29. 03. 2024 Miroslav 23°C Skoro jasno

Skanzen vo Svidníku

Autor: KatkaCh, Foto: tatra-domasa.sk
Adresa:Nad svidníckym amfiteátrom, 089 01 Svidník Telefón:+421 54 245 10 01, +421 54 245 10 03, E-mail:sekretariat-muk@snm.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Skanzeny ako múzea ľudovej architektúry v prírode sú skvelým miestom, kde možno skĺbiť pobyt v prírode so spoznávaním histórie regiónu.


Národopisná expozícia v prírode sa rozprestiera na desať hektárovej ploche a podáva návštevníkom ucelenú predstavu základných životných podmienok Rusínov a Ukrajincov na Slovensku v minulých historických obdobiach. Tu sa sústreďujú najtypickejšie pamiatky ľudovej architektúry a bývania v tejto časti Slovenska. V prenesených a zrekonštruovaných objektoch je inštalovaný typický ľudový nábytok, domáci inventár, tradičné pracovné náradie a ukážky ľudového umenia. Okrem hlavných typov obydlí sú v expozícií zastúpené aj všetky druhy tradičných hospodárskych budov: stodoly, chlievy, sýpky, senníky, pivnice, studne a ďalšie menšie stavby. Tieto objekty sú využité pre inštaláciu tradičného poľnohospodárskeho náradia - rôznych typov vozov, pluhov, brán, súsekov, košov na obilie a iného rozmanitého náčinia.

Technické a hospodárske budovy reprezentuje vodný mlynveterný mlyn, vodná píla a iné menšie objekty. Umiestnené sú pozdĺž potoka, kde sú všetky nevyhnutné podmienky pre demonštráciu ich činnosti. Z kultových stavieb sa v expozícii nachádza drevená cerkva (r. 1766) z Novej Polianky (Mergeška) s bohatou interiérovou výzdobou.

V snahe predstaviť ľudovú kultúru Rusínov a Ukrajincov na Slovensku čo najkomplexnejšie, sú v expozícii zastúpené aj najzákladnejšie spôsoby získavania obživy - poľnohospodárstvo a pastierstvo.

Národopisná expozícia v prírode podáva návštevníkom ucelenú predstavu základných životných podmienok Ukrajincov Slovenska v minulých historických obdobiach. Sústreďujú sa tu typické pamiatky ľudovej architektúry a bývania v oblasti severovýchodného Slovenska.

Otváracia doba: 


Máj – október:

pondelok – piatok od 8.30 do 18.00 h.
sobota – nedeľa od 10.00 do 18.00 h.

Zmena návštevných hodín.
V októbri je skanzen otvorený do 17.00 h.

November – apríl:
len vopred ohlásené návštevy

Jednotlivci a skupiny si objednajte svoju návštevu na  t. č.:  +421 54 245 10 01, +421 54 245 10 03

Každú prvú nedeľu v mesiaci je vstup do múzea bezplatný.

Vstupné TU.

Mapa: N 49° 18′ 15″ E 21° 34′ 26″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Eva 08.01.2023, 22:33

    Tu sme sa zastavili počas dovolenky s karavanom. Krásny skanzen, bol to zážitok. V tamojšej krčme sme si dali kávičku aj malé občerstvenie.

  • Tomáš 22.11.2020, 12:45

    Veľmi pekné múzeum ľudovej architektúry Rusínov umiestnené v nádhernom prostredí. Stretnete tu aj domáce zvieratká, ktorým sa potešia najmä deti.

  • Adriana 23.11.2019, 08:38

    Za mladi som skanzeny nemala rada. No cim som starsia, tym radsej spominam. Ked sme tam boli, dcerke som vravela, ze takto byvala moja babka, toto niekedy pouzivali. Mozno ju to rovnako nudila ako mna kedysi, ale pre mna jeto vylet do mojej mladosti.
    Je to tam velmi pekne, nadherne vyhlady, kedze je to mierne na kopci. My sme s autom vysli az hore, je tam mensie parkovisko, ale da sa parkovat aj pod strmou cestou. A momentalne sa k skanzenu dostanete cez lesopark obchadzkou, kedze opravuju most.

