25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Prírodné divy Slovenska

Autor: Zuzka
Adresa:Celé Slovensko Telefón: - www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Slovensko - malá, veľká krajina. Malá svojou rozlohou, ale veľká prírodným bohatstvom a výnimočnými miestami. Prinášame Vám dych vyrážajúce prírodné výtvory naprieč celým Slovenskom.


1. Čertova skala

Lokalita: Banskobystrický kraj, obec Budča

Čertova skala
, či skalný hríb je ojedinelý prírodný úkaz. Jedná sa o sopečný balvan, ktorý je s podložím spojený len veľmi malou plochou.  Nemusíte sa však obávať, žeby spadla :). Čertovu skalu nájdete v prírodnej rezervácii Boky, v katastri obce Budča.

skala

Zdroj: sdetmi.com 


2. Park tmavej oblohy

Lokalita: Prešovský kraj, Národný park Poloniny

Park tmavej oblohy Poloniny je najtmavšie miesto na Slovensku a môžete tu sledovať nočnú oblohu nepoznačenú svetelným znečistením. Bez ďalekohľadu sa dá vidieť až 2 000 hviezd. (v  mestách iba 200 a vo veľkomestách len 20). Tento park je jediným na Slovensku a dvadsiatym parkom svojho typu vo svete. Vo veľkosti obsadil dokonca bronzové miesto. Vznikol s cieľom informovať a vzdelávať verejnosť v problematike ochrany nočného životného prostredia a svetelného znečistenia.

poloniny

Zdroj: poloniny.svetelneznecistenie.sk


3. Haluzická tiesňava

Lokalita: Trenčiansky kraj,obec Haluzice

Haluzická tiesňava je krásne neustále sa meniace miesto, ktoré sa každým rokom mení a zväčšuje. Vznikla erozívnou činnosťou Haluzického potoka, ktorý sa v prvej fáze zarezal do málo odolných dolomitov a v neskoršej fáze prerazil k ešte menej odolnej vrstve hlinitých bridlíc. Kaňon má dnes dĺžku 1 km, hĺbku 50 m a šírku 200 m. Haluzická tiesňava bola za prírodnú pamiatku vyhlásená v roku 1963 a platí tu 4. stupeň ochrany. Nachádza sa na území Trenčianskeho kraja, v okrese Nové Mesto nad Váhom .

tiesnava

Zdroj: S detmi.com


4. Zbyňovský skalný budzogáň

Lokalita: Žilinský kraj, obec Zbyňov

V Rajeckej doline, na svahu vrchu Žibrid sa nachádza veľmi zaujímavý prírodný úkaz - Skalný budzogáň. Tento výtvor prírody sa zaradil medzi najkrajšie prírodné krásy na Slovensku. Má podobu zovretej päste a je vysoký približne 12 m. Viaže sa k nemu zaujímavá povesť o obrovi.

budzogan

Zdroj: sdetmi.com


5. Opálové bane

Lokalita: Prešovský kraj, Červenica pri Prešove

Medzi obcami Zlatá Baňa a Červenica sa nachádza unikátna lokalita najstarších opálových baní na svete. Prírodný unikát celosvetových pomerov takéhoto rozsahu sa nenachádza nikde na svete. V 16. storočí boli tieto Opálové bane známe po celom svete, no je možné, že opál sa tu ťažil od rímskych čias. Práve v našej slovenskej opálovej bani bol nájdení najkrajší opál – Harlekýn, ktorý je momentálne uložený v prírodovednom múzeu vo Viedni. Opálové bane sú momentálne sprístupnené aj pre turistov.

IMG 20200728 102521005

Zdroj: sdetmi.com

6. Šránecké piesky

Lokalita: Bratislavský kraj, obec Plavecký Mikuláš

Za púšťou nemusíte cestovať ďaleko, pretože ju máme aj na Slovensku.  Nájdete ju približne v polovici cesty medzi obcami Lakšarská Nová Ves a Plavecký Mikuláš. Piesok sem privial vietor z rieky Moravy pred miliónmi rokov. Táto oblasť patrí medzi chránené oblasti európskeho významu, pretože tu žije  niekoľko vzácnych druhov flóry aj fauny.

