19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Tradičná veľkonočná baba

Autor: Simona, Foto: sdetmi.com

IMG 20220416 170917794

Naše tradičné veľkonočné jedlo - veľkonočná baba, ktorá sa môže jesť až v sobotu, nakoľko v piatok sa dodržiava pôst od mäsa, na veľkonočnú babu si je potrebné počkať - minimálne do oslavy vzkriesenia.

Názvov tohto veľkonočného jedla, ako sme zistili, je mnoho. Pečka, baránok, kukla, ale asi najviac rozšírené je pomenovanie veľkonočná baba. Ide o slaný koláč, plný údeného, klobásky, na ktorý sa tradične tešíme po bezmäsitom dni - pôste, ktorý dodržiavame na Veľký piatok.

Ingrediencie (množstvo podľa chute a počtu hostí čo čakáte):

  • údené mäso
  • rožky alebo žemle 
  • vajcia
  • klobáska
  • petržlen, soľ, pažítka, korenie

Postup:

Dáme variť údené mäso (krkovičku, pliecko) a varíme približne 1 hodinu. Medzičasom nakrájame žemle, alebo rožky na menšie kocky (cca 2x2 cm). Rožky polejeme studeným mliekom a trochou vychladnutej vody z udeného mäsa.
Nakrájame: udené mäso, 2 ks klobásky na štvorčeky, pridáme k rožkom, pridáme nakrájanú petržlenovú vňať, pažítku, všetko premiešame.
Platí pravidlo, že koľko rožkov, toľko vajec. Žĺtka primiešame k rožkom, z bielkov vyšľaháme pevný sneh a jemne primiešame do zmesy, prípadne dosolíme. 

Vymastíme plech, navrstvíme plnku-zmes, my ľúbime babu tenšiu, tak radšej dáme na dva plechy a dáme piecť na 190 stupňov asi 20 minút (podľa sfarbenia a chuti). Podávame s kyslou uhorkou.

Dobrú chuť! 

Napíšte komentár