  • Eria 19.08.2019, 09:25

    Chýbajú informácie. Pri okienku nám pani ponúkla výhodný lístok všetky expozície, ale žiaľ nepovedala, že ostatné dve expozície sú v meste na dvoch miestach. Bola dosť neochotná a aj pokladňu otvárala neskôr, ako bolo uvedené v prevádzkových hodinách. Nebolo by na škodu keby tam mali mapku celého skanzenu s potrebnými informáciami. Ja viem keď sa jej na všetko ľudia celý deň vypytujú, že má toho dosť.
    Skanzen je krásny, prostredie úžasné. Chalupy vyzerajú autenticky, dokonca aj tie dvory. Veľmi príjemne sme boli prekvapený pri rodinke bylinkára. Zahrnuli nás informáciami o bylinkách, ponúkli na ochutnávku sirupy, ktoré vyrábajú. Boli sme spokojný a dokonca sme si sirupy kúpili aj domov. Sú výborné! Ďakujeme

  • Eva 08.07.2019, 17:11

    Musím sa pridať ku kritikom i keď veľmi nerada. Netreba veľa iba chcieť. V meste prerábajú most, dostať sa ku skanzenu bolo umenie (žiadne značenie na obchádzku, vlastne žiadne info). Pri kúpe lístkov som pani zaskočila požiadavkou na plánik areálu. Vyklonila sa z okienka a rukou ukázala tu je krčma a potom pôjdete ďalej. Ponúknuť plán areálu s jednotlivými budovami nemôže byť nákladná záležitosť. Krčma zavretá (nečudo, nikto tam nechodí, keď to nevie nájsť). Dreveničky sú nádherné, oceňujem popisky v 4 jazykoch.

  • Mironka 06.01.2018, 23:57

    Prijemne stravene popolodnie, len by to mohli viac udrziavat a nemuseli by vsade byt volne sa pohybujuce zvierata aj ich bobky. Deti sa vysantili dosyta a y starsi sme si zaspominali na rozpravania nasich starych mam.

  • Olik 29.12.2016, 22:51

    Najlepší skanzen na východnom Slovensku, bez debaty. Treba si spraviť čas a navštíviť to tam !

  • Zuzana 08.09.2016, 21:58

    Naše najväčšie sklamanie vrámci výletov tohto leta. Jednak skanzen nie je udržiavaný ako ten v Bardejove alebo S. Ľubovni, tráva nebola pokosená a na povale staršieho domu si syn všimol igelitku lidl z fľašami od piva :/ NAjhoršie však bolo, že kozy a ovce neboli priviazané, resp nejako ohradené ako v ostatných skanzenoch a pohybovali sa voľne po celom areáli, vrátane exponátov - vošli do budovy školy a pod a všade bolo od nich aj našpinené. Vyšli za nami na druhé poschodie senníku (tiež expozácia) a nemohli sme ich dostať preč, pchali sa k nám a pod. Dcéra sa ich hystericky bála, tak som s ňou, starším synom aj najmladšou dcérkou ostala tam a manžel išiel poprosiť pani pri pokladni, aby sa o to postarali. Zavolala "farmára", ktorý sa , oblečsná len v bermudách, na manžela vyrútil, že deťom neukážeme zvieratá a potom sa boja, či sa má on starať o to, aby mu nejaké deti capa neodviazali a pod a pokračujúc rusínskymi nadávkami dal tie kozy do ohrady , ktorá bola nizučká a kozy o chvíľu opäť vyskočili von. Podotýkam, že dcéra inak strach zo zvierat nemá, len potrebuje čas, aby sa osmelila a tieto kozy boli príliš dotieravé a aj mne to bolo nepríjemné. Pokazilo nám to celý výlet a nezanechalo to vo mne vôbec dobrý dojem rusínskej kultúry, ktorú mám inak rada

  • Katkarinka 24.12.2015, 20:18

    Som rodáčkou zo Svidníka a na tento krásny skanzen nedám dopustiť. Je to moja srdcovka.

  • Jano 23.12.2015, 00:25

    Krásne prostredie, navštevujeme 1x ročne. Deti sa vyšantia, unavia, trochu si zaspomíname na staré časy, pofotíme sa, pohojdáme a schladíme malinovkou :D

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár