25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Chata pod Soliskom

Autor: Zuzka
Adresa:Solisko Telefón: +421 917 655 446 E-mail:chatasolisko@gmail.com www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Chata pod Soliskom je najmladšia vysokohorská chata vo Vysokých Tatrách a nachádza sa na južnom svahu Predného Soliska vo výške 1840 m.n.m.. 

História 

S výstavbou chaty sa začalo v roku 1943 a už v roku 1944 bolo slávnostné otvorenie útulne pre zimné obdobie. Slúžila ako úkryt pre zjazdárov pred zlým počasím. Poskytovala občerstvenie a aj ubytovanie v spoločnej nocľahárni. Jej prvým prevádzkovateľom bol František Bujak. V roku 1973 chatu prevzala Tatranská správa účelových zariadení SO ČSZT a nasledujúce roky sa na chate robili mnohé úpravy.
V roku 2003 bola chata rozmontovaná do základov a na jej mieste vybudovaná nová chata s väčšou terasou, jedálňou a väčšou kapacitou ubytovania.

Otváracie hodiny: 

Chata je otvorená celoročne. A celoročne aj poskytuje domácu stravu, nápoje, informácie a ubytovanie.  V ponuke nájdete vždy čerstvé domáce polievky, jedlá a dokonca aj koláče. Z chaty je  jedinečný výhľad na Kriváň, Podtatranskú kotlinu a Nízke Tatry. 

Trasa: 

Lanovkou: 
Pre deti môže byť lanovka malým dobrodružstvom aj pohodlnejšou alternatívou. Na Štrbské Pleso sa vyveziete autom alebo zubačkou z Tatranskej Štrby. Zo Štrbského Plesa Vás sedačková lanovka za 10 minút minút vyvezie do výšky 1840 m.n.m. kde sa nachádza chata. (Stanica lanovky sa nachádza pod skokanskými mostíkmi, pred Hotelom FIS). Od hornej stanice je chata vzdialená asi 150 metrov smerom nahor.

Pešo:
Výstup na Chatu pod Soliskom začína na Štrbskom Plese. Modrý turistický chodník začína na severnom brehu Štrbského Plesa. Ak ku plesu zamierite od hotela Patria, choďte vpravo.  Trasa je stredne náročná, zvládnu aj deti.
Výstup  na chatu trvá: 1,5 hod.

V blízkosti chaty sa nachádza turistická trasa na celoročne dostupný vrchol Predného Soliska.

chata Soliskosk

Zdroj: chatasolisko.sk

Mapa: N 49° 8′ 39″ E 20° 2′ 26″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Katarína 24.11.2022, 10:16

    Na chate sme boli aj ubytovaní, všetko bolo v poriadku, strava taká chatárska, výhľad bol naozaj nádherný. Išli sme pešo, náročné pre malé deti.

  • Ivana 13.12.2021, 07:50

    Na chatu sme sa vyviezli lanovkou, chata pôsobí udržiavane a útulne. Dá sa tam v pohode občerstviť...z terasy je pekný výhľad na štrbské pleso.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár