25. 04. 2024 Marek 10°C Dážď

Ako sa s deťmi zahrať vonku v každom počasí

Autor: Maria Bodnarova, Foto: Pinterest, pixabay.com, sdetmi.com, shutterstock.com

Neviete, čo robiť s deťmi vonku, keď je slniečka málo a navyše je zubaté? Preliezačky a hojdačky sú studené, piesok neupravený, chladný, mokrý... My vám prinášame zopár tipov na hry, ktoré zabavia a zahrejú nielen deti, ale aj rodičov. :)

1. Zahrajte si loptové hry

Zabehajte si trocha inak - za loptou. Vezmite loptu a zakopte si futbal, alebo hokejky a menšiu loptu a vyskúšajte hokejbal, precvičíte si presnú mušku pri triafaní do bránky. Ak nemáte k dispozícii klasickú kovovú bránku, postačia vám aj kamienky či konáriky. Ak máte na ihrisku basketbalový kôš, vyskúšajte aj basketbal. Tých menších nezbedníkov môže ocko vziať na ramená a dva body za kôš budú hravo vo vrecku. :) 

soccer 698553 640

Zdroj: Pixabay

 

2. Chytajte skákaciu loptičku

Malú gumenú loptičku kúpite v ktoromkoľvek väčšom supermarkete za pár centov. Možno ani netušíte, koľko zábavy sa skrýva za chytaním malého skákacieho čuda. Vyskúšajte. :)

bouncing ball bounce ball rubber ball jumping

Zdroj: Pinterest

 

3. Zahádžte si frisbee

Lietajúci tanier vám zaručí hromadu zábavy a určite sa pri hre aj poriadne zahrejete. Vyhnite sa však príliš veternému počasiu, aby vám tanier neodvial vietor skôr, ako sa začnete hrať.

frisbee 380332 1920

Zdroj: Pixabay

4. Skúste to s bumerangom

S týmto netradičným nástrojom na ihrisku zaručene zahviezdite. Pri hádzaní treba spočiatku nabrať troška zručnosti, preto nezúfajte, ak sa vám po niekoľkých razoch nevráti späť. Užite si aj tú zábavu pri učení, mnohokrát je omnoho väčšia, ako keď sa každý hod dokonale podarí. 

bumerang

Zdroj: Pinterest

 

5. Naháňajte sa

Klasika, ktorá nikdy nezostarne. Naháňačku si môžete všelijako vylepšiť, skúste si spraviť prekážky na preskakovanie či preliezanie, vytýčte si trasu, na ktorej je dovolené sa naháňať, stanovte si limit na dĺžku pobytu v "čik-čik" domčeku. Môžete si stanoviť aj odmeny pre víťaza, hra bude o to viac motivujúca. 

adult affection baby 853408

Zdroj: Pexels

6. Púšťajte si šarkany

Jar, leto, či jeseň, šarkanovi na ročnom období nezáleží. Stačí mu len troška vetra a malý šikovníček. Rozmotajte špagátik a hor sa na púšťanie.

shutterstock 156859511

Zdroj: Shutterstock

 

7. Bicyklujte sa

Vezmite bicykle, odrážadlá či kolobežky a prevezte sa v lese, v parku alebo len tak, okolo domu. Zavolajte aj tatka či maminku a môžete si tak spraviť spoločný rodinný športový deň.

shutterstock 95194951

Zdroj: Shutterstock

 

8. Bublinkujte

Poriadne sa nadýchnite a fúkajte! Predbiehajte sa s kamarátmi, kto vyfúkne viac bubliniek, komu sa podarí najväčšia alebo ktorá najvyššie doletí. Skúste vytvoriť aj dvoj- či trojbubliny. A kto nemá bublifuk, môže bublinky chytať. :)

shutterstock 100515769

Zdroj: Shutterstock

 

9. Kreslite si na chodník

Zabaľte si do batôžka krabičku či vedierko s farebnými kriedami a pomaľujte všetky chodníky v okolí. Susedky - babky sa určite potešia krásnemu usmievavému slniečku, ružovej kvetinke, modrému autíčku či zelenému dinosaurovi...

Prezentacia1

Zdroj: marylyn

 

10. Zaskáčte si škôlku

Stačí obyčajná biela krieda alebo kresliaci kamienok, ktorými si nakreslíte si niekoľko väčších štvorcov a hor sa na skákanie! Pozor, kto sa netrafí do štvorca, vypadáva! :) Menšie detičky majú dovolené skákať aj oboma nožičkami. 

Prezentacia2

Zdroj: marylyn

 

11. Pohľadajte drevené preliezačky

Sú aj také, na ktorých vám zadoček ani ručičky neodmrznú. Poobzerajte sa po okolí, možno nájdete drevený vláčik či fantastickú pirátsku loď, na ktorú budete musieť vyliezť po vysokej lanovej stene.

Prezentacia4

Zdroj: sdetmi.com

 

12. Navarte si dobroty z prírody

Formičky na piesok nemusíte využiť len v teplých letných dňoch. Vezmite ich so sebou von a "navarte si" s deťmi niečo dobré pod zub. Použite piesok, kamienky, trávu, drievka, gaštany, kvety, šípky, oriešky, prosto čokoľvek, čo nájdete okolo seba, premiešajte paličkou a servírujte.

a2e4759f22ceb82a67843750d9a2a848

Zdroj: Pinterest


13. Urobte si prechádzku na nezvyčajné miesta

Poobzerajte sa po okolí, možno objavíte nové ihriská, tajné zákutia, pokrútené stromy... Zájdite do centra, do parku a možno nájdete aj malý lesík. Môžete vybehnúť aj k jazeru nakŕmiť rybky, kačičky či labute alebo si len tak zahádzať kamienky do vody. A ak náhodou prší, nezúfajte, oblečte si pršiplášť, gumáky, vezmite farebný dáždnik a šup popreskakovať všetky mláky na chodníkoch!

shutterstock 85611406

Zdroj: Shutterstock

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Miroslav Kralcak 28.01.2019, 18:34

    asi ste neboli na orave v zime :D

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár