26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Jesenné čistenie údolia rieky Slatina 2020

13.11.2020 Autor: Annie
Termín: 14.11.2020 a ďalšie Mesto:Zvolen Zdroj:stránka organizátora

124044469 2081103428688120 841396512820886956 o

Pomôžte v rámci jesennej vychádzky do prírody vyčistiť údolie rieky Slatina od naplaveného odpadu popri rieke Slatina v úseku priehrada Môťová - Slatinka.
1) Účasť je INDIVIUÁLNA - vyberte sa do prírody sami, príp. iba v rodine či malej skupine, s ktorou zdieľate domácnosť v týchto dňoch. Ak po ceste stretnete iných dobrovoľníkov, odporúčame vyhnúť sa vytváraniu skupinek - nezastavujte sa, neposedávajte spolu, nedebatujte ani sa inak nevystavujte riziku neúmyselného prenosu COVID-19! Nezdržiavajte sa v dedine Slatinka ani inde, kde je riziko stretnutí s viacerými ľuďmi.

2) Zoberte si rúško či inú ochranu tváre (nosiť rúško je povinnosť na verejných priestoroch aj v prírode - všade, kde môžete stretnúť iných ľudí!), ochranné rukavice, dezinfekčné gély na čistenie rúk. Prosíme tiež o vhodné oblečenie a obuv, zoberte si aj vodu a prípadne občerstvenie.

3) Ak pociťujete príznaky AKEJKOĽVEK respiračnej choroby - zostaňte doma a riaďte sa pokynmi, ktoré sa na túto situáciu vzťahujú.
4) Pri mostíku cez rieku Slatina (na konci priehrady Môťová, začiatku náučného chodníka) necháme v sobotu okolo 8,30 hod. v krabici vrecia na odpad. Veríme, že si ich nikto nezoberie iba na vlastnú potrebu, lebo vrecia nebude nikto strážiť ani rozdeľovať (kvôli prevencii). Zoberte si toľko vriec, koľko dokážete potom odniesť plných s odpadom do dediny Slatinka (je to cca 5 km). Pre priemerne rýchlo chodiacich ľudí je to približne hodinu a pol trvajúca vychádzka (plus samozrejme čas na návrat).

5) Môžete ísť po jednom alebo druhom brehu rieky a popri prechádzke zberať odpad. Môžete zberať iba plastové fľaše a plastový odpad, alebo zmesový odpad. V každom prípade - vrecia s odpadom musíte odniesť do dediny Slatinka, kde bude pred domom č. 32 veľký kontajner na zmesový odpad (hneď pri moste - bývalá škola). Do kontajnera vhoďte vrece so zmiešaným odpadom. Ak budete mať vrece s čisto plastovým odpadom, môžete ho nechať pri bráne budovy č. 32 - postará sa o neho dobrovoľník.

6) Ak nemôžete ísť s odpadom až do Slatinky, prípadne nazberáte odpad aj cestou späť - nenechávajte odpad len tak položený v krajine. Zoberte vrecia ho so sebou a hoďte tam, kde patria - do kontajnera na odpad vo Zvolene.

7) Dávajte pozor na Vašich štvornohých domácich miláčikov - odporúčame ich mať na vôdzke. Na chodníku sa teraz tiež pohybuje dosť ľudí, tak aby ste nemuseli riešiť psíkov, a mohli pomôcť pri čistení krajiny.
8) Táto možnosť pomôcť prírode končí v nedeľu večer o 18,00 hod. Kontajner bude odvezený v pondelok skoro ráno.

Napíšte komentár