26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Čertova skala

Autor: Annie
skala5

Zdroj: budca.sk

Adresa:Budča Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Skalný hríb Čertova skala sa nachádza v Národnej prírodnej rezervácii Boky v katastri obce Budča. Rezervácia bola zriadená na ochranu pôvodných až 200 rokov starých porastov duba cerového, ktorý tu dosahuje svoju najsevernejšiu hranicu svojho zemepisného rozšírenia. Povesť hovorí že, skalu tu nechal čert, ktorý chcel potrestať obyvateľov neďalekej dediny Budča. Mal v pláne zhodiť na nich obrovský balvan, avšak ho prekvapil slnečný svit. Keďže sa musel ponáhľať späť do pekla, skalu nechal tam...

Čertova skala je sopečný balvan o rozmeroch asi päť metrov kubických, ktorý vznikol nerovnomerným zvetrávaním mäkšieho tufového podložia a andezitového balvanu. Ten ostal akoby na stopke - skalnom podloží veľkom asi pol metra. Balvan má váhu asi 17 ton a s podkladom je spojený len veľmi malou plochou, vďaka čomu pôsobí labilne. Spojenie je však pevné a podľa geológov v najbližších stáročiach nehrozí, že by došlo k jeho narušeniu.

Najjednoduchšia cesta je náučným chodníkom, ktorý začína pri vyústení doliny Velký Sietenec pri Budči v smere na Žiar nad Hron (asi 1,5 kilometra za obcou Budča). Na náučnom chodníku nájdete 13 informačných tabúľ. Prístupový chodník ku hríbu je pomerne strmý a úzky, cesta môže trvať aj tri hodiny, pre malé deti a kočíky neodporúčame.

Mapa: N 48° 33′ 58″ E 19° 1′ 23″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Lucia 05.12.2018, 12:24

    pockali sme kym budu deti troska starsie a absolvovali sme. je pravda, ze cesticka je v niektorych usekoch sikma a zle sa kraca, ale myslim, ze to stoji za to. my sme mali stastie, ze tam zrovna nikto nebol, tak sme si vychutnali pohodu a pekny vyhlad. urcite sa oplati vidiet

  • Barbora 24.11.2018, 11:34

    Velmi zla cesta napric svahem, deti nekolikrat spadli. Celou dobu huci dalnice. Kamen je hezky, ale ta cesta za to nestoji.

  • Renata Kašinská 08.01.2018, 22:17

    Jednoznacne sa oplati vidiet. Uzasny prirodny ukaz. Deti aj dospelaci budu mat 100% zazitok.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár