26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Hrad Lipovce

Autor: Zuzka
Adresa:Obec Lipovce Telefón:- www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Lipovský hrad, ináč nazývaný aj Zámčisko, Jazvečia hora, Varhoška. Nachádza sa pri obci Lipovce.

Hrad bol postavený začiatkom 13. storočia. Bol vybudovaný na strategickom mieste na konci výčnelku pohoria Branisko. Jeho pôvodnou funkciou hradu bolo strážiť obchodnú cestu z Prešova do Levoče. Od 14. storočia patril Abovcom, ktorí v tom čase ovládali takmer celé východné Slovensko. Neskôr viackrát zmenil majiteľov a začiatkom 18. storočia definitívne zanikol. 

V súčasnosti sa zachovali už iba zvyšky hradných múrov a základov. Patrí medzi najmenej známe a najohrozenejšie hrady v Prešovskom kraji. Nachádza sa však v atraktívnom prostredí a ponúka pekné výhľady na Lačnovskú tiesňavu.

Trasa na hrad:

Priamo k zrúcanine nevedie značený chodník. Najjednoduchší prístup k hradu Lipovce je od štátnej cesty 3421 Lipovce – Lačnov, (smer Fričovce -  oporný bod kríž) kde môžeme zaparkovať. Odtiaľ po lúke smerom popri včelínu na juh neznačenou cestičkou až k lesu na hradný vrch. 

Trasa je so stúpaním do kopca, ale vhodná pre všetky vekové kategórie.
Cesta trvá cca. 20 min.

hrad.wbl

Zdroj: hrad.wbl.sk

V blízkom okolí hradu sa nachádza niekoľko prírodných zaujímavostí. V rámci jedného celodenného výletu môžete navštíviť jaskyňu Zlá diera, Lačnovský kaňon, Kamennú Babu a samotný hrad.

Napíšte komentár