16. 06. 2024 Blanka

Sadla včielka na jablonku v skanzene Vychylovka

11.08.2017 Autor: MS, Foto: kysuckemuzeum.sk
Termín: 13.08.2017 Mesto:Vychylovka Zdroj:stránka organizátora

kuchyna sladka nedela 2015 08

Príďte v nedeľu 13. augusta 2017 do Skanzenu Vychylovka na prezentačné podujatie, na ktorom je od 10.00 -15.30 hod. pripravený bohatý program s rôznymi zaujímavosťami o mede.

Chcete sa dozvedieť o vzácnom dare viac? V objekte Stanica Skanzen sa Vám predstaví Slovenská včelárska spoločnosť Jána Čajdu  z Veľkého Rovného, ktorá pre Vás pripravila prezentáciu a predaj včelích produktov. Sviatočný deň spestria návštevníkom svojim účinkovaním heligonkári z Dlhého Poľa a Veľkého Rovného. Kvalitu medu si budete môcť ochutnať  laickou degustáciou. Prezentačné podujatie spojené predajom medu a včelích produktov pripravili Žilinský samosprávny kraj, Kysucké múzeum v Čadci a Slovenska včelárska spoločnosť Jána Čajdu z Veľkého Rovného, ktorá má celoslovenskú pôsobnosť a jej podstatnú  časť tvoria včelári z bytčianskeho regiónu. 
Tešíme sa na Vašu návštevu a prajeme Vám deň plný pohody a krásnych zážitkov v Múzeu kysuckej dediny Nová Bystrica - Vychylovka.

Med má veľmi zaujímavú históriu. Patrí k tým pokladom prírody, ktoré sú jej prirodzeným produktom. Sú pôvodne produktom divých včiel a rastlinstva krajiny. Tento lahodný poklad prírody, v ktorom sa snúbia zdravotné účinky s lahodnou chuťou, priťahoval odpradávna tak človeka ako aj zvieratá a využíval sa dávno predtým ako nám o tom hovoria historické pramene. Spočiatku išlo o využívanie lesného medu z dutých stromov horských lúk. Človek však postupne našiel spôsob, ako lesné včelstvá domestifikovať. Z brtníctva, ktoré ešte v storočiach včasného stredoveku ( 5.-11. stor.) prevládalo, sa postupne stával sofistikovanejší spôsob domáceho chovu včiel, rozvíjalo sa včelárstvo s celoročnou starostlivosťou a rozširovali sa produkty z medu na rôzne účely. O tom, že využívanie medu našimi slovanskými predkami a jeho ďalšie spracovanie bolo bežnou súčasťou ich života, dokazujú i mnohé písomné záznamy z neskorších storočí po prelome letopočtov. Jedným z takýchto pre Slovanov typickým a obľúbeným nápojom bola medovina či kaša s lesným ovocím dochutená medom bola obľúbeným pokrmom zastúpených na stoloch všetkých slovanských vrstiev spoločnosti. Je teda jasné, že naši predkovia využívali med mnohorakým spôsobom už veľmi dávno a základy súčasného včelárstva majú dávnu a bohatú históriu a tradíciu, ktorá sa udržala do dnešných čias. Med, včelie produkty a starostlivosť včelárov do súčasnosti prešli stáročným vývojom.

Na Kysuciach sa takto med využíval rovnako a včelárstvo tu je doložené všeobecne od začiatku neskorého stredoveku. Jeho využitie v ľudovej strave, zvlášť počas sviatočných období, bolo a je tradičnou súčasťou kysuckej kuchyne. Produkty z medu mali vždy vysokú hodnotu a ich význam pre človeka v dnešnej dobe ešte rastie a ochrana včelstiev sa stáva neustále náročnejšou. To čo v dávnych dobách zvládala príroda, v dnešných podmienkach s veľkou námahou uskutočňujú včelári.

Napíšte komentár