24. 04. 2024 Juraj 10°C Dážď

Bezhlavo do múzea

24.09.2020 Autor: Annie
Termín: 26.09.2020 Mesto:Banská Bystrica Zdroj:stránka organizátora
Bezhlavo do muzea1

Zdroj: ssmuzeum.sk

Stredovek patrí k obdobiam, kedy sa každý prečin, či hriech trestal pomerne tvrdo. Častokrát sa dokonca život previnilcov končil pod mečom kata. Dodnes sa zachovalo viacero príbehov, ktoré tieto udalosti zachytávajú. Vieme, že je s nimi spätá aj Banská Bystrica. Aj po tejto tematike sa rozhodlo siahnuť Stredoslovenské múzeum.

 

Stredoslovenské múzeum pokračuje vo svojej snahe pripravovať podujatia určené širokej verejnosti a predstaviť im túto inštitúciu ako zaujímavý priestor pre objavovanie histórie. Preto v poslednej dobe častejšie približuje zbierkové predmety či históriu Banskej Bystrice interaktívnym spôsobom, čo sa stretáva s pozitívnou odozvou návštevníkov.

 

Už počas nadchádzajúcej soboty 26.09. pripraví SSM interaktívne podujatie v Matejovom dome, ktoré zachytí tragické príbehy viacerých osobností. Ich spoločným menovateľom je, že skončili  takpovediac „bezhlavo“ a viažu sa k histórii mesta Banská Bystrica. Pracovníci Stredoslovenského múzea sa rozhodli ich osudy nachvíľu „oživiť“ a rozpovedia prostredníctvom nich príbehy plné smútku, irónie a zrady. Už túto sobotu sa tak návštevníci ocitnú zoči-voči katovi, Levočskej bielej pani či farárovi z Ľubietovej.

 

Počas nasledujúcich mesiacov plánuje Stredoslovenské múzeum zorganizovať aj ďalšie podujatia, prostredníctvom ktorých sa návštevníci oboznámia s našou minulosťou menej tradičným spôsobom. Už v októbri ich po expozícii Matejovho domu prevedie prvý správca múzea Karol Ivan Kiszely a v rovnaký mesiac budú môcť zažiť strašidelnú atmosféru tamojšieho prostredia vďaka nočnému čítaniu hororových poviedok.

Napíšte komentár