20. 04. 2024 Marcel 13°C Občasný dážď

Dolné Rakúsko: cyklistický raj pre mladých aj starších

Autor: Claudinka, Sponzorovaný obsah
Adresa:Dolné Rakúsko Telefón:+ www:stránka organizátora
Hodnotenie:
Cover photo

Zdroj: Wolfgang Wutzl

Objavné cesty na bicykli

Nádherná krajina, široké, väčšinou asfaltové cyklotrasy, mierne stúpania a množstvo dobrodružstiev na ceste: na dolnorakúskych cyklotrasách radi sadajú na bicykel malí aj veľkí cyklisti.

"Cesta je cieľ", hovorí sa. Znie to dobre, ale pre cyklistické výlety s deťmi to platí len v obmedzenej miere - na konci cesty alebo na trase by malo čakať jedno alebo druhé dobrodružstvo. V cyklistickom raji Dolného Rakúska je to detská hra, pretože trasy vhodné pre rodiny vedú okolo mohutných hradov, fariem s domácimi zvieratami, vzrušujúcich múzeí alebo prírodných, kde sa môžete po horúcom dni na bicykli okúpať v osviežujúcom jazere. Pre mamu a otca je upokojujúce, že dobre značené, väčšinou rovinaté cyklotrasy sú mimo cestnej premávky. V hostincoch a občerstvovacích staniciach na trase sa deťom rýchlo doplnia zásoby energie. Náš výber niekoľkých najrozmanitejších cyklotrás:

Vždy s výhľadom na Dunaj: Zo Spitzu do Dürnsteinu a späť

Photo1

Zdroj: Niederösterreich Werbung/ Stefan Fuertbauer

Pravdepodobne najkrajších 25 kilometrov Dunajskej cyklistickej cesty zo Spitzu do Dürnsteinu je ako stvorených na zábavný rodinný cyklovýlet. V neposlednom rade aj vďaka  zážitkom na ceste: v múzeu plavby v Spitzi na Dunaji sa mladí ľudia dozvedia všetko o zaujímavej histórii historickej plavby po Dunaji počas špeciálnej prehliadky pre deti. Okolo zrúcaniny hradu Hinterhaus sa točí mnoho legiend a povestí. (Údajne tu dodnes straší!) Výlet na 1000 rokov staré opevnenie sa oplatí nielen kvôli panoramatickému výhľadu - je tu aj dokonalé miesto pre rytierske a zbojnícke hry. Medzi priam  povinné aktivity na Dunajskej cyklistickej ceste: Prevoz trajektom na druhý breh Dunaja!

Cyklotrasa Traisental: žaby, ťavy a hlavné mesto kraja

Photo2

Zdroj: Mostviertel Tourismus/weinfranz.at

Cyklotrasa Traisental vedie 111 kilometrov príjemné popri idylických terasovitých viniciach a rozľahlých poliach Mostviertlu. Dva úseky sú obzvlášť vhodné pre rodiny, pretože na ceste je takmer za každou zákrutou dobrý dôvod na oddych pre deti. Na 6 km dlhej trase okolo St. Aegyd sa oplatí navštíviť zábavné ťavie divadlo v Kernhofe. O niečo viac ako 6 km meria okruh pozdĺž rieky Traisen v St. Pöltene. Vzrušujúca objaviteľská cesta hlavným mestom spolkovej krajiny láka na návštevu Dolnorakúskeho múzea s akváriami a teráriami. Z veže Klangturm sa vám naskytne pohľad na St. Pölten z vtáčej perspektívy. Oplatí sa zastaviť aj pri Viehofnerských jazerách a presedlať z bicykla na vodný bicykel alebo veslicu. V lužnej krajine náučného chodníka Feldmühle môžete pozorovať medzi rastlinami mnohé druhy vtákov, žiab a motýľov.

Železničná cyklotrasa Türnitz: Prehliadka tunelov v Mostvierteli

Photo3

Zdroj: Mostviertel

Na železničnej cyklotrase Türnitz Bahnradweg prejdú mladí cyklisti 18 kilometrov bez premávky , za to  cez tri tunely. V tuneloch Prinztal, Moosbach alebo Dickenau sa nemusíte obávať, že by sa k vám náhle priblížil vlak - železničná trať je už dlho uzavretá. Na konci trate v Türnitzi sa nachádza najmodernejšia dolnorakúska sánkarská dráha Eibl-Jet a prírodné zážitkové kúpalisko v Türnitzi s vodným ihriskom a ihriskom na plážový volejbal, ktoré poskytujú množstvo zábavy.

Pozdĺž záplavových oblastí rieky March-Thaya: Po stopách prírody!

Photo4

Zdroj: Waldviertel Tourismus, Studio Kerschbaum

Cyklotrasa vhodná pre deti vedie v dĺžke 11 kilometrov pozdĺž záplavovej oblasti March-Thaya cez vlniace sa pšeničné polia, voňavé lúky a fascinujúci biotop lužného lesa v oblasti Weinviertel. Spoločníci na ceste v biologicky najrozmanitejšej riečnej krajine Rakúska: orly kráľovské, jelene, bociany a vzácne obojživelníky. Dospelí by si mali naplánovať dostatok prestávok, pretože na cyklotrase čakajú idylické miesta na kúpanie, detské ihriská a vyhliadkové plošiny na pozorovanie vtákov a žiab. Severná železnica umožňuje pokojnú cestu tam aj späť. Nezabudnite na ďalekohľad, plavky a piknikovú deku!

Okrem predstavených cyklistických výletov nájdete na stránke www.dolne-rakusko.info/cyklistika mnoho ďalších nápadov na výlety s deťmi na dvoch kolesách.

Napíšte komentár