23. 04. 2024 Vojtech 15°C Zamračené

Rozhovor: Akú planétu tu nechajú pre seba dnešné deti?

Autor: Laura , Foto: matejzamecnik.com
M1

Zdroj: matejzamecnik.com

Dnes sa porozprávame s Matejom Zámečníkom, ktorý sa venuje písaniu detských kníh, v ktorých učí deti zaujímať sa viac o ochranu prírody. Matej sa taktiež venuje aj dobrovoľníctvu, čistí prírodu a rozhodol sa, že inšpiruje deti robiť to, čo baví aj jeho. A to pomocou pútavých príbehov.

Nemali by sa snažiť skôr dospelí zanechať tu lepšiu planétu pre ďalšie generácie?
Podľa môjho názoru by to malo ísť ruka v ruke viacgeneračne. Práve dospeláci by mali byť vzorom pre ďalšie generácie. V mnohých prípadoch nie je pre firmy prioritou šetrná výroba voči prírode. Ako príklad možno spomenúť rýchle kolekcie s novým oblečením. Ľudia majú hneď všetko a veľakrát aj celkom lacno, lebo im to trh umožní. Deti tak veľakrát kopírujú nákupné správanie svojich rodičov bez toho, aby vedeli, odkiaľ je dané oblečenie, v akých podmienkach ho vyrábali a čo sa stane so všetkým zvyšným oblečením, ktoré sa v obchodoch nepredá. A takýchto oblastí by sme mohli nájsť viac. Našťastie vzniká mnoho organizácií, ktoré podnecujú firmy k tomu, aby sa správali zodpovednejšie k prírode.

M2

Zdroj: matejzamecnik.com


Vnímajú deti súčasnú situáciu, kedy je na svete čoraz viac a viac odpadu?
Keď sa s nimi o tom rozprávam na besedách, či už v škôlkach alebo aj na základných školách, tak áno. Vedia, že sa to deje, ale nie všetci vedia, čo to pre ne bude do budúcna znamenať. A nie všetky majú záujem to zmeniť. Nie preto, lebo by sa k tomu stavali s odporom, ale skôr preto, lebo nemajú v tejto oblasti nejaké
pozitívne vzory a vybudované návyky. Preto ma vždy príjemne poteší, keď sú učiteľky v školách a škôlkach aktívne a zapájajú sa s deťmi do rôznych programov, aktivít, čítajú deťom knihy, ktoré ich majú vzdelávať v oblasti ochrany prírody. Ak vedia deti nadchnúť, ide budovanie pozitívnych návykov hravo.

Ako si môžu deti vybudovať návyky pomáhať prírode?
Najlepšie sa to naučia od ľudí, ktorí s nimi trávia najviac času. Čo sú zväčša už spomínaní učitelia alebo blízka rodina. Tie staršie deti si už hľadajú vzory a informácie samé. Momentálne kraľuje v mojom prieskume na školách povolanie Youtuber J deti ale nevedia o čom budú točiť videá, len ich to jednoducho láka. Kvitujem, keď sú Youtuberi, ktorí vedia svoje publikum aj inšpirovať a nielen zabaviť alebo im prezentovať produkty, ktoré dostanú od firiem zdarma. Preto smerovanie, ktoré dajú rodičia alebo učitelia deťom, je nesmierne dôležité pre budovanie si nových návykov.
 

M3

Zdroj: matejzamecnik.com

Prečo by sa už aj deti mali zaujímať o to, aká planéta tu pre nich ostane? 
Hlavný dôvod je ten, že na nej budú chcieť žiť. A bolo by skvelé, keby si vedeli vychutnávať krásnu, čistú prírodu. Mali dostupné zdravé potraviny, čistú vodu a všetky tie veci, ktoré sme možno doteraz brali ako samozrejmosť. Ale už aj my môžeme vidieť, že samozrejmosťou o pár rokov nebudú. 
Skvelé je, že deti dokážu inšpirovať aj dospelých. Našli by sme mnoho príkladov inšpiratívnych detí a teenagerov z rôznych kútov sveta. 



Vedel by si spomenúť aspoň jeden? 
Napríklad dievča menom Flossie, ktorá ako 9 ročná začala čistiť pláže od odpadkov a postupne sa k nej pridávali desiatky ľudí a pokračujú už niekoľko rokov. 
Zo Slovenska je to napríklad Matúš Čupka zo Zelenej hliadky, ktorý spolu s dobrovoľníkmi zo susedstva alebo priamo so zamestnancami firiem, likvidovali vo voľnom čase čierne skládky. Týchto pobočiek Zelenej hliadky je na už niekoľko po celom Slovensku a jednu sme s bratom zakladali aj v Trenčíne.



Môžu sa zapojiť do ich aktivít aj deti?
Samozrejme. Ja sa zúčastňujem týchto akcií v Trenčíne a tam sa veľakrát stane, že s rodičmi prídu aj deti a teenageri. To sú práve tí, ktorí už teraz budujú v deťoch spomínané návyky. Decká sú vždy šokované, čo všetko ľudia dokážu vyhodiť do prírody. A takisto som bol šokovaný aj ja, keď som pred niekoľkými rokmi začal spolu s kamarátmi organizovať tieto čistiace akcie.

M4

Zdroj: matejzamecnik.com


Potrebujú niečo špeciálne na takéto zbieranie odpadu? 
Nie. Niektorí si zoberú so sebou rukavice, ale väčšinou organizátori majú všetko potrebné. A nie vždy je to o zbieraní odpadkov. Často sa maľujú ploty škôlok, pripadne sa niečo, čo má slúžiť verejnosti, opraví, alebo sa zasadia na schátrané miesta kvety a stromy. Možností je veľa. Skvelé na tom je to, že sa deti pri tom učia spolupatričnosti a nezištnej pomoci iným. 


Ako inšpiruješ ty deti k tomu, aby sa zaujímali o ochranu prírody? 
Príkladom, ukázaním benefitov a príbehmi. Keď rozumne vysvetlíte dieťaťu, aké výhody budú mať činy, ktoré spraví a necháte ich uvedomiť si to, bude ich robiť s radosťou. Ja tieto príklady vsuniem do príbehu a nechám deti vžiť sa do role hlavných postáv ako napríklad postava zábudlivého ginko stromu.
Čiže podnietim deti aj viac čítať a zároveň si vyskúšať otestovať naučené veci z knižky v ich životoch.


Kde všade sa ľudia vedia dostať k tejto edukatívnej knižke?
Cez moju web stránku www.matejzamecnik.com alebo v každom dobrom kníhkupectve. Prípadne ešte na eko festivaloch alebo v zopár bez obalových obchodoch po Slovensku.


Čo inšpiruje teba v téme: ochrana prírody? 
Ľudia, ktorí majú takzvané zelené srdce. Keď sa na nich človek pozrie, vidí niečo. Niečo, čo ich robí špeciálnymi. Títo ľudia sa vyberú na prechádzku s vrecom na odpadky, prednášajú na školách o tom, ako možno nahradiť rýchle plasty a snažia sa ísť príkladom. Netreba robiť všetko na 100% dobre, stačí o kúsok lepšie. Aj takto pomôžeme prírode.

Takých ľudí človek nestretne na každom rohu. A možno je to aj dobre. Keby ich bolo veľa, tak by sa ich výnimočné činy stali všednými. A práve títo ľudia milujú prírodu a príroda miluje ich. Doslova a do písmena.

M5

Zdroj: matejzamecnik.com

 

 

Napíšte komentár