IMG 20201004 152044920 HDR

Zdroj: sdetmi.com


7. Pralesy

Lokalita: Prešovský a Banskobystrický kraj

Aj na Slovenskú máme pralesy a tie naše sú dokonca zapísané v zozname Svetového dedičstva UNESCO. Najznámejšie pralesy na našom území sú Dobročský prales, Prales Stužica, Vihorlatský prales a Badínsky prales. Do Badínského a Dobročského pralesa je prísny zákaz vstupu, ale na okraj týchto pralesov sa dostante.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Elven heart from Middle Earth (@rusalka_striga), 31 Júl 2018 o 9:20 PDT


8. Kráter Vyšné Ružbachy

Lokalita: Prešovský kraj, Vyšné Ružbachy

Tento kráter vo Vyšných Ružbachoch je najväčšie travertínové jazero svojho druhu na Slovensku a je to aj Európsky unikát. Má priemer 20 metrov a je hlboké 3 metre. Voda v kráteri je priezračná a termálna s vysokým obsahom vápnika a má okolo 23 °C. Od roku 1967 je zaradený medzi chránené prírodne útvary Slovenska.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Marek Elias (@mrk_els), 29 Jún 2019 o 10:34 PDT


9. Herliansky Gejzír

Lokalita: Košický kraj, obec Herľany

Tento studený gejzír je skutočnou raritou. Dnes sú podobné aktívne gejzíry iba na  Islande a v Nemecku. Herliansky Gejzír samovoľne strieka do výšky 7-15 metrov raz za 32-40 hodín, erupcia trvá približne 25 minút. V súčasnosti postupne stráca na sile a čas medzi erupciami sa predlžuje. Čas najbližšej erupcie nájdete na stránke obce Herľany. Gejzír bol v roku 1987 vyhlásený za národnú prírodnú pamiatku a od roku 2002 je na predbežnom zozname Svetového dedičstva UNESCO.

IMG 20200728 142610878 HDR

Zdroj: sdetmi.com

 


10. Ochtinská Aragonitová jaskyňa

Lokalita: Košický kraj, obec Ochtiná

Ochtinská aragonitová jaskyňa je jedinou sprístupnenou aragonitovou jaskyňou v Európe a jednou z troch na svete. Zvyšné dve sú v Mexiku a Argentíne.  Aragonitová výzdoba jaskyne predstavuje unikátny fenomén. V jaskyni nachádzame tri generácie aragonitu. Najstaršie aragonitové útvary majú takmer 140-tisíc rokov. Jaskyňa je národnou prírodnou pamiatkou a je zapísaná na zozname Svetového dedičstva UNESCO. Jaskyňa leží západne od Rožňavy v  katastri obce Ochtiná.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Christoph Saulder (@equinoxomega), 15 Jan 2018 o 5:02 PST


11. Kamenné gule - megoňky

Lokalita: Žilinský kraj, Čadca

Kamenné gule sú prírodný úkaz, ktorý je svetovým unikátom. Jedná sa o skalné gule rôznych veľkostí od 30 cm po viac ako 2 m. V minulosti sa tu nachádzali aj kusy s priemerom okolo 3 m, dokonca aj obria 5-metrová guľa, po ktorej zostalo iba prázdne lôžko v skalnej stene . Ich vznik stále nie je vedecky objasnený. Predpokladá sa,  že vznikli asi pred 40 miliónmi rokov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Miroslav Hanečka (@miroslav_hanecka), 23 Jún 2018 o 7:39 PDT


12. Kamenný vodopád

Lokalita: Banskobystrický kraj, obec Šiatorská Bukovina

Kamenný vodopád patrí k zaujímavým výtvorom. Je 9 metrov vysoký a vznikol pred asi štyrmi miliónmi rokov stuhnutím lávy. Neďaleko vodopádu sa nachádza ďalšia zaujímavosť a to kamenné more tvorené takými istými čadičovými úlomkami ako vodopád. Kamenný vodopád i kamenné more ležia na území národnej prírodnej rezervácie Šomoška.

IMG 20200818 104219344 HDR

Zdroj: sdetmi.com

13. Geografický stred Európy

Lokalita: Banskobystrický kraj, obec Kremnické bane

Obec Kremnické Bane je známa tým, že sa tu nachádza geografický stred Európy. Jeho miesto označuje pam§taná tabuľa na žulovom balvane. Tento stred je iba symbolický a nie je presne určený a je to iba jeden z viacerých stredov Európy, ktoré sa nachádzajú v rôznych štátoch ako napr. v Nemecku a Litve. Isté však je, že ako symbolický stred Európy sa v historických prameňoch spomína už koncom 18. storočia a tak s istotou vieme to, že patrí k tým najstarším. 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Adrianka from planet Earth

Napíšte komentár