26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Villa Rustica - Veľká lúka

Autor: Simona, Foto: sdetmi.com
Adresa:Bratislava - Dúbravka Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Pozývame na prechádzku do prírody, len kúsok od Devínskej kobyly. Villa Rustica je prístupná celoročne, vedie ku nej chodník od Technického skla v Dúbravke (MHD č. 20).

Veľká lúka - známa nepresne aj ako Villa Rustica je archeologická lokalita, nálezisko pozostatkov pamiatky z rímskej doby. Nachádza sa na katastrálnom území bratislavskej mestskej časti Dúbravka

Zvyšky stavby rímskeho súkromného kúpeľa, tzv. balnea, boli objavené v lesoch medzi Dúbravkou a Devínskou Novou Vsou (vo výške 210 m n. m.) na lokalite zv. Veľká lúka. Archeologický výskum prebehol v rokoch 1982 až 1993. Budova rozmerov 13,2 x 11,2 m bola členená do viacerých miestností.
IMG 20210213 144957324 HDR

História:

Na základe týchto ojedinelých náhodných objavov ako aj s ohľadom na vývoj osídlenia v pogermánskom období sa na spomínanom území predpokladal výskyt významnejšieho nálezu. Tým bol objav základov antickej kamennej stavby. Po podrobnejšom výskume sa prišlo na to, že stavba pochádza pravdepodobne z 3. storočia po Kr. z rímskych čias.

V tomto období bolo územie dnešných RusoviecJaroviecČunova a Petržalky (ako aj priľahlého pásu dnešného pohraničia) súčasťou rímskej provincie Panónia. Vzhľadom na to, že sa na Veľkej lúke našli rímske a germánske nálezy, je možné, že stavba patrila germánskemu šľachticovi, ovplyvnenému rímskou kultúrou. Jeho pôvodný zámer – vybudovať kúpele na teplú aj studenú vodu – sa ale zmenil a bol postavený iba kúpeľ so studenou vodou, chýba tam totiž podlahové vykurovanie (hypocaustum) alebo počas stavby bol zmenený jej účel.

Pri skúmaní pozostatkov stavby boli objavené nálezy dôležité pre jej datovanie. Ide najmä o rímsku keramiku, viacfarebné mozaikové sklo, bronzové spony, rímske mince a i. Výnimočným nálezom z tohto územia je drobná bronzová plastika predstavujúca starogréckeho boha plodnosti.

Mohlo by Vás ešte zaujímať:

Mapa: N 48° 11′ 44″ E 17° 0′ 57″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár