26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Aktivity (nielen) na Deň Zeme

Autor: Laura , Foto: envipak.sk, triedime.sk, sdetmi.com
93481169 1509352492571720 2906590233912934400 n

Zdroj: pixabay.com

Každý rok 22. apríla oslavujeme Deň Zeme. Aj mimo tohto dňa sa môžeme snažiť pomôcť našej planéte. Je dobré si pripomínať, že Zem je jediná a jedinečná a mali by sme sa o ňu dobre starať. Na internete nájdete veľa videí ako je na tom naša planéta zle. No ak každý začne malou troškou (či vo väčšej miere) podnikať aktivity na jej udržanie a záchranu, určite je to lepšie ako nerobiť nič. 

Deti sú našou budúcnosťou a aj pre nich a aj s nimi by sme mali riešiť otázku životného prostredia. Mala by to byť už ich prirodzenou súčasťou, nezamýšľať sa napríklad nad tým, či recyklovať alebo nie. Odpoveď by mala byť jasná. A toto je len jeden z krokov, ktoré môžeme urobiť pre čistejšiu planétu.  

Ministerstvo životného prostredia koncom minulého roka zverejnilo kalkulačku, kde si vieme vypočítať našu osobnú uhlíkovú stopu.  Každý z nás svojou aktivitou produkuje uhlíkovú stopu. Jej veľkosť závisí od toho čo robíš, ako žiješ a ako veľa cestuješ. Táto kalkulačka ju dokáže na základe tvojich odpovedí vypočítať. Tak poďme nato! Kliknite SEM.

Ekologickú stopu si viete pozrieť aj na stránke triedime.sk - kliknite SEM.

Clip 7

Zdroj: iep.sk

Ak chceme pomôcť, môžeme začať aj takto:
1. triedenie odpadu
2. šetrenie energiou  
3. vymeniť auto za bicykel
4. kupovať výrobky z domáceho trhu

 

Pre lepšiu budúcnosť Zeme je digitálny edukačný projekt, v ktorom sa dozviete tie najdôležitejšie informácie o klimatickej zmene, ochrane životného prostredia a veľa zaujímavostí o našej planéte. Je zadarmo pre všetkých žiakov a učiteľov. Kurzy Pre lepšiu budúcnosť Zeme 1. a 2. sú určené žiakom 4.- 6. ročníka. Kurz Pre lepšiu budúcnosť Zeme 3 je určený žiakom 6.-8. ročníka.. Kliknite SEM.

 

SVETOVÝ DEŇ ZEME sa začal oslavovať v roku 1970 ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Už 50 rokov si tak pripomíname, že 22. apríl je venovaný našej planéte. 

SOSV 1200x900 DenZeme50 FB

Zdroj: olympic.sk

Vyskúšajte si s deťmi, či by si vedeli tipnúť čas rozkladu:
eko2

Zdroj: triedime.sk

Náučné video pre deti o triedení a recyklácii odpadu :

   

  Video o triedení odpadu s kvízom na konci:

 

Na stránke envipak.sk nájdete v časti Vzdelávacie materiály pracovné listy určené najmä na environmentálnu výchovu detí a mládeže, ktoré sú rozdelené do štyroch častí. Rýchlo a s prehľadom si tak môžete pozrieť, čo potrebujete alebo hľadáte. Či už sú to všeobecné informácie o triedení, rôzne zaujímavosti, praktické úlohy alebo kreatívne zadania, ktoré nekladú medze fantázii. 

envi

Zdroj: envipak.sk

 

Dážďovka Žofka a jej zážitky - pozrite si zaujímavý komiks o kompostovaní. 
Klik SEM.

 

Ak by sa chceli ešte rodiča ďalej "hrať" na učiteľov aj pre staršie deti, na stránke lepsiageografia.sk je super článok s rôznymi tipmi o klimatickej zmene - metodické príručky a materiály, s ktorými to hravo zvládnete. 

Urobte si s deťmi fotorámik a skúmajte prírodu netradične:

RAMKY2

Zdroj: sdetmi.com

 

Napíšte komentár