23. 04. 2024 Vojtech 15°C Zamračené

Baťov kanál

Autor: Simona, Foto: prvaplavebna.sk
Adresa:Prístav na Baťovom kanáli, 909 01 Skalica Telefón:+421 948 99 84 10 E-mail:pristav@prvaplavebna.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Táto unikátna vodná cesta dostala oficiálne meno Baťov kanál 1. mája 2002 za účasti Tomáša Baťu ml. a obnovil sa tak ľudový názov „Baťák“. Plavebná trasa Baťovho kanála začína slovenským prístavom v Skalici a končí v ČR prístavom v Otrokoviciach. Rozmanitosť Baťovho kanála potvrdzuje jeho cezhraničná poloha, ktorá spája dva slovensko-moravské kraje plné bohatej histórie, krásnej kultúry a folklóru.

V súčasnosti má Baťov kanál 60 km, začína na Slovensku prístavom v Skalici. Na celom toku je niekoľko prístavov a prístavísk, ktoré slúžia ako zázemie pre turistov a zároveň ponúkajú turistické služby. Baťov kanál vedie čiastočne po umelo vybudovaných kanálových častiach a čiastočne po rieke Morave. Na kanáli je 13 plavebných komôr, ktoré pomáhajú prekonať výškový rozdiel 18,6 m medzi Skalicou a Otrokovicami. Plavebná hĺbka kanálu je v priemere 1,5 m.

Víkendové ukážkové plavby

Dobrodružná a náučná plavba pre všetkých, ktorí  chcú spoznať jedinečnú históriu Baťovho kanála v sprievode lodivoda. Počas plavby z prístavu Skalica sa budete plaviť po hraničnom toku Baťovho kanála do prístavu Sudoměřice, kde sa nachádza unikátne technické zariadenie Výklopník, ktoré v minulosti zohralo významnú úlohu pre firmu Baťa, ktorá po tomto kanáli prepravovala hnedé uhlie, tzv. lignit, do svojich teplární v Otrokoviciach. Typická baťovská architektúra Výklopníku a okolitých stavieb Vás prenesie späť do doby Tomáša Baťu - jedného z najlepších ekonómov a stratégov všetkých čias.

Počas plavby sa dozviete zaujímavé informácie z histórie i súčasnosti Baťovho kanála a unikátnych zariadeniach, ktoré sa na Baťovom kanáli nachádzajú a dodnes využívajú.

Plavby sa realizujú počas víkendu (sobota a nedeľa a počas sviatkov) v čase:

  • 13:00 hod.
  • 15:00 hod. 

Lístky na plavbu sa predávajú v hotovosti len v daný deň v prístave od 12.00 hod. (rezervácie vopred na tento typ plavby nie sú možné).

V prípade nutnosti čakania na najbližšiu voľnú plavbu je možné vyplniť čas prehliadkou historických pamiatok Skalice (cez víkendy od polovice mája do polovice septembra sprístupnené zdarma), zájsť na chutný obed alebo si zahrať golf.

Platba za plavby možná len v hotovosti.

Náš tip:

v prípade, že by ste sa chceli vyhnúť čakaniu na plavby alebo obsadenej kapacite plavieb, odporúčame vyskúšať si plavbu na prenajatom motorovom člne, ktorý si riadite po zaškolení sami, ak si čln rezervujete, budete ho mať pripravený na daný čas bez nutnosti čakania! Viac info o prenájme člnov nájdete v časti MOTOROVÉ ČLNY!

Cenník víkendových plavieb s lodivodom

1-hodinový program s plavbou Skalica - Sudoměřice a späť

Dospelí 6,00 €
Deti do 6 rokov 4,00 €
Rodina (2 + 1 do 6 rokov) 15,00 €
Rodina (2 + 2 do 6 rokov) 18,00 €

 

Mapa: N 48° 52′ 20″ E 17° 12′ 44″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • gpe 29.11.2022, 13:32

    Pekná prechádzka, pokiaľ nemáte rezervovanú loď, požičanie nehrozí, nikto tam nie je. Pekná udalosť je otvorenie baťového kanála.

  • GEP 06.12.2020, 21:05

    Na Batak pekná prechádzka,pokial nemáte rezervovanu lod, požičanie nehrozí,nikoho tam nenajdete, takže mate smolu, čo je velka škoda. Určite by sa dalo lepšie využiť

  • Patrícia 22.11.2019, 21:30

    Batak v Skalici je pekná prechádzka,ale pokial sa tam oficiálne nič nedeje tak sa prejdete a nič. Lod musí byt objednana dopredu. Skoda má to potenciál

  • Jana 05.01.2018, 09:14

    Batov kanál je uzasny zažitok.nielen na plavbu, ale aj na prechadzku ci bicyklovanie , kupanie. MY sme boli v lete s 2malymi detmi. Lod sme si zarezervovali vopred v Kromerizi v Cz,/ kde vysla cenovo lepšie./ na lodi sme mali vlastnu kuchynu, wc, sprchu.postele/, ale da sa vo viacerych pristavoch kanala pozicat lod, cln a plavit sa, netreba na to lodny preukaz.Po ceste je plno zastavok a v kazdom je pristavisko, kde su zvycajne aj socialne zariadenia ,bufet/restauracia ,detske ihriska a rôzne ine atrakcie pre deti.v noci spanie na lodi, pozeranie na nocne hviezdy.

  • simona v. 21.12.2017, 08:23

    velmi pekna priroda, je co na plavbe obdivovat, lodku treba rezervovat, hlavne pocas letnych prazdnin..

  • simona 15.12.2016, 15:58

    Baťov kanál bol ohromný zážitok. boli sme s dvomi malými deťmi. videli sme kačky, ktoré sme počas plavby kŕmili, cesta bola príjemná a myslím, že si plavbu zopakujeme :)

  • Kristina 21.08.2016, 19:50

    Batak je uzasny nielen na plavbu, ale aj na prechadzku ci bicyklovanie a to vsetko, samozrejme, aj s detmi. Vo viacerych pristavoch kanala je mozne si pozicat cln a plavit sa niekolko hodin az dni, staci na to vodicsky preukaz. Kazdych cca 5 km je pristavisko, kde su zvycajne aj socialne zariadenia (wc, sprchy), bufet/restauracia a detske ihriska. Mozete sa dokonca plavit aj "kanalovou" MHD s bicyklom, podla plavebneho poriadku v stanoveny cas nastupite, o par km dalej vystupite a naspat sa odbicyklujete.

  • Alex 01.12.2014, 15:07

    Krásna plavba absolvovana toto leto. Odporúčam celodenny výlet.

  • Lenka D 19.11.2014, 14:38

    Pekná príroda aj plavba loďou,či bicyklovanie alebo korčuľovanie sa

  • LuciaB 19.11.2014, 13:39

    Super výlet vhodnejší pre staršie deti, keďže plavba trvá dlhšie a najmenší by mohli mať problém obsedieť. Naopak pre školákov a aj dospelých je to určite nezabudnuteľný zážitok

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár