28. 04. 2024 Jarmila 24°C Jasno

Striedavka počas Covid 19 - Lockdown a karanténa jedného z rodičov

Autor: MS, V spolupráci
pexels tatiana syrikova 3933259

Zdroj: pexels.com

Zladiť zabehnutú a dobre fungujúcu striedavú osobnú starostlivosť je pre oboch rodičova ich deti veľmi náročné, zvlášť v tomto náročnom období pandémie Covid-19, keď do života mnohých z nás vstúpila karanténa a lockdown.

Ako nastaviť striedavku počas pandémie tak, aby netrpelo dieťa a zároveň ostali zachované pravidlá striedavky?

Čo je vlastne tá striedavka a ako funguje? 

Lockdown na striedavku nemá vplyv

Na Slovensku bol je 25.11.2021 opäť schválený núdzový stav a tzv. lockdown, a to s platnosťou od štvrtka 25.11.2021 na obdobie 90 dní. Nové pravidlá sa dotknú slobody pohybu a zasiahnu tak do života nás všetkých, bežných ľudí.

Zákaz vychádzania sa však okrem mnohých výnimiek nevzťahuje na realizáciu práva styku s dieťaťom.
Výnimka zo zákazu vychádzania, znie takto:

  • v čase od 05.00 hod. do 20.00 hod. na cestu dieťaťa a jeho sprevádzajúcej osoby za rodičom alebo osobou, ktorá má právo styku s dieťaťom, a tiež na cestu rodiča, inej oprávnenej osoby a cestu dieťaťa realizovanú v súvislosti s rozhodnutím súdu vo veci styku rodiča (či inej oprávnenej osoby) s dieťaťom pri striedavej starostlivosti alebo cestu realizovanú na účel stretnutia sa s dieťaťom po dohode rodičov a cestu späť.

Povedané jednoduchým jazykom, lockdown sa nevťahuje na realizáciu práva styku rodiča s dieťaťom a teda aj počas lockdownu sa prihliada nato, aby si rodičia dieťa striedali tak, ako to majú medzi sebou dohodnuté alebo schválené súdom.

Karanténa jedného z rodičov

Napätá situácia ohľadne striedania si dieťatka tak, ako to pekne fungovalo počas štandardného stavu,  sa môže stupňovať karanténou jedného z rodičov čo je momentálne úplne bežná situácia v mnohých rodinách. Čo robiť v prípade ak je jeden z rodičov v karanténe?

Rodič u ktorého sa dieťa nachádza, by mal vnímať zložitosť situácie a povinnú karanténu druhého rodiča a neohroziť tak zdravie dieťaťa. V takomto prípade je namieste, aby rodič, u ktorého dieťa je v opatere, umožnil druhému rodičovi (ten, ktorý je v povinnej karanténe) iný, ako osobný kontakt napr. prostredníctvom mobilných aplikácii alebo telefónneho rozhovoru. Rozumní rodičia, po uplynutí karantény, druhému rodičovi umožnia tzv. nahradenie si strateného času, keď rodič v karanténe si svoje právo stretávania sa a opatery o dieťatko nemohol z objektívnych dôvodov realizovať. Hádam nikdy viac, ako teraz, sa ukazuje, že komunikácia rodičov ohľadne dieťaťa je kľúčová.

Rodičia by nemali zabúdať na to, že striedavá starostlivosť neslúži na porovnávanie ega a vzájomnú pomstu rodičov, ale na zachovanie najlepšieho záujmu detí.

>> Všetky články z rubriky Právna poradňa 


Spokojni rodicia spokojne deti. S touto odvekou pravdou pracujeme dnes a denne v nasej advokatskej kancelarii. Vieme ze rodina a praca predstavuju klucove piliere zivot nas vsetkych. Prave v ob 1

Napíšte komentár