25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Očami M. R. Štefánika

23.10.2019 Autor: Claudinka, Foto: FB Očami M. R. Štefánika
Miesto:Elektrárňa Piešťany Termín: 26.10.2019 Mesto:Piešťany Čas:14.00 - 19.30 hod. Zdroj:stránka organizátora
rozpravka na zemi 2019

Zdroj: FB Očami M. R. Štefánika

M. R. Štefánika vám chcú v Elektrárni Piešťany predstaviť prostredníctvom ľudí, ktorých nejakým spôsobom jeho osobnosť inšpirovala vo svojej tvorbe. Takto sa dozvieme nielen veľa zaujímavého o významnej osobnosti našich novodobých dejín, ale budeme mať možnosť pochopiť ako život a konanie M. R. Štefánika ovplyvnili nielen životy ľudí v dobe, v ktorej žil, ale aj tie naše. Tento rok bude podujatie rozprávkové, lebo nielen program ale aj fotosúťaž je na tému „Rozprávka na Zemi“.

Prvou hosťkou bude Veronika Martinková, ktorá je majsterkou písaného slova pre deti. Venuje im rozprávky, ktoré môžu počúvať v relácii Slovenského rozhlasu "Rádio Regina deťom". Veronika nám porozpráva, prečo vidíme rozprávkový príbeh v Štefánikovom živote a čo zapríčinilo, že vnímame Štefánika ako mýtickú postavu.

Vedeli ste, že v čase, keď žil M. R. Štefánik v Paríži, si za posledné peniaze zaplatil kúzelnícky kurz, kde sa naučil 18 najzaujímavejších trikov? Práve toto zvláštne umenie mu umožnilo získavať nových priateľov a kontakty, ktoré mu veľakrát pomohli v ceste za vytúženým cieľom. A zopár trikov a čarov nám príde ukázať kúzelník Jozef Talostan, ktorý sa tomuto zaujímavému remeslu venuje už od detstva.

Ďalším hosťom je cestovateľ, fotograf a filmár - Mike Satori (Vasilko Kele). Počas nakrúcania filmu “Štefánikove vlny”, bol inšpirovaný pôsobením osobnosti M. R. Štefánika na Tahiti a na ďalších ostrovoch Francúzskej Polynézie. Vo filme uvidíte krásu exotickej tahitskej prírody, jej obyvateľov, kultúru, ktorá sa značne líši od tej našej a popri tom sa dozviete o pôsobení M. R. Štefánika na ostrove. Ak sa chcete preniesť do rozprávky, tak počas tohto filmu sa vám to naozaj podarí. Neveríte? Tak sa príďte presvedčiť na vlastné oči.

Ja s udivením norím sa do vesmíru a snažím sa určiť v ňom súradnice mojej duše (M. R. Štefánik)
A vďaka Alešovi Nečasovi sa do vesmíru ponoríme aj my. Aleš spolupracuje so Slovenskou ústrednou hvezdárňou v Hurbanove v oblasti rádioastronómie so zameraním na meteory. Nenechajte si ujsť túto skvelú príležitosť a príďte sa s nami ponoriť do nočnej oblohy aj vy!

Sú dve, prvá kreslí krajšie než tá druhá a druhá píše lepšie než tá prvá. Dali svoje sily dokopy a vznikla z toho jedinečná kreslená kniha o rodákovi z Košarísk - M. R. Štefánikovi. Nina Abramovičová a Lenka Mlčúchová prídu o svojej dobrodružnej tvorbe povedať veľa zaujímavého.

Program

14:00 - 14:30 Rozprávkový kánon v životnom príbehu Štefánika – Veronika Martinková
14:30 - 15:30 Čáry máry fuk – kúzelník Jozef Talostan
15:30 - 16:00 M.R.Štefánik, kreslený príbeh rodáka z Košarísk – Lenka Mlčúchová a Nina Abramovičová
16:00 - 16:30 Vyhlásenie víťazov fotosúťaže na tému – Rozprávka na Zemi
16:30 - 17:30 Film – Štefánikove vlny – produkcia/Satori cinema
17:30 - 18:15 Cestovateľ; fotograf a filmár – Mike Satori (Vasilko Kele)
18:15 - 18:45 Malý princ a hviezdy – Aleš Nečas
18:45 - 19:30 Pozorovanie nočnej oblohy – Aleš Nečas

Napíšte komentár