19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Čo zažiť, vidieť a ochutnať v Terchovej

Autor: MS, Foto: sdetmi.com
Adresa: Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Untitled design

Terchová sa už dlhodobo stáva útočiskom mnohých Slovákov i cudzincov, ktorí čoraz častejšie trávia letnú či zimnú dovolenku na Slovensku.

Len dve hodinky cesty z Bratislavy a ste úplne v inom svete, obklopení krásnou prírodou a milými ľuďmi. Deti, ale aj tí starší tu majú možnosť vidieť, či zaspomínať si ako sa kedysi žilo, jedlo, zabávalo. Drevenice staršie ale i novšie, dotvárajú atmosféru celej Terchovej a hlavne v zime  menia Terchovú na rozprávkovú krajinu.

Veľkou výhodou obce je, že tu nájdete všetko pre peknú dovolenku – dobré jedlo, ubytovanie, turistiku a hory, stále živé tradície a zvyky, a aj keď prší, máte veľa možností kam sa vydať na výlet do okolia.


Jánošíkove diery

Kto nevidel skvost Terchovej nemôže povedať, že v Terchovej niekedy bol. Krásna prechádzka dierami, ktorú zvládnete i s deťmi, aj v horúcom lete, kedy je tam príjemný chládok, je už niekoľko rokov cieľom všetkých turistov v Terchovej. Cez víkend a v lete sa parkovisko pred hotelom Diery, odkiaľ sa do dier vchádza, plní autami rôznych značiek. Mnohí prejdú Dolnými a Hornými dierami a vracajú sa späť, časť z nich si trúfne aj na náročnejšiu túru na Rozsutec.

Viac informácii >>

11174534 828960030513820 1931710938587745767 o

Zdroj: facebook.com/JanosikoveDiery


Nová atrakcia v Terchovej - Minimodel Európa

V obci Terchová, okres Žilina, nájdete mini svet modelových vláčikov. Na viditeľnej ploche 53 m2 vybudovala partia nadšencov za 6 rokov modelové koľajisko, kde polovica koľajiska predstavuje Slovenskú stranu a druhá polovica predstavuje Českú stranu. Koľajisko obsahuje 7 staníc a zastávok, 2 skryté stanice a takmer 500 m koľajníc. Modelové koľajisko Minimodel Europa je umiestnené v interiéroch na 1. poschodí, nad predajňou potravín a je ideálnou atrakciou do každého počasia.

Viac informácii >>

MME 3

Zdroj: minimodeleuropa.sk


Lanovkou na Chleb a turistika po hrebeni Malej Fatry 

V Terchovej si môžete dopriať aj ten luxus, vyjsť na vrcholky hôr nie po svojich nohách ale lanovkou, ktorá premáva celoročne a zažiť tak jeden z krásnych výhľadov na Vrátňanskú dolinu. Vrcholová stanica lanovky je ideálnym východiskovým bodom pre turistiku, či prechádzku s deťmi po hrebeni. Pre menšie deti od 2 rokov je vhodná túra na Chatu pod Chlebom alebo potom túra na Veľký Kriváň, ktorá trvá cca 40 min. po hrebeni.

Viac informácii >>

WhatsApp Image 2020 07 30 at 14.26.26

Zdroj: sdetmi.com

Terchovský večer s Terchovskou muzikou v Hoteli Diery

Ak sa Vám žiada užiť si dobré tradičné jedlo a Terchovskú muziku, doprajte si Terchovský večer v hoteli Diery s 5 chodovou večerou, počas ktorej Vás bude naživo sprevádzať Terchovská muzika, ktorá je od decembra 2013 zapísaná do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO a zaručene sa zapíše aj do vašich sŕdc. Terchovský večer sa organizuje pravidelne počas celej zimnej sezóny.

3

Zdroj: sdetmi.com


Lanový park - Dino park Terchová

Ak vaše deti milujú prekonávanie prekážok a neboja sa výšok, môžu otestovať svoje sily v Lanovom parku v Terchovej neďaleko Penziónu Vršky a relaxačného centra Techovec.

46


Relaxačné centrum Terchovec

Po náročnej turistike, či cyklotúre dobre padne relax. Ten si môžete aj s deťmi dopriať v terchovskom vodnom svete, kde okrem plaveckého a detského bazéna, nájdete aj vírivku, či saunový svet a masáže. V športovej časti centra si môžete zahrať biliard, šípky, bowling či squash.

c374a37cbc289e539c67a495068eae3f


Múzeum Juraja Jánošíka

Už aj malé deti vedia, že náš slovenský hrdina Juraj Jánošík sa narodil v Terchovej. V múzeu sa počas krátkej projekcie dozviete všeličo zaujímavé zo života Jánošíka, ako aj z histórie obce.

EventImage 019798 kopia


Drevený Terchovský betlehem

Celoročnému drevenému Terchovskému betlehemu, ktorý nájdete v kostole sv. Cyrila a Metoda sa pripisuje druhé miesto, čo do veľkosti. A bezpochyby jeho zhliadnutie patrí k turistickým zážitkom. 

Untitled design 4

Zdroj: sdetmi.com


Socha Jánošíka

Terchovčania nechali zvečniť svojho hrdinu do monumentálnej oceľovej sochy, ktorá sa nachádza pri vstupe do doliny Vrátna. Autorom 7 a pol metra vysokej sochy je akademický sochár