19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Výstava: Tajomný svet bábok v Bibiane

06.09.2018 Autor: Maria Bodnarova, Foto: Bibiana
Termín: 23.09.2018 a ďalšie Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora

babky

Česko-slovenský interaktívny multimediálny projekt, ktorý reaguje na zapísanie českého a slovenského bábkarstva do prestížneho Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO a zároveň na 100. výročie založenia prvej Československej republiky. 


Výstava sa svojim zameraním obraciav prvom rade na detských návštevníkov a ponúka im vstup do tajomných svetov bábok a ich príbehov. Dospelým otvára obzor do tradičnej poetiky bábkového divadla aj do poetiky jednotlivých tvorcov a ich výtvarného spracovania hlavného vyjadrovacieho prostriedku bábkového divadla – bábky a scénických objektov. Súčasťou výstavy budú aj sprievodné programy, workshopy tradičného bábkarstva, výroba bábok, videoprojekcie, tvorivé dielne pre rodiny s deťmi a divadelné predstavenia. Na sprievodných programoch sa budú podieľať autori výstavy, bábkoherci, ľudoví umelci ale aj historici a teoretici bábkarského umenia.

Projekt prinesie deťom aj dospelým umelecký i vizuálny pohľad na tradičné bábkarstvo a otvorí vstup do tajomných svetov bábok a ich príbehov. Sprievodné programy zoznámia verejnosť s tradičným bábkovým divadlom a scénografiou teoreticky. Dospelým i odbornej verejnosti poskytne pohľad do poetiky ľudového bábkarstva i jednotlivých autorov. Rozprávka nevznikla preto, aby uspávala deti, ale zobúdzala dospelých, aby deťom objasňovali chod a zákonitosti tohoto sveta. A o tom pripravovaná výstava a jej sprievodné akcie sú.

Výstava potrvá do 23. 9. 2018.

Napíšte komentár