27. 04. 2024 Jaroslav 20°C Polooblačno

Mamičky pozor! Nárok na rekreačný príspevok máte aj vy

Autor: Maria Bodnarova, Foto: up-rekrea.sk
family summer forest by open trunk

Zdroj: freepik.com

Určite si spomínate na legislatívne zmeny, ktoré vstúpili do platnosti 1. januára 2019 v súvislosti s príspevkom na rekreáciu pre zamestnancov na celom Slovensku. Vedeli ste, že nárok na príspevok majú aj mamičky počas materskej či rodičovskej dovolenky?

Legislatívou, ktorá vstúpila do platnosti 1. januára 2019, sa zamestnávateľom otvorili nové a daňovo výhodné možnosti príspevku na oddych a regeneráciu zamestnancov. Svojmu zamestnancovi môže prispievať na tuzemskú dovolenku - ubytovacie služby či pobytové balíky, zostavené z minimálne dvoch prenocovaní na území Slovenskej republiky alebo na prázdninové aktivity detí - tábory pre školopovinné deti. Spolu so zamestnancom sa na rekreácii môžu zúčastniť aj blízki rodinní príslušníci.

Nenechajte svojich 275 € prepadnúť

Využite možnosti predĺženého víkendu alebo aj týždňového pobytu na Slovensku a spoznajte čaro jesene na potulkách našou krajinou. K dispozícii je niekoľko tisíc ubytovacích zariadení,  v horách aj pri vode, kde máte možnosť využiť rekreačný príspevok.

Ak ste pred nástupom na materskú dovolenku boli zamestnancom, ktorý odpracoval minimálne dva roky v jednej spoločnosti môžete požiadať svojho zamestnávateľa o príspevok na rekreáciu aj počas čerpania materskej či rodičovskej dovolenky. Podmienkou je, aby váš zamestnávateľ  mal 49 a viac zamestnancov, vtedy je povinný žiadosti zamestnanca vyhovieť. Ak má zamestnávateľ 49 a menej zamestnancov môže, ale nemusí takejto požiadavke vyhovieť – príspevok je v tomto prípade na báze dobrovoľnosti. Maximálna výška príspevku je 275€, zvyšok si zamestnanec hradí sám.

Príspevok môžete využiť aj na vianočnú lyžovačku či detský tábor

Príspevok môžete využiť na samotné ubytovanie, ale aj na o stravovanie v rámci ubytovania či iné služby, napríklad wellness, ak sa jedná o pobytový balíček. „Pomaly sa blíži obdobie zimných lyžovačiek. Ak ubytovacie zariadenie zahrnie do svojich služieb aj poskytnutie skipasu, tak  aj naň je možné uplatniť príspevok. Ak si však skipasy kupujete zvlášť a nie sú zahrnuté spolu s ubytovaním v jednom balíčku, tak sa na nich príspevok nevzťahuje,“ povedala Anna Lašová zo spoločnosti Up Slovensko. Príspevok je taktiež možné využiť na úhradu detského tábora alebo iných aktivít pre deti. Detské aktivity sa ale musia konať počas školských prázdnin a na území Slovenska. Deti zamestnanca musia byť školopovinné, čiže navštevujúce základnú školu alebo niektorý z prvých štyroch ročníkov osemročného gymnázia. Podľa týchto podmienok sa teda môže jednať napríklad aj o detský lyžiarsky tábor, lyžiarsky kurz organizovaný školou alebo športovým klubom počas školských prázdnin.

Ako si uplatniť rekreačný poukaz

Firmy môžu príspevky na rekreáciu preplácať zamestnancom dvoma spôsobmi:

  1. Prostredníctvom poskytnutia karty s kreditom vo výške maximálneho ročného príspevku 500 €. Na kartu si "nabijete" požadovaný kredit, pričom zamestnávateľ vám z výplaty stiahne 45 % kreditu a zvyšných 55 % prepláca on. Kartu môžete použiť pri platení za pobyt vopred alebo priamo na mieste. Je potrebné si vopred zistiť, či dané ubytovacie zariadenie tieto karty akceptuje. 
  2. V ubytovacom zariadení si na svoje meno necháte vystaviť faktúru za pobyt. Faktúru následne predložíte svojmu zamestnávateľovi a ten vám preplatí 55 % zo sumy, maximálne však 275 €. Opäť si odporúčame preveriť pred nástupom na pobyt, či dané zariadenie vystavuje faktúry aj pre fyzickú osobu. 

Čo by ste ešte mali vedieť

  • Rekreačný príspevok je oslobodený od daní a odvodov, dostanete ho teda v plnej výške a nemusíte z neho nič odvádzať.
  • Ak o príspevok požiadate, zamestnávateľ vás nesmie znevýhodňovať oproti ostatným, napríklad tým, že vám nevyplatí odmeny.
  • Zamestnávateľ prepláca len 55 % z ceny pobytu, a to maximálne vo výške 275 €, zvyšnú sumu doplácate vy.
  • Rekreačný poukaz je možné využiť len na dovolenku na Slovensku, ktorá trvá minimálne dve noci
  • Vždy si vopred overte, či ubytovacie zariadenie rekreačný poukaz akceptuje, či už formou vystavenia faktúry alebo platby vyššie spomínanou kartou.

Prečítajte si aj "Rekreačné preukazy - až 275€ na vašu dovolenku, či tábor".

Napíšte komentár