01. 05. 2024 Sviatok práce 25°C Jasno

Horehronské múzeum

Autor: Annie, Foto: horehronskemuzeum.sk
Adresa:Námestie gen. M. R. Štefánika 47/55, Brezno Telefón:+421 48 6112453 E-mail:muzeum@horehronskemuzeum.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Horehronské múzeum v Brezne vzniklo v roku 1960 ako vlastivedné múzeum breznianskeho okresu. Múzeum sídli v dvoch historických budovách na breznianskom námestí:

  • starej radnici (zastrešuje národopisnú expozíciu)
  • meštianskom dome (poskytuje priestor historickej expozícii).

V roku 1965 nadobudlo štatút regionálneho múzea so zameraním na históriu a národopis horného Pohronia (geograficky vymedzené územie medzi Banskou Bystricou a Telgártom, v údolí rieky Hron). Aj v súčasnosti má múzeum regionálnu pôsobnosť a prostredníctvom svojich zbierok poskytuje návštevníkom obraz o dejinách a kultúre okresov Brezno a Banská Bystrica.

Stabilné miesto v kalendári  podujatí HMB majú vianočné a veľkonočné predajné výstavy ľudovoumeleckých výrobkov. Správa múzea zahŕňa aj usadlosť breznianskeho roľníka a farbiara modrotlače na Rázusovej ulici, so vzácnou technickou pamiatkou – zariadením na úpravu textilu, dreveným mangľom na konský pohon z 1. polovice 19. storočia. Knižnica múzea s viac ako 9200 knižničnými jednotkami umožňuje záujemcom štúdium spoločensko-vednej literatúry, beletrie z tvorby regionálnych autorov, historickej tlače i štúdium materiálov zo zbierok a dokumentačných fondov múzea.

Expozície:

Národopisná expozícia s názvom „Život a kultúra ľudu na Horehroní“ sprostredkúva v niekoľkých tematických celkoch obraz tradičnej materiálnej kultúry na Horehroní – ľudové zamestnania, odievanie, bývanie, výroba. V roku 2007 bola expozícia, aj s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR, obnovená. V rámci tejto reinštalácie sa obohatili existujúce tematické celky o nové zbierkové predmety. Jej obsah sa rozšíril o samostatnú tému, ktorá je venovaná vybraným remeslám z Brezna: farbiarstvu, krajčírstvu, debnárstvu, kožušníctvu, tkáčstvu a výrobe likérov a sódovej vody.

Historická expozícia „Brezno v premenách času“ zachytáva prostredníctvom predmetov z historického zbierkového fondu múzea dejiny mesta Brezna od jeho vzniku do roku 1918. Venuje sa aj osobnostiam, ktoré svojím pôsobením ovplyvnili v tomto období brezniansku spoločnosť.

Knižnica múzea obsahuje vyše 10 000 knižných jednotiek základnej spoločenskovednej literatúry, historických tlačí a beletrie domácich – regionálnych autorov. Slúži návštevníkom na prezenčné štúdium. K dispozícii je aj učebňa, kde sa konajú prednášky a vyučovacie hodiny s možnosťou premietania dokumentárnych videozáznamov z archívu HMB.

Literárne Brezno - Martin Rázus a ďalšie literárne osobnosti mesta - stála expozícia v priestoroch evanjelickej fary v Brezne.

Ľudová mangľovňa  - ľudová etnografická expozícia regionálneho múzea v historickej radnici na Námestí gen. M. R. Štefánika č. 55/47 už viac ako štyri desaťročia ponúka pohľad na to, čo sa takmer vytratilo z reálneho života Horehronia – obraz tradičnej materiálnej kultúry – ľudový odev, pastierstvo, poľnohospodárstvo, drevorubačstvo a výrobu z dreva, tradičnú výrobu textilu, spracovanie koží a ľudovú architektúru. V roku 2007 sa jej obsah sa rozšíril o samostatnú tému, ktorá je venovaná vybraným remeslám z Brezna – farbiarstvu, krajčírstvu, debnárstvu, kožušníctvu, tkáčstvu, výrobe likérov a sódovej vody.

Otváracie hodiny:
OKTÓBER - MÁJ
  • pondelok: ZATVORENÉ
  • utorok - piatok: od 9:00 do 17:00 hod.
  • sobota - nedeľa: od 13:00 do 17:00 hod.
JÚN - SEPTEMBER
  • pondelok: ZATVORENÉ
  • utorok - piatok: od 10:00 do 18:00 hod.
  • sobota - nedeľa: od 14:00 do 18:00 hod.

Vstupné:
  • dospelý - 2 €
  • ŤZP (dospelý) žiak, študent, osoba nad 65 rokov - 1 €
  • ŤZP (žiak, študent, osoba nad 65 rokov - 50 % zľava
  • sprievodca ŤZP, dieťa do 6 rokov v sprievode rodičov - zdarma
  • rodinné vstupné (2 dospelé osoby a deti) - 5 €

Mapa: N 48° 53′ 32″ E 18° 3′ 14″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár