17. 06. 2024 Adolf

Európsky týždeň mobility v Žiline

16.09.2016 Autor: MS, Foto: zilina.sk
Termín: 24.09.2016 a ďalšie Mesto:Žilina Zdroj:stránka organizátora

57d92ca1 1423692328 1

Súčasťou tohtoročnej kampane bude i uzávierka ulice Vojtecha Spanyola v úseku od svetelnej križovatky na Veľkej okružnej ulici až po križovatku ulíc Jána Reka a Republiky. Tento úsek ulice bude vo štvrtok 22. 9. 2016 uzavretý v čase od 7.00 do 17.00 hod. pre všetky motorové vozidlá, s výnimkou rezidentov bývajúcich v pešej zóne a na Pivovarskej ulici, avšak vstup bude povolený len z ulice Republiky. Dôvodom uzávierky ulice je zvýšenie povedomia občanov o tom, že mestská komunikácia neslúži len pre motorové vozidlá, ale je určená aj pre iných účastníkov cestnej premávky – cyklistov, či chodcov. Táto ulica bude v tento vyhradený čas k dispozícii „nemotorovej“ verejnosti a počas uzávierky sa ulica premení na detské „zábavisko“, koncertné miesto, či cyklistické parkovisko.
 
Po skončení akcie sa bude na uzavretej ulici konať tradičná Veľká jesenná cyklojazda so začiatkom o 17.00 hod., ktorá odštartuje z Námestia Andreja Hlinku. Cyklojazda má za cieľ upozorniť všetkých vodičov motorových vozidiel na prítomnosť cyklistov, ktorých počet sa neustále zvyšuje a sú riadnymi účastníkmi cestnej premávky. Preto je nevyhnutné rešpektovať túto skupinu účastníkov cestnej premávky a prispôsobovať im štýl jazdy v záujme ich bezpečnosti.
 
V nasledujúci deň, a to 23. septembra 2016 sa na Námestí Andreja Hlinku v Žiline uskutoční Workshop k problematike elektromobilita v mestách „E-mobility day Žilina 2016“, na ktorom bude prebiehať odborná diskusia, predstavia sa i súčasne modely elektrovozidiel značky Tesla a iných výrobcov.K dispozícii budú testovacie jazdy vybraných vozidiel, súťaže a ďalšie zaujímavosti zo sveta elektromobility.
 
Záver kampane Európskeho týždňa mobility bude opäť patriť cyklistom, a to tým najmenším. V sobotu 24. septembra 2016 sa na Detskom dopravnom ihrisku na sídlisku Vlčince uskutoční konať Cykloškola pre najmenších. Pôjde o podporné podujatie zamerané na testovanie cyklistických zručnosti a znalosti z pravidiel cestnej premávky s dôrazom na cyklodopravu, ktorého účelom je zábavnou formou predstaviť malým cyklistom, ako funguje premávka. Detské dopravné ihrisko je vybavené vodorovným aj zvislým dopravným značením a tiež svetelnou signalizáciou na križovatkách. Deti, ktoré sa zúčastnia, môžu zo strany príslušníkov mestskej polície získať vodičský preukaz mladého cyklistu a zaujímavý darček.

Napíšte komentár