25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Festival moruše čiernej

19.07.2018 Autor: Petula , Foto: FB
Termín: 01.09.2018 Mesto:Pukanec Zdroj:stránka organizátora

festival morus

Tento deň bude oslavou Moruše čiernej, výrobkov z nej a všetkého čo sa moruše týka.

 

Nová tradícia kočovného festivalu a oslavy jedinečného stromu, ktorý rastie len v našom regióne. Presnejšie ide o najvyšší výbežok Ipeľskej pahorkatiny, magické a históriou poznačené miesto v priestore obcí Pukanec, Devičany, Bohunice, Bátovce. Strom moruše čiernej, Morus nigra, je jedinečný vo viacerých aspektoch. Jeho prítomnosť v regióne je spájaná s viacerými udalosťami. Jeho liečivé účinky sú ospevované už od dôb rimanov. Jeho vzácnosť je dôvodom byť  hrdý a nedopustiť, aby sa zanedbávali a odstraňovali.

Festival Moruše čiernej je podujatím, ktoré má pozdvihnúť povedomie ohľadom tejto dreviny a zviditeľniť produkty, ktoré sa typicky vyrábajú, aby počas roka spríjemňovali náš život. Návštevníci budú môcť ochutnávať tieto produkty a ich zakúpením podporiť miestnych producentov.

Prvý ročník sa bude konať na historickom mieste priamo pod starobylými hradbami, pod rímsko-katolíckym kostolom sv. Mikuláša. Počas festivalu bude návštevník môcť spoznať aj miestne múzeum, navštíviť Záhradkársky dvor, kde sa bude konať prednáška o Moruši čiernej. V záhradkárskej vinotéke bude môcť návštevník ochutnať burčiak a vínko z najvyššie položených viníc na Slovensku. Počas celého dňa bude otvorená miestna zmrzlina, kde každý víkend ponúkajú skvelú morušovú zmrzlinku. Počas celého dňa budú pre návštevníka otvorené lokálne prevádzky rýchleho občerstvenia, ktoré sa všetky nachádzajú na historickom námestí v centre obce Pukanec.

Počas podujatia je pripravená aj prezentácia „Kuchárky“ zbierky receptov pokrmov pripravených z Moruše čiernej. Kuchárku predstaví autorka tejto unikátnej publikácie pani Jarmila Bátovská.

Napíšte komentár