27. 04. 2024 Jaroslav 20°C Polooblačno

Kaligrafia a secesné motívy

29.06.2023 Autor: Externý prispievateľ, Foto:
Termín: 02.07.2023 Mesto:Lučenec Zdroj:stránka organizátora

Beseda 3

Rodinné nedele v NMG :) Animačný program k výstave Ohlasy secesie v Novohrade II. pre rodiny s deťmi do 10 rokov, vás zábavnou formou a zaujímavými úlohami prevedie obdobím secesie v úžitkovým umením.

„Lučenec predstavoval na prelome storočí mesto s veľkým potenciálom, ktoré zažívalo rozmach v oblasti hospodárskej, priemyselnej, ale aj kultúrnej či spoločenskej. Stával sa vyhľadávaným centrom obchodu, pričom jarmoky a trhy pravidelne lákali do mesta kupujúcich aj predajcov z celého kráľovstva. Nebola teda náhoda, že secesia zavítala aj do tohto prosperujúceho mesta. Nasledovala národný štýl a inšpirácie čerpala najmä zo secesných stavieb v Budapešti, vyžarujúcich okázalosť, malebnosť, ozdobnosť a pozornosť venovanú detailu. Aj vďaka tomu si Lučenec na prelome storočí vyslúžil pomenovanie „Malá Budapešť“. Secesia ale nezanechala svoje stopy len na fasádach, prenikla do rôznych oblastí života – do interiérov, nábytkového
dizajnu, odievania, reklamy a tlače."


O výstave Ohlasy secesie v Novohrade
Cieľom výstavy je ukázať návštevníkom kolekciu secesných predmetov z prelomu 19. a 20. storočia, ktoré sa podarilo zachovať v zbierkach NMG. Základom budú zbierkové predmety, ktoré ešte neboli návštevníkom prezentované, ale aj také, ktoré boli využité v rámci rozličných výstav, no v celkom odlišnom kontexte a s iným zámerom, vďaka čomu tieto predmety naberú úplne nový rozmer. V súčasnosti nám umožňujú vytvoriť reprezentatívnu vzorku secesie ako výtvarného slohu v Lučenci a Novohrade. 


Trvanie výstavy: 9. 6. 2023 – 6. 8. 2023

Napíšte komentár