19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Hasičské hobby

16.04.2019 Autor: Zuzka, Foto: tripolitana.sk
Termín: 09.06.2019 a ďalšie Mesto:Prešov Čas:- Zdroj:stránka organizátora
pozvanka 1

Zdroj: tripolitana.sk

Od 11.4.2019 - 9.6.2019  je v Krajskom múzeu v Prešove sprístupnená zaujímavá výstava s hasičskou tematikou – Hasičské hobby.
Ťažiskom výstavy sú modely hasičských áut svetových výrobcov v rôznych mierkach. Približuje začiatky nového zberateľského odboru, ktorý sa vyvinul z hračkárstva a predstavuje špeciálne firmy vyrábajúce výhradne automobilové modely určené pre zberateľov. Ich zbieranie sa stalo v mnohých krajinách druhou najrozšírenejšou záľubou po filatelii. Na výstave je prezentovaných vyše 500 exemplárov miniatúrnych modelov hasičských áut od popredných výrobcov: Yat Ming, Signature /Čina/, Matchbox, Gorgi /Anglicko/, Solido, Majorete /Francúzsko/, Schuco, Minichamps, Busch a Siku /Nemecko/, De Prado /Španielsko/, De Agostiny /Taliansko/ a i.. 

Na výstave je tiež použitý výber z jeho 2080 identifikačných nášiviek /takzvané domovenky/ zo 63 štátov celého sveta. Všetky sú vyšívané a zobrazujú znaky, erby a názvy miest a obcí a sú doplnené o lokálne hasičské symboly. Zdobia rukávy hasičských uniforiem.

Svojím zberateľským zameraním patrí výstava medzi najpríťažlivejšie a má najlepšie predpoklady osloviť všetky vekové kategórie, vrátane najmladších návštevníkov. 

Napíšte komentár