25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Hmyzí hotel na Partizánskej lúke

Autor: Claudinka, Foto: DAPHNE
Adresa: Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Hmyzí hotel na Partizánskej lúke

Keď si najbližšie prídete oddýchnuť a zahrať sa na Partizánsku lúku v Bratislave, zastavte sa pri novom hmyzom hoteli. Hneď ako zídete schodíkmi od parkoviska pod Červeným mostom a prejdete po prvom mostíku cez Vydricu, odbočte vpravo. Spoločnými silami ho tu postavilo občianske združenie Daphne a Mestské lesy v Bratislave.

Čo je to hmyzí hotel? Je to jednoduchá konštrukcia z dreva, vyplnená rôznymi druhmi prírodných materiálov ako sú drevo, duté stonky rastlín, slama, šišky, tehly a iné prírodné veci.

Na čo hmyzí hotel slúži? Postavením hmyzieho hotelu na našej záhrade si môžeme zaistiť bohatú úrodu, pretože tým prilákame opeľovačov ako sú včely, čmeliaky, motýle, osičky, lienky a ďalší užitočný hmyz. Všetky sú totiž nenahraditeľné pre naše záhrady, bez nich by naše rastliny, kríky a stromy nezarodili a tzv. škodcovia by sa premnožili.

Hmyzie hotely vytvárame pre samotárske druhy hmyzu. Možno by ste ani neverili, že ich v oblasti nášho mierneho pásma žije naozaj veľa, až okolo 500 druhov. Samotársky žijúce včely, niektoré osy ani čmeliaky nevytvárajú kolónie. Preto potrebujú svoje hniezdne chodbičky, aby si zaistili pokračovanie svojho rodu. Hmyzie hotely sa tak pre ne stavajú dôležitými náhradnými domovmi. Okrem nich si tam svoje miesto nájdu aj rôzne chrobáky, bzdochy, ucholaky či zlatoočky.

Občianske združenie Daphne robí ekovýchovné programy pre materské a základné školy počas celého roka. Ich cieľom je zážitkovou formou budovať pozitívny vzťah k prírode.

Viac nájdete na http://www.daphne.sk/content/ekovychova.

Mapa: N 48° 10′ 39″ E 17° 4′ 27″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Silvia 05.12.2016, 18:08

    Perfektné miesto na oddych a hry chodievame veľmi často odporúčame všetkým

  • zuz 03.12.2016, 16:24

    Žiadny hmyz tam nie je :-) možno to teba roky kým tam nabehnu?

  • Lenka 02.12.2016, 22:15

    perfekný projekt kde sa môžu deti nenútenou formou niečo naučiť a zoznámiť sa s hmyzom nie len s v knižke

  • Silvia 13.12.2015, 11:19

    výborný projekt zameraný na hmyz a prírodu pre detičky. moje detičky to zaujalo veľmi, aj nám rodičom sa tam páčilo. netradičný projekt, odporúčam malým zvedavcom

  • Sona 21.11.2015, 19:03

    Krasny projekt, zaujimave pre deticky. Skoda len, ze nam sa nepodarilo vela hmyzu vidiet. Ale sme sa o tom s detmi porozpravali ;)

  • mirka 29.11.2014, 21:32

    Hmyzí hotel som navštívila s mojimi dvoma deťmi 2, 4 roky a keďže sme prednedávnom čítali detskú knižku o chrobáčikoch a včielkach , veľmi sa im to páčilo, keď mohli na vlastné oči vidieť , kde všade môže hmyz prezimovať.

  • Petra 19.11.2014, 13:23

    Ktore dieta nerado pozoruje hmyz? Hlavne je to v prirode a okolo nespocetne dalsich moznosti.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár