19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Od dnes do Česka na 24 hodín bez akýchkoľvek podmienok

Autor: Laura , Foto: FB
194626415 2956411564578098 1326315530560146237 n

Zdroj: FB

Dobrá správa pre Česko + Slovensko. Oddnes platí zásadné rozvoľnenie a zjednodušenie podmienok cestovania do Čiech pre občanov či obyvateľov Slovenska. Na 24 hodín môžete navštíviť Česko bez akýchkoľvek podmienok.

Hoci je Slovensko na českom „pandemickom semafore“ naďalej červené, oddnes platia nové pravidlá vstupu osôb na územie ČR podľa včera (31. 5.) aktualizovaného Ochranného opatrenia českého rezortu zdravotníctva. Z neho vyplývajú pre občanov Slovenska viaceré výhody pri vstupe do Česka. 

Ak dĺžka pobytu v ČR nebude dlhšia ako 24 hodín, môžu cestovať bez vyplnenia online príjazdového formulára aj bez povinnosti absolvovať po príchode do ČR izoláciu a PCR test. V takomto prípade je možné cestovať aj bez udania dôvodov.

OD 1. 6. 2021 MÔŽU OBČANIA SR / REZIDENTI V SR CESTOVAŤ DO ČR:

Aj za účelom turistiky, pokiaľ sa po vstupe na územie ČR preukážu:
  • národným certifikátom o vykonanom očkovaní v SR vydanom MZ SR a to už po 22 dňoch od prvej dávky vakcinácie a pred vstupom do ČR online vyplnia príjazdový formulár,
  • alebo potvrdením o prekonanom ochorení COVID-19 nie viac ako pred 180 dňami (taktiež s povinnosťou vyplniť príjazdový formulár pred vstupom),
  • alebo potvrdením o negatívnom výsledku AG testu nie staršom ako 24 hod
  • alebo potvrdením o negatívnom výsledku PCR testu nie staršom ako 72 hod vykonanom v SR a
  • pred vstupom do ČR online vyplnia príjazdový formulár; pričom po príchode do ČR musia občania SR/rezidenti SR zostať v izolácii do získania negatívneho výsledku PCR testu, ktorí musia absolvovať (na vlastné náklady) na území ČR. Povinnosť vyplniť príjazdový formulár platí v týchto prípadoch vždy.

Inými slovami, občania SR/rezidenti v SR môžu po príchode do ČR prakticky hneď absolvovať PCR test a po získaní negatívneho výsledku môžu automaticky ukončiť svoju izoláciu v ČR.  

V prípade preradenia SR na zoznam oranžových  krajín, t. j. krajín so stredným rizikom nákazy, bude platiť aj pre občanov SR/rezidentov v SR len povinnosť AG/PCR testu IBA pred vstupom do ČR. Pokiaľ ide o kategorizáciu krajín podľa stupňa rizika nákazy, Česko dlhodobo a striktne postupuje podľa údajov publikovaných ECDC.

Aktuálne informácie o podmienkach nájdete na https://reopen.europa.eu/sk/from-to/SVK/CZE
 

Napíšte komentár