25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Park tmavej oblohy Poloniny

Autor: Zuzka
Adresa:Poloniny Telefón: - E-mail:kontakt@svetelneznecistenie.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Park tmavej oblohy v Poloninách je najtmavším miestom na Slovensku a v poradí 20. park tmavej oblohy na svete. Môžete tu sledovať nočnú oblohu nepoznačenú svetelným znečistením.

 

  • Park vznikol ako prvý na Slovensku 3. decembra 2010 a jeho patrónom je prvý slovenský kozmonaut plk. Ing. Ivan Bella

  • Bez ďalekohľadu sa dá vidieť až 2 000 hviezd. (v  mestách iba 200 a vo veľkomestách len 20). Dokonca  je tu výborne viditeľná aj mliečna dráha!

  • V Poloninách toho na nočnej oblohe uvidíte najviac, ak z lesa vyjdete na rozľahlé čistinky.

  • Prirodzená nočná tma a nočné biorytmy všetkých živých organizmov sú najmenej narušené. Aj vďaka tomu je na území národného parku mimoriadna koncentrácia ohrozených druhov rastlín, a živočíchov.

  • Špecifikom Parku tmavej oblohy Poloniny je Astronomické observatórium na Kolonickom sedle, Hlavným prístrojom observatória je Vihorlatský národný teleskop s priemerom zrkadla jeden meter. 

Poloha parku

Park tmavej oblohy sa nachádza na území Národného parku Poloniny, ktorý leží na hraniciach s Poľskom a Ukrajinou v okrese Snina v Prešovskom kraji. Je to najvýchodnejšia časť Slovenska a patrí medzi najredšie osídlené.  Parkom tmavej oblohy prechádza 49. rovnobežka.

Poslanie parku

Park tmavej oblohy Poloniny bol založený s cieľom informovať laickú a odbornú verejnosť o výnimočne zachovanom nočnom prostredí na tomto území, vzdelávať v problematike ochrany nočného životného prostredia a svetelného znečistenia, propagovať a ochraňovať prírodne tmavú nočnú oblohu.

Národný park Poloniny - sa vyznačuje veľmi malou hustotou osídlenia a zároveň je to najmenej navštevovaný Národný park na Slovensku a práve vďaka tomu je tu vizuálne znečistenie minimálne a vplyv človeka na životné prostredie minimálny. Poloniny sú ideálnym miestom na celodenné výlety. Cez deň môžete absolvovať túry a obdivovať okolitú prírodu alebo relaxovať na brehu našej najväčšej vodnej nádrže na pitnú vodu Stariny. V noci budete pozorovať oblohu.

park

Zdroj: Park tmavej oblohy Poloniny

 

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Monika 30.12.2022, 13:09

    Odporúčam toto romantické miesto

  • Mirka 11.12.2022, 23:17

    Park je fascinujúci.S vykladom este viac osvieži samotny park

  • Katarína 24.11.2021, 09:29

    Mali sme veľké očakávania, čo sa týka viditeľnosti hviezd, ale napokon bola porovnateľná s odľahlými miestami na strednom Slovensku v poliach mimo miest a dedín. Ale asi to bolo aj tým, že bolo síce jasné počasia, ale mierny opar. Hvezdáreň na Kolonickom sedle super. Navštívili sme počas dňa, ale aj tak sme si vypočuli zaujímavú prednášku a pozorovali Slnko.

  • Via 06.01.2021, 22:31

    Zaujala ma téma o škodlivosti nedostatku tmy, ktorá sa tam preberala. Poučný výlet.

  • Mária 05.12.2020, 11:36

    Najtmavšie mesto na Slovensku s minimom svetelného smogu, ideálne na nočné pozorovanie oblohy. Cez deň tu zase môžete pozorovať prekrásnu prírodu počas prechádzok okolitými lesmi.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár