19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Náučný chodník Kvetnica

Autor: Zuzka
Adresa:Poprad - Kvetnica Telefón:- www:stránka organizátora
Hodnotenie:
i 443721

Zdroj: poprad.sk

Kvetnica je prímestskou časťou mesta Poprad a ponúka príjemné vyžitie pre všetky vekové kategórie.

Kvetnici dominuje veľký park s jazierkom a fontánou. V parku sa nachádza aj kostol sv. Heleny a v r.  2015 bola v Kvetnici  postavená malá moderná verejne prístupná Kaplnka vzkriesenia na masíve vrchu Krížová, spolu s krížovou cestou.  Podľa historika a archeológa Munnicha  existoval nad Kvetnicou hrad. Vrch sa dodnes nazýva Zámčisko. V severnej časti sa nachádza poľovnícky zverník s chovom muflónej a diviačej zveri. 

Návštevníci Kvetnice môžu využiť 2 náučné chodníky. Náučný chodník Kvetnica a Banský náučný chodník. Náučný chodník Kvetnica je zameraný hlavne na prezentáciu lesných vegetačných stupňov Slovenska na malom území Mestských lesov Poprad. Trasa má 9 náučných zastávok s informačnými panelmi. Chodník ma šikmé zelené značenie.

Názvy informačných panelov náučného chodníka Kvetnica

  1. Kvetnica – Zámčisko

  2. Stredoveký hrad – opevnenie na Zámčisku

  3. Ochrana prírody a krajiny

  4. Bukové lesy

  5. Dubové lesy

  6. Smrekové lesy

Informačné panely v teréne nemajú ani číslovanie ani označenie názvom náučného chodníka.

Názvy informačných panelov Banského chodníka

  1. Slovenská banská cesta. História baníctva
  2. Banské diela v Kvetnici
  3. Štôlňa Strieborná
  4. Mineralógia Kvetnice
  5. Geológia Kvetnice

Informačné panely v teréne nie sú číslované a nemajú značku náučného chodníka.

Prechádzku v popradských mestských lesoch spestrí návštevníkom ďalšia novinka v podobe zvierat vyrezaných z dreva. Hlavnou témou sú lesné zvieratá, ktoré prirodzene obývajú lesy v tejto oblasti. Počas prechádzky lesnými chodníčkami budú môcť návštevníci zahliadnuť vlka, medveďa, diviaka, orla, sovu, salamandru, žabu, veveričky, muflóna, slimáka, ryby a dokonca pri starej banskej štôlni aj netopiera. Rozmiestnenie drevorezieb je naplánované tak, aby návštevníci spoznali nielen najpopulárnejšie miesta na Kvetnici, ale i odľahlejšie končiny.

AKO SA NA KVETNICU DOSTANETE?

  • individuálnou dopravou po ceste číslo I/66 – z Popradu smer Rožňava
  • Medzimestskou autobusovou linkou  – cestovný poriadok nájdete na www.cp.sk. Spoje štartujú na autobusovej stanici a prechádzajú tiež zastávkou pri OC MAX na Rožňavskej ceste
  • Bycyklom, kolobežkou, nakorčuliach - Z Popradu na Kvetnicu vedú až 2 cyklochodníky – zo sídliska Juh 3 sa priblížite ku Zverníku a zo sídliska Juh 5 dorazíte k Tancuľke. 
  • Nadšenci pešej turistiky si môžu výlet na Kvetnicu spraviť priamo z centra mesta, odkiaľ vedie zeleno značený chodník až na vrchol Zámčiska. Vzhľadom na vzdialenosť 9,5 km je potrebné na takýto presun počítať s časom cca 2,5 h jednosmerne.
Mapa rozmiestnenia drevorezieb 1 1200x848

Zdroj: visitpoprad.sk

Napíšte komentár