23. 04. 2024 Vojtech 15°C Zamračené

Eko čistenie domácnosti

Autor: Danka, Foto: pinterest.com
prostriedok pinterest

Zdroj: pinterest.com


Prinášame vám overené rady a recepty, ktoré sa zídu zaručene v každej domácnosti:)

UNIVERZÁLNY ČISTIČ Z OCTU

cistic

Zdroj: pinterest.com

Vedeli ste, že pomocou octa viete vyčistiť takmer celú domácnosť? Je trvanlivý a bez námahy odstraní mastnotu, špinu a vodný kameň. Taktiež okraje vodovodných baterií zanesené vodným kameňom - vyčistíte octom bezpracne. Okrem toho má ocot dezinfekčné účinky a ničí baktérie a zárodky. 
Použitie: Octový sprej môžete použiť na nerezové drezy, obklady, drevené a umelohmotné povrchy.

Na cca 750 ml octového čističa potrebujete:

  • 500 ml octa
  • 250 ml vody 
  • môžete pridať aj pár kvapiek éterického oleja 
  • fľašku s rozprašovačom (napr. od starého čistiaceho prostriedku)

Postup: Všetky prísady zamiešame priamo vo fľaške, pred použitím dôkladne pretrepeme.Čistič nastriekajte na znečistenú plochu a jednoducho zotrite hubkou alebo handričkou. Umytie už nie je potrebné.

AKO ODSTRÁNIŤ PRIPÁLENINY

rura

Zdroj: pinterest.com

Bežné pripáleniny na panviciach, hrncoch a v rúrach idú väčšinou odstraniť pastou z jedlej sódy. Pokiaľ by účinok tejto pasty nestačil, môžete siahnuť po silnejšej pracej sóde. Mne stačí skoro stále tá pasta z jedlej sódy:) 

1. PASTA Z JEDLEJ SÓDY
Podľa potreby zmiešajte lyžicu alebo hrnček jedlej sódy, pridajte trochu vody a zmiešajte aby vám vznikla homogénna pasta. Túto pastu z jedlej sódy naneste na znečistený povrch, nechajte krátko pôsobiť a v prípade nutnosti jednoducho vydrhnite. Opláchnite vodou a utrite do sucha. 

2. ROZTOK Z JEDLEJ SÓDY
Do pripáleného hrnca alebo panvice dajte roztok sódy v pomere jedna polievková lyžica sódy na liter vody a krátko povarte. Potom nechajte odstáť, pokiaľ pripálenina nepôjde zotrieť handričkou.

AKO NEUTRALIZOVAŤ ZÁPACH V CHLADNIČKE

soda chladnicka

Zdroj: pinterest.com

Tiež vaša chladnička nepríjemne páchne a nemáte čas ju dôkladne vyčistiť? Pomocou jedlej sódy ,môžete zápach snadno neutralizovať. Trochu prášku nasypte na malý tanierik alebo misky a postavte do chladničky. 

AKO ODVÁPNIŤ A VYČISTIŤ PRÁČKU

pracka

Zdroj: pinterest.com

Zanesenú, znečistenú a nepríjemne páchnucu práčku ide ľahko vyčistiť a odvápniť octom. 1/2 litra octa nalejte priamo do bubnu a spusťte bez prádla prací program na 60 stupňov. Ak sa bojíte, že vám práčka bude zapáchať po octe, môžte použiť kyselinu citrónovú. Nasypte 100 - 200 g kyseliny citrónovej buď do zásobníka na prací prášok, alebo priamo do bubna a pustite prací program ako pri použití octom.

AKO VYČISTIŤ ODTOKY A ZBAVIŤ ICH USADZENIN

pinterest odtok

Zdroj: pinterest.com

Ucpané odtoky v kúpeľne a v kuchyni predstavujú často sa objavujúci problém. Môže za to usadená mastnota, vlasy, mydlo, špina a zbytky ďalších látok, ktoré časom vytvoria vnútri sifonu povlak. Najjednoduchším a najšetrnejším riešením voči prírode je  starý osvedčený domáci postup - čistenie odtoku sódou (alebo jedlou sódou) a octom. 

Postup: Priamo do odtoku nasypte 4 lyžice sódy alebo jedlej sódy. Ihneď zalejte polovicou hrnčeka svetlého octu. Za intenzívneho bublania sa vytvorí biela pena. Roztok nechajte ešte dve až tri minúty pôsobiť v odtoku. Potom spláchnite veľlkým množstvom teplej vody. U nás doma čistíme odtoky už len takto:)

 

Vyskúšajte tiež:

https://www.sdetmi.com/podujatia/detail/63496/vyrobte-si-doma-praci-gel/

Napíšte komentár