28. 03. 2024 Soňa 18°C Oblačno

Aurelium - zážitkové centrum vedy

Autor: Laura , Foto: aurelium.sk
Adresa:Bojnická 3 (areál Matador), Bratislava Telefón: 0918 547 478 E-mail:aurelium@cvtisr.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Centrum vedy je miesto kde sa prelína zábava s učením v mene hesla Jána Amosa Komenského „Škola hrou“, kedy je vedecký poznatok alebo akékoľvek učivo skryté v zábavnom experimente. Centrum vedy používa neformálne metódy, vyvažuje prvky hry a vzdelávania. Idea centra vedy vychádza z názoru, že najlepšie sa každý učí pomocou vlastných skúseností a zážitkov. Preto sa snaží všetkým návštevníkom dať príležitosť všetko vyskúšať a prísť na mechanizmus, akým daná vec funguje. Všetko je do značnej miery v rukách návštevníka. Hlavnou myšlienkou centra vedy je popularizovať vedu formou prístupnou širokej verejnosti tak, aby si každý z návštevníkov odniesol nové poznatky, zážitky a nové vedomosti. Je to koncept, ktorý v sebe spája  školu, múzeum i zábavný park.

Čo ponúka centrum vedy?
Rovnako ako klasické múzeum využíva aj centrum vedy exponáty, tie však nemajú hodnotu historickú, ale náučnú. Tá spočíva v potenciáli provokovať myslenie prostredníctvom priamej interakcie. Personál centra vedy exponáty pred návštevníkmi nestráži, ale naopak ich nabáda k fyzickému preskúmavaniu a pomáha im v realizácii experimentov. Veda ako veda nie je vždy atraktívna, ľudia sa jej často vyhýbajú, pretože majú pocit, že je to príliš komplikovaná vec. Objavovanie a experimentovanie v centre vedy je ponúkané tzv. metódou trójskeho koňa, t. j. nie prvoplánovo ale atraktívnou a zábavnou formou pomocou hier a pokusov, keď dochádza k nenásilnému objasňovaniu vedeckých informácii.

1fa
Aký má účel

Účel centra vedy je vzdelávať zábavnou formou, zvýšiť všeobecný záujem o vedu v spoločnosti pomocou interaktívnych expozícií. Presvedčiť mládež, že aj veda môže byť zábavná a vzbudiť v nich záujem o otázky týkajúce sa vedy. Motivovať mladých ľudí k vedeckej kariére a štúdiu technických odborov a prírodných vied. Pútavým spôsobom prezentovať najzaujímavejšie javy v oblasti fyziky, chémie, biológie a iných prírodných a technických vied. Ako v škole i v centre vedy je snaha o to, aby sa návštevník niečomu priučil alebo skôr lepšie pochopil to, čo predtým len tušil na intuitívnej úrovni. Zábava tu nie je samoúčelná je to motivačný prvok a prostriedok k poznaniu. Úlohou centra vedy je aj zabezpečiť transformáciu aktuálneho vedeckého poznania do zrozumiteľnej podoby. Prepojenie základných vedeckých princípov a zákonitostí s ich využitím v reálnom živote

Komu je určené?
Vstup sa odporúča návštevníkom starším ako 12 rokov z dôvodu potreby základných znalostí fyziky.
Deti do 15 rokov majú vstup povolený iba s sprievodom osoby staršej ako 18 rokov (v prípade školskej skupiny v sprievode vyučujúceho). Deti staršie ako 15 rokov môžu prísť do CV aj samostatne.
Sprievod (vyučujúci, rodičia, iní rodinní príslušníci, ...) je zodpovedný za dieťa, pri poškodení alebo zničení exponátu môžu byť požiadaní o náhradu škody.
Vstup neodporúčame deťom mladším ako 5 rokov, nakoľko sa v CV nachádzajú malé exponáty a pri nepozornosti sprievodu môže dôjsť k uduseniu dieťaťa.

Prečo názov Aurelium zážitkové centrum vedy ?
Za názvom nášho zážitkového centra vedy Aurelium je oveľa viac ako sa na prvý pohľad zdá. Je odvodený od krstného mena rodáka z Liptovského Mikuláša prof. Ing. Aurela Stodolu, ktorý bol významný slovenský fyzik, technik a zakladateľ teórie parných a plynových turbín. Dokonca bol profesorom Alberta Einsteina, ktorého známy citát „Dôležité je neprestať sa pýtať“  je mottom zážitkového centra vedy Aurelium.

Exponáty:

  • Človek, obnoviteľné zdroje, ekológia
  • Chémia a materiály
  • Matematika a základné fyzikálne javy
  • Mechanika, termika, strojárstvo
  • Robotika, automatizácia
  • Svetelná technika, vlnenie, svetlo, optika

Otváracie hodiny TU.

Cenník TU.

Autobusové spojenie (linky MHD):
Linka číslo: 65
Zástavka: Jurajov dvor

Električka:
Linka číslo: 4
Zástavka: Jurajov dvor

GPS súradnice: 48.182285,17.165198

 

1aurel

 

 

 

Mapa: N 48° 10′ 55″ E 17° 9′ 53″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Janka 26.12.2022, 09:50

    Krásne miesto kde sa vždy dozvieme niečo nové. Aj pre deti okolo 4 rokov . Vždy sa tu zdrzime minimálne 2 hodiny

  • Eva 28.11.2019, 21:27

    aj menšie deti si nájmu čo ich tu zabaví, boli sme, keď bolo ešte vstupné zdarma, aj viackrát, deti sa zabavili hodinu dve

  • Simona 08.12.2017, 19:32

    Výborná myšlienka, som rada, že tu take niečo máme

  • Marika 07.11.2016, 19:54

    Niečo podobné je trvale zriadené na výstavisku v Brne. Keď sme tam boli, tíško som im závidela. Veľmi sa teším, že toto môžu zažiť už aj naše deti.
    Držím palce, aby takýchto projektov bolo čím viac.

  • Kika 23.08.2016, 19:40

    Určite sa sem oplatí ísť či už s malymi alebo veľkými detmi. Aj dospeláci si prídu na svoje. Bomba!!!

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár