24. 04. 2024 Juraj 10°C Dážď

Prírodné kúpalisko Veľký Draždiak

Autor: Claudinka, Foto: spravy.pravda.sk
Adresa:Tematínska, 85105 Bratislava Telefón:0 www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Veľký Draždiak je prírodné kúpalisko v Petržalke. Vzniklo po ťažbe štrku okolo roku 1982. Nachádza sa v okrese Bratislava V. medzi Chorvátskym ramenom a areálom Nemocnice sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ulici. Jeho vodná plocha má rozlohu 13 hektárov a okrem plavcov sa tu zdržiavajú aj početné kŕdle labutí, kačiek, a iných vodných vtákov.

Problémom je elektrické vedenie veľmi vysokého napätia (110 kV), ktoré prechádza priamo nad jazerom, čo je jeden z dôvodov, prečo jazero nie je oficiálne spravované ako kúpalisko. Kúpanie v jazere je možné len na vlastné nebezpečenstvo, čo však v letných mesiacoch prevažnej väčšine obyvateľstva neprekáža. Ľudia sa tu kúpu, jazdia na vodných bicykloch a opaľujú sa. Ďalšími problémami je to, že ľudia tam kúpu psov, i keď je to zakázané, odpadky a betónové kvádre v jazere, o ktoré sa možno zraniť. Avšak deje sa čistenie jazera ochotnými občanmi Petržalky, takže s odpadkami to je čiastočne lepšie. O čistotu jazera a jeho okolia sa stará petržalská samospráva.

V roku 2006 bolo pri Veľkom Draždiaku vybudované detské ihrisko, prebieha aj ďalšia investičná výstavba v okolí a ďalšia výstavba je plánovaná.

Zo severu jazero ohraničuje areál bývalej základnej školy (dnes súkromnej vysokej školy), zo západu komplex reštaurácii a motela, z východu pôvodný lužný les a z juhu novostavba štvorhviezdičkového hotela Bonbón a ďalších budov. Vnútri areálu sa nachádza reštaurácia Kormorán a pri jazere je tiež Ústav Lekárskej Kozmetiky.

Voda v petržalskom jazere Veľký Draždiak je podľa meraní Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v júni 2013 vhodná na kúpanie. Veľký Draždiak však nie je v zozname pravidelne kontrolovaných vodných plôch, pretože nespĺňa bezpečnostné kritériá. Budú ho kontrolovať dva až trikrát za sezónu.

Aj v roku 2013 Petržalka na Veľkom Draždiaku zabezpečí vodnú záchrannú službu. Ako informovala petržalská hovorkyňa Michaela Platznerová, o bezpečnosť návštevníkov sa od 27. júna do 31. augusta od 10.00 do 19.00 h postarajú dvaja vyškolení pracovníci, ktorí budú prepojení na Integrovaný záchranný systém. Ako informovala Platznerová, vodná záchranná služba bude na označenom stanovišti, k dispozícii budú mať záchranný čln, plavčícky a záchranársky výstroj. „Aj napriek odbornému dohľadu odporúča petržalská samospráva všetkým návštevníkom Veľkého Draždiaka, aby nepreceňovali svoje schopnosti a správali sa zodpovedne a disciplinovane," upozorňuje Platznerová.

Zdroje: www.wikipedia.sk, www.spravy.pravda.sk

Mapa: N 48° 6′ 13″ E 17° 6′ 44″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Ondrej 26.12.2022, 10:16

    Pekné na prechádzku na jar je tu všade veľa medvedieho cesnaku

  • Zuzana 04.12.2018, 18:28

    bola som sa tam opalovat, ale do vody som moc nemala chut ist

  • Michal 02.09.2016, 15:54

    Totalne zniceny potencial paradneho strkoviska. cca stvrtina je uz zabrata hotelom a sukromnou nemocnicou. su tam 2 vacsie miesta, kde sa da ako tak deka rozlozit. Nikto sa o to nestara, par privilegovanych si tam zije z langosovych stankov, chyba toaleta na protilahlej strane.
    Na taketo kupanie (s rizikom chytenia dakeho ekzemu) to staci, ale ak sa da, radsej vyuzite ine stredisko.

  • Marieta hrub 13.12.2014, 07:49

    Plávať by som tam neplávala, ale na slnenie sa je to postačujúce. Keby tam bolo vstupné pravdepodobne by sa to zveľadilo...

  • Boženka 12.12.2014, 11:35

    Chodíme tam pravidelne, ale hádam každým rokom je to so službami horšie a horšie. Je mi to ľúto :( Prostredie má potenciál, len žiaľ kompetentní to zjavne nechcú využiť.

  • Lenka 25.04.2014, 21:21

    Super prostredie v zúfalo zlom stave, nevyužité možnosti, málo stravovacích zariadení - najmä v lete, nulová hygiena v soc. zariadeniach, veľká škoda, pretože je veľmi obľúbené :(

  • Lenka 29.11.2013, 21:43

    Naše obľúbené lebo máme na skok, super voda, prostredie, ale služby katastrofálne. V areáli hotela Bonbon ihrisko v zúfalom stave, zjavne udržiavané minimálne, sociálne zariadenia úplná katastrofa, radšej neísť, občerstvenie ako tak, rovnaká ponuka skoro všade, v lete totálny nátresk - beriem to ako najviac zanedbanú oddychovú zónu v Petržalke s najväčším potenciálom :o((( na veľkú škodu všetkých Petržalčanov

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár