19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Pistoriho palác

Autor: Laura , Foto: FB Pistoriho palác, vopz.sk
Adresa:Štefánikova 25, Bratislava - Staré Mesto Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Pistoriho palác, od zaradenia v roku 2017 pod centrá kultúry a vzdelávania MČ Bratislava-Staré Mesto, slúži ako kultúrny priestor s vlastnou dramaturgiou mesačných programov, od najmenších návštevníkov až po seniorov, ale tiež ako priestor na prenájom - využitie pre externé subjekty k realizácii kultúrno-spoločenských aktivít.

Detské filmové a divadelné podujatia, výchovné koncerty pre ZŠ a SŠ, literárne / krsty kníh a čítačky/, tématicko-odborné, diskusné projekty, workshopy a semináre, hudobné komorné i vačšie projekty, divadelné podujatia pre dospelého diváka a v neposlednom rade priestor pre výstavné aktivity na obidvoch podlažiach Pistoriho paláca.

História paláca
Pistoriho palác dal v 90. rokoch 19. storočia  postaviť lekárnik židovského pôvodu Felix Pisztory ako vlastný dom a lekáreň. V tom čase bola ulica ešte len vznikajúcou mestskou triedou smerom k Uhorskej kráľovskej železnici a pozemky pre svoje paláce a vily si tu skupovali bohatí obyvatelia Prešporku.

Pisztory mal za palácom záhradu, siahajúcu až k dnešnému Slavínu, v nej pestoval liečivé byliny.

Palác je vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Spravuje ho mestská časť Bratislava-Staré Mesto.

Podľa knihy historika Tivadara Ortvaya palác vynikal vkusom a luxusom. Väčšina pôvodného vybavenia sa zachovala a vidieť ju dodnes - kovaná brána, umelecké zábradlie, balustráda, krištáľové lustre, mozaiková podlaha v schodiskovej hale a bohatá štuková výzdoba či dokonca pozlátené fresky na strope. Alegorickú maľbu, ktorá je apoteózou hudby, vytvoril Gastach v roku 1895.

Objavenie fresiek bolo veľkým prekvapením. Sčasti ich odkryli až pamiatkari približne pred siedmimi rokmi, keď tu robil výskum Mestský ústav ochrany pamiatok. Inventarizáciu viedol Alexander Németh z Pamiatkového úradu.

Nikto netušil, v akom stave stropy budú, keďže prevádzkovatelia Leninovho múzea, ktoré v Pistoriho paláci bolo od roku 1953, niektoré honosné stropy zakryli sadrokartónovými platňami a umelo znížili. Propagandistická výzdoba, vitríny a portréty tu boli až do výskumu.

Po roku 1989 začalo bočné krídlo slúžiť ako Dom zahraničných Slovákov. Tí boli posledným nájomníkom až do roku 2005. Palác potom dlhé roky chátral. Hoci sa objavili plány urobiť z neho Múzeum Vincenta Hložníka, nakoniec sa využil iba na pár dní podujatí.

V roku 2011 začala mestská časť s premenou paláca na kultúrne centrum. Pomáhalo im pri tom občianske združenie VIA CULTURA, Inštitút pre kultúrnu politiku. Spolu sa snažili palác využiť ako kultúrne a komunitné centrum pre obyvateľov i návštevníkov Bratislavy. Občianske združenie spolu
s mestskou časťou priestory paláca upratali, zbavili ho plesní a otvorili pre verejnosť.

V roku 2015 sa  mestská časť Bratislava-Staré Mesto rozhodla palác rekonštruovať - opraviť strechu, obnoviť fasády, rekonštruovať kotolňu, renovovať okná. Rekonštrukcia bola ukončená v apríli 2017. 

V paláci fungujú aj viaceré neziskové organizácie:
-          Via Cultura – stretnutia expertov, odborníkov v oblasti umenia, kultúry, kultúrnej politiky
-          Film Europe – kino – európska kinematografia, festivaly Be2Can, SCandi
-          Divadlo bez domova – divadelné predstavenia, improvizácie, festival Error
-          Stredoeurópske fórum – knižnica
-          Naše Slnko - občianske združenie

 

Napíšte komentár