20. 04. 2024 Marcel 13°C Občasný dážď

Chata pri Zelenom Plese

Autor: Zuzka
Adresa:Vysoké Tatry Telefón:+421 901 767 420 E-mail:tatry@chataprizelenomplese.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Chata pri Zelenom plese je horská chata známa aj ako Brnčalka. Nachádza sa v severovýchodnej časti Vysokých Tatier, v prekrásnom prostredí na severnom brehu Zeleného plesa, ktoré patrí medzi najkrajšie plesá v Tatrách. Nad ňou sa týči Jastrabia veža.

História

Historicky prvým objektom v doline určeným pre využívanie turistami bola od roku 1876 Egidova chata, stojaca na Rakúskej poľane. Kežmarskí a belianskí pastieri ju často ničili, preto ju členovia spolku rozobrali a preniesli na breh Zeleného plesa.  Stála na severnom aj južnom brehu avšak šťastie jej neprialo. Raz ju zničila víchrica a dva krát požiare. V roku 1895 sa začala jej nová obnova a oficiálne ju slávnostne otvorili 27.8.1897. Chata dostala meno podľa arcikniežaťa Fridricha Habsburga – Fridrichova chata. Po páde monarchie sa až do roku 1950 nazývala Chatou pri Zelenom plese, kedy ju premenovali na Brnčalovu chatu  na pamiatku Alberta Brnčala, vtedajšieho predsedu Slovenského horolezeckého zväzu, ktorý zahynul pri zostupe z Jastrabej veže. Vo roku 1992, kedy sa jej názov znova zmenil na Chatu pri Zelenom plese. Zelené pleso patrí medzi najkrajšie plesá v Tatrách.

Otváracie hodiny: 

Chata pri Zelenom plese je otvorená celoročne. Ponúka bohatý výber jedál a nápojov. Chata ponúka aj ubytovanie.

Trasa:

  • Najčastejším miestom nástupu na výstup k Zelenému plesu je zástavka Biela voda, ktorá sa nachádza asi 1,5 km od Tatranských Matliarov a 3 km od Tatranskej Lomnice.
    Stojí tam autobus, ktorý chodí z Tatranskej Lomnice smerom na Ždiar alebo Lysú Poľanu. 
  • Parkovisko sa nachádza po ľavej strane hlavnej cesty.Z parkoviska vedie žlto značený turistický chodník až na chatu.
  • Z Bielej Vody na Chatu pri Zelenom plese sú to po žltej značke asi 3 hodiny. 
  • Ide o relatívne nenáročné stúpanie v pásme lesa, trasa je stredne náročná, mierne zdĺhavá, zvládnu ju deti od 6 rokov. 
chata zelene pleso

Zdroj: chataprizelenomplese.sk

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Katka 07.12.2022, 12:59

    tak toto bola jedna z najkrajších túr s malými deťmi, veľmi príjemný terén, stredná náročnosť, odmena - parená buchta na chate.

  • Peter 13.12.2021, 15:17

    Najkrajsia chata vo Vysokych Tatrach

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár