26. 04. 2024 Jaroslava 13°C Polooblačno

Tipy na cyklovýlety z Patiniec

Autor: Claudinka, Sponzorovaný obsah
WHP Vyhliadkova veza

Zdroj: Wellness Hotel Patince****

Ak máte chuť na nenáročný poldenný výlet, Dunaj pre vás poskytuje ideálnu príležitosť. Z Patiniec môžete vyraziť oboma smermi – na východ aj na západ. Smerom na západ dopedálujete až do Komárna, zatiaľ čo na východe na vás čakajú malé dedinky a minimum ľudí.

Dunajská cyklotrasa alebo Eurovelo 6

Dunajská cyklotrasa patrí medzi tie najväčšie cyklistické výzvy, na aké môžete v rámci Európy naraziť. Táto trasa vedie od Atlantiku až k Čiernemu moru, pričom pretína celú Európu. Ak by ste sa ju rozhodli precestovať celú, prešli by ste 10 krajín a cestu dlhú 4632 km. Samozrejme, takýto výlet si vyžaduje dostatok času a nemalú fyzickú kondíciu. Prečo si ale nevyskúšať prejsť aspoň jej časť?

WHP Cyklotrasa

Zdroj: Wellness Hotel Patince****

Jednou z 10 krajín, ktoré táto cyklotrasa pretína, je totiž aj Slovensko. Na našom území vedie cyklotrasa od Bratislavy smerom do Budapešti, po južnom Slovensku okolo slovensko–maďarských hraníc. V Patinciach považujeme túto cyklotrasu za skvost nášho regiónu. Lužné lesy, neustála prítomnosť Dunaja, našej najväčšej rieky, a perfektne upravené cyklochodníky robia z tohto úseku Dunajskej cyklotrasy veľmi vyhľadávanú destináciu.

Z Patiniec sa vyberte východne smerom na Štúrovo a spoznajte dedinky ako Radvaň nad Dunajom, Moča či Kravany nad Dunajom zo sedadla bicykla. Táto trasa vedie po príjemnej hrádzi a zvládnu ju aj deti alebo menej zdatní cyklisti. Čo môžete cestou vidieť?

WHP Precerpavacia stanica

Zdroj: Wellness Hotel Patince****

Pri ceste do vedľajšej obce Žitava stojí historická technická pamiatka – prečerpávacia stanica Patince z roku 1897. Nájdete ju hneď vedľa hlavnej cesty. Síce sa do nej nedá vstúpiť, no aj zvonku môžete obdivovať jej vysoký komín a zachovalý stav.

WHP Pamaetnik mieru

Zdroj: Wellness Hotel Patince****

O kúsok ďalej v Žitave, ktorá je súčasťou obce Radvaň nad Dunajom, stojí pamätník uzavretia Žitavského mieru. Odhalili ho v roku 2004 pri príležitosti 400. výročia podpisu mierovej dohody, ktorá v roku 1606 ukončila pätnásťročnú vojnu medzi habsburskou monarchiou a Turkami. Pri pamätníku si môžete aj chvíľu posedieť.

WHP Hojdacka Moca

Zdroj: Wellness Hotel Patince****

 Deti aj dospelí sa potešia obrovskej hojdačke v obci Moča. Nájdete ju hneď vedľa hlavnej cesty pri potravinách Jednota. Hojdačka je verejne prístupná a zachádzka z cyklotrasy k nej je len minimálna. Okrem nej tu nájdete aj menšie detské hojdačky, ako aj možnosť posedieť si.

V obci Kravany nad Dunajom si nenechajte ujsť rozhľadňu hneď pri cyklotrase. Za pekného počasia je z nej výhľad smerom k Patinciam aj k Štúrovu. Hneď pod rozhľadňou sa nachádza vonkajšia posilňovňa a preliezky pre deti. Zdatnejší cyklisti môžu pokračovať až do Štúrova, z Kravian ich čaká ešte raz taká dlhá cesta.

Po cyklistickom výlete vám dobre padne oddych v bazénoch Wellness Hotela Patince****. Počas letných mesiacov si pre hostí pripravili zaujímavý Letný pobyt, v rámci ktorého vám každý deň pribúdajú rôzne služby: wellness & spa procedúry, športové aktivity, či špeciálne bonusy. Samozrejme nechýba celodenný animačný program pre deti aj dospelých. Termálnu vodu si užijete až v 10 vnútorných a vonkajších bazénoch a 4 tobogánoch. Viac o pobyte nájdete na www.wellnesspatince.sk.

WHP Hotel

Zdroj: Wellness Hotel Patince****

Napíšte komentár