29. 04. 2024 Lea 25°C Skoro jasno

Ako zariadiť detskú izbu?

Autor: MS, Foto: agatanabytok.sk, PR správa
akozariaditdetskuizbu

Zdroj: agatanabytok.sk

Dobre zariadená detská izba by mala byť rozdelená na tri zóny: spálňa, herňa a pracovňa. Posteľ, podložka na hračky a písací stôl alebo stôl by mali byť od seba oddelené. Esteticky príjemný priestor umožňuje dieťaťu rozvíjať svoje záujmy. Preto sa oplatí poznať niekoľko pravidiel pre zariadenie detskej izby, aby ste sa vyhli chybám pri vytváraní príjemného priestoru, ktorý podporuje rozvoj a je bezpečný. 

Tri zóny detskej izby 

Detská izba je jedinečný priestor na zariadenie. Príjemné a priateľské prostredie pre deti podporuje ich rozvoj, umožňuje im slobodnejšie fungovať a cítiť sa bezpečne v usporiadanom svete. Skôr než sa pustíte do zariaďovania detskej izby a zaplnenia interiéru nábytkom, je potrebné vymedziť tri funkčné oblasti. Jedna plocha by mala slúžiť na posteľ, druhá na hraciu plochu a tretia na detský písací stolík a učebné pomôcky. 

Rozdelenie miestnosti na funkčné zóny uľahčí dieťaťu osvojiť si pravidlá a prispôsobiť svoje správanie očakávaniam rodičov. Posteľ a písací stôl nie sú miestom na hranie, a keď skončíte pri stole, môžete sa presunúť na podložku a hrať sa do sýtosti. Mimochodom, venujme pozornosť celkovej estetike zariadenia, pretože od prvých rokov života dieťaťa formujeme jeho vkus. Estetické vzory v domácnosti zohrávajú dôležitú úlohu v dospelosti. 

Ktorý štýl dizajnu detskej izby si vybrať?

Štýl dizajnu závisí od vynaliezavosti a vkusu rodičov, ako aj od rozpočtu, ktorý môžeme vyčleniť na zariadenie detskej izby. Pokiaľ ide o trendy, v súčasnosti je v kurze niekoľko rôznych štýlov, čo vám dáva možnosť popustiť uzdu fantázii a experimentovať s farbami a doplnkami. Jednoduchý škandinávsky štýl sa vyznačuje funkčnosťou. Tento trend je založený na prírodných materiáloch a farbách, čo vedie k tlmenému, minimalistickému efektu, ktorý oslovuje mnohých rodičov a deti. 

Škandinávskym interiérom dominuje biela a odtiene sivej, ktoré môžu byť rozbité jednou farbou, napríklad pastelovou ružovou alebo modrou. Interiéry v škandinávskom štýle sú veľmi funkčné a vďaka svojej jednoduchosti budú dobre fungovať v miestnosti, ktorú plánujeme rozdeliť na priestor na spanie, hranie a štúdium. V takýchto interiéroch dominuje prírodné drevo a bavlnené alebo ľanové tkaniny, ktoré prinášajú teplo a útulnosť. Dekorácie by mali mať svoju funkciu, napríklad dodatočný zdroj svetla, police, vešiaky a taburetky. Škandinávsky štýl je nadčasový a určite sa deťom ani rodičom rýchlo neomrzí. 

Interiér inšpirovaný rozprávkovým svetom 

Kľúčom k zariadeniu detskej izby v rozprávkovej atmosfére je vkus dieťaťa. Dievčatá milujú princezné, zvieratká, vážky a motýle. Každé dieťa má svoj vlastný vkus. Na druhej strane chlapec môže mať rád automobilové preteky, rád sa plaví na lodiach a plánuje, ako sa stane pirátom. To by mohlo byť kľúčom k zariadeniu jeho izby! V obchodoch s nábytkom nájdete množstvo nábytku a doplnkov s najrôznejšími rozprávkovými motívmi. Doplnky, ako sú vankúše s rozprávkovými postavičkami, závesy alebo posteľná bielizeň s obľúbenou postavičkou, sa dajú ľahko nájsť. V obchodoch nie je o takéto doplnky núdza. Môžeme si byť istí, že Vaše dieťa bude nadšené! Nevýhodou zariaďovania založeného na rozprávkových postavičkách je, že dieťa rastie a s pribúdajúcim vekom sa objavujú iné chute a do arény fantázie vstupujú nové postavičky. Jednoduchým spôsobom, ako dodať interiéru rozprávkový charakter, je použiť nálepky na steny a obyčajný nábytok. Obchody ich ponúkajú v najrôznejších tvaroch a veľkostiach. Dajú sa ľahko nalepiť a odlepiť, takže môžete takmer okamžite premeniť miestnosť a riadiť sa vkusom svojho dieťatka. 

Funkčnosť v detskej izbe 

Zariadenie izby by malo byť priaznivé pre rozvoj dieťaťa. Každý detail musí byť premyslený z hľadiska funkčnosti meranej z hľadiska batoľaťa. Police by mali byť vo výške dieťaťa, všetky zásuvky a skrinky by mali byť prístupné, aby sa dieťa mohlo rozvíjať samostatne. Nesťažujme deťom udržiavanie poriadku v ich izbe. Požiadavka "upratuj hračky" nech je pre batoľa jasným znamením, čo má robiť, ktoré nádoby má použiť na kocky, plyšové medvedíky alebo hry.

Pri tomto prístupe je tiež dôležité umiestniť predmety tak, aby boli pre dieťa užitočné. Napríklad knihy by mali byť umiestnené tak, aby dieťa videlo ich obaly. Rozhodnite sa pre dekorácie do detskej izby, ktoré podporia rozvoj dieťaťa. K dispozícii sú doplnky so vzdelávacou hodnotou, napríklad farebný plagát s abecedou alebo názvami stromov a vtákov. Takéto dekorácie majú dvojakú funkciu a možno ich vybrať podľa veku a záujmov dieťaťa. 

Bezpečný nábytok a príslušenstvo určené pre vaše dieťa 

Pri výbere nábytku do detskej izby dbajte na jeho stabilitu. Nemal by byť vratký ani príliš ľahký, pretože by mohlo hroziť jeho prevrátenie. Deti majú pri hre bláznivé nápady a skriňa je skvelou skrýšou.  Bezpečné materiály, laky, farby – aj tomu by sme mali venovať pozornosť pri rozhodovaní o konkrétnych modeloch nábytku pre deti. Nábytok by mal mať príslušné atesty, ktoré potvrdzujú, že pri jeho výrobe boli použité netoxické farby a laky a že hračky a vybavenie neobsahujú nebezpečné alebo príliš malé časti. Bezpečný detský nábytok by mal mať zaoblené hrany a mal by byť skonštruovaný tak, aby naň dieťa nemohlo vyliezť.

 

Napíšte komentár