16. 04. 2024 Dana/Danica 11°C Dážď

Multižánrový festival Zo srdca

26.08.2021 Autor: Laura , Foto: FB
Termín: 28.08.2021 a ďalšie Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora
239458402 362149112271004 4667451421309743008 n

Zdroj: FB

Staré Mesto pripravilo nový Festival Zo srdca. Predstaví na ňom talent, zručnosti a schopnosti ľudí so zdravotným znevýhodnením, návštevníci si môžu zmerať sily v netradičnom viacboji.
Pozitívne vnímanie inakosti so zreteľom na inklúziu ľudí so zdravotným znevýhodnením – to je cieľom nového dvojdňového multižánrového Festivalu Zo srdca, ktorý pripravila mestská časť Bratislava-Staré Mesto na piatok a sobotu 27. do 28. augusta na Hviezdoslavovom námestí. Súčasťou festivalu bude v piatok podvečer aj slávnostné odhalenie Reťaze spolupatričnosti na Rázusovom nábreží vedľa Propelleru s koncertom Mariána Banga a Nikolaja Nikitina & Jana Riga. Reťaz tvorí viac ako 200 srdiečok, ktoré na výzvu Starého Mesta zhotovili obyvatelia Bratislavy počas pandémie koronavírusu.
„Ambíciou festivalu je priblížiť širokej verejnosti talent, zručnosti a schopnosti ľudí so zdravotným znevýhodnením, a zároveň dať príležitosť týmto talentovaným umelcom prezentovať ich umenie na veľkom podujatí,“ zdôraznila starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. Festival je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.
Pre návštevníkov festivalu pripravilo staromestské oddelenie inklúzie, sociálnych vecí a kultúry bohatý program. Vystúpia umelci so zrakovým, sluchovým, duševným i telesným znevýhodnením, deti zabaví divadlo Hopi Hop z Košíc, filmové predstavenia, workshopy. „Barbora Paulovičová, výtvarníčka so sluchovým znevýhodnením, naučí deti ako si vyrobiť vlastnú knižku a ukáže zaujímavý spôsob, ako sa naučiť abecedu,“ upresnila vedúca oddelenia inklúzie, sociálnych vecí a kultúry Janka Langová. Ľudia si tiež môžu zmerať sily v netradičnom viacboji. Budú sa v ňom musieť popasovať so situáciami, ktorým bežne čelia s telesným znevýhodnením, ktorý používajú vozík.
V sobotu sa návštevníci môžu tešiť aj na Ľudovú hudbu Ďatelinka, či na spoločné vystúpenie Simy Martausovej s tanečníkmi s Downovým syndrónom, ktorí účinkujú v jej videoklipe k skladbe Podoby. Lákadlom nepochybne bude aj moderátor Festivalu Zo srdca - obľúbený slovenský raper a stand-up komik Bekim.
Zručnosti a šikovnosť ľudí so zdravotným znevýhodnením priblížia aj výstavno-predajné trhy na Hviezdoslavovom námestí. „Svoju činnosť a výrobky budú prezentovať a predávať chránené dielne, sociálne podniky, občianske združenia, spolky z Bratislavy a okolia. Zisk z predaja použijú na verejnoprospešný účel a na činnosť chránených dielní,“ uviedla Janka Langová. Firmy, ktoré sa zaoberajú problematikou zdvíhacích zariadení, mechanických a elektrických vozíkov a kompenzačných pomôcok budú poskytovať poradenstvo a budú tieto pomôcky vystavovať. Svoj stánok bude mať aj Staromestská knižnica. Bude tam ponúkať bezplatnú online registráciu a vystavovať výrobky seniorov zo Seniorcentra Staré Mesto.
Názov festivalu nie je náhodný. „Slovensko leží v srdci Európy, Bratislava je srdcom Slovenska, Staré Mesto je srdce Bratislavy a zo srdca sme pripravovali tento festival, ktorým chceme ukázať, že je dôležité mať srdce na pravom mieste,“ vysvetlila starostka. Ako doplnila, mestská časť plánuje z Festivalu Zo srdca do budúcnosti urobiť pravidelné staromestské podujatie.
Vstup na staromestský Festival Zo srdca je voľný. Organizátori dodržiavajú všetky opatrenia vyplývajúce z aktuálnej pandemickej situácie.

27.8., 17.00-19.00, pri Propelleri, Rázusovo nábrežie:
  • Nikolaj Nikitin & Jan Rigo
  • Marian Bango
28.8., 13.00-19.00, Hviezdoslavovo námestie:
  • Sima Magušinová (rod. Martausová)
  • Tamara Kramar Band
  • Hopi Hope
  • Heňo Wilmroter
  • Viera Kotvasová
  • ĽH Ďatelinka
  • Divadlo Hopi Hope
  • TK Danube

Projekcie v kine Mladosť, vstup voľný.
Pre deti :
- o 15,00 Maškrtné medvedie príbehy
-o 16,00 Veľký zlý lišiak a iné príhody
Oba filmy v slovenskom dabingu.
Pre mládež a dospelých :
- o 17,30 hod dlhometrážny dokumentárny film Postiženi muzikou - film o legendárnej pražskej skupine študentov z Jedličkovho ústavu Tap Tap. Film ešte nebol uvedený v slovenských kinách.
Moderátor: Bekim

Súčasťou festivalu sú výstavno - predajné trhy.
Realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky
Vstup voľný!

Napíšte komentár