19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Výstava: Vianočne Z depozitára

07.12.2022 Autor: Externý prispievateľ, Foto: MMB
Miesto:Stará radnica, Hlavné námestie 1 Termín: 19.01.2023 a ďalšie Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora
2212 108 Z depozitara Online 1 04

Zdroj: MMB

Elektrické svetielka na vianočný stromček z produkcie podniku Zlatokov Trenčín, závod Piešťany

História elektrického osvetlenia vianočných stromčekov sa začala nápadom Thomasa A. Edisona použiť reťaz elektrických svetielok na výzdobu ulice na Vianoce v roku 1880. O dva roky neskôr jeho priateľ Edward H. Johnson týmto spôsobom vyzdobil svoj vianočný stromček. O zdokonalenie a rozšírenie elektrického osvetlenia sa zaslúžil Albert V. Sadacca, v roku 1917 v rodinnej firme začali ponúkať pestrofarebné svetielka určené pre domácnosti. Začiatkom 20. storočia sa elektrické sviečky stali súčasťou bežnej ponuky obchodov. Vzhľadom na vysoké ceny však ešte niekoľko desaťročí boli dostupné len vyšším spoločenským triedam.

Viac zaujímavých informácií o histórii elektrických svetielok na vianočný stromček si môžete prečítať priamo v mieste inštalácie. 

Z Depozitára
Aj keď nie sú trvalo vystavené verejnosti, dokážu zaujať, prekvapiť či vzbudiť zvedavosť rovnako ako ich „slávnejší“ kolegovia v expozíciách. Zbierkové predmety uložené v depozitároch múzeí tvoria základný stavebný kameň ich činnosti a vo fonde Múzea mesta Bratislavy ich nájdete viac ako 120-tisíc. Na jeho rôznorodosť, šírku a špecifiká chce poukázať aj výstavný projekt Z depozitára, ktorý je viditeľný zvonku, z nádvoria Starej radnice. Práve tam sa pravidelne stretávame s málo známymi objektmi či dielami, ktoré pre vás vybrali naše kurátorky a kurátori.

Napíšte komentár