27. 07. 2024 Božena 34°C Jasno

Interaktívna výstava - Vynálezy vedecká hračka

13.09.2023 Autor: Zuzka
Termín: 31.10.2023 a ďalšie Mesto:Kežmarok Zdroj:stránka organizátora

Na výstave „vynálezy – VEDECKÁ HRAČKA“ sa môže každý návštevník bez ohľadu na vek a vzdelanie do vôle pohrať s vedeckými hračkami, ktoré pri hre jednoznačným spôsobom demonštrujú alebo využívajú konkrétny prírodný alebo technický fenomén (zákonitosť, jav, úkaz, princíp...).

Interaktívna výstava je prednostne určená žiakom základných a stredných škôl a rodinám s deťmi.

Objednávky telefonicky: 052 452 41 43

KEDY:

  • od 6. septembra do 31. októbra 2023
  • pondelok - piatok, 08.30 - 16.30.

KDE:

  • Výstavná sieň Múzea v Kežmarku
  • ul. Dr. Alexandra č. 11, Kežmarok.

VSTUPNÉ:

  • dospelí - 2,00 €
  • deti, študenti, dôchodcovia, ZŤP - 1 €
  • rodinná vstupenka - dvaja dospelí a 1 - 4 deti - 4,00 €

V centre každej hracej plochy na výstave je kópia nosného patentu alebo dizajnu z príslušnej oblasti fyziky (napr. na stole kaleidoskopov patent Davida Brewstera z roku 1817).

Jednoduché opisy a obrázky vedeckých hračiek a hlavolamov nesú ochrannú známku výrobcu či distributéra a je v nich uvedená patentová značka štátu historického pôvodu či údaj o získaní hračky, resp. symbolom © je vyznačená ochrana autorským právom.

Doplnením výstavy sú kópie karikatúr na tému vynálezy, ktoré v roku 1997 zostavil prezident Medzinárodnej asociácie vynálezcovských združení IFIA Farag Moussa do publikácie Cartoonists & their inventions. Vlastnú karikatúru či iný obrázok alebo text si bude môcť v zatemnenom priestore každý nakresliť svetlom mobilu na veľkú luminiscenčnú fóliu

Návštevníkom sú k dispozícii aj info-materiály o ochrane duševného vlastníctva z Úradu priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky, v ktorom mala výstava premiéru počas Svetového dňa duševného vlastníctva v apríli 2013. Odvtedy bola v Slovenskej republike inštalovaná 16-krát.

Autorkou námetu, scenára a textov je Ing. Beata Puobišová, predsedníčka občianskeho združenia Vedecká hračka. Na realizácii výstavy spolupracovali: Ing. Klára Kováčiková, JUDr. Nadežda Halusková, Ing. Igor Kollárik, Andrej Golian, Matej Kapusta a Ing. Martin Zeleňák.

Napíšte komentár