupné, išli sme z Rajky a nikto nám nevedel poradiť kade máme ísť.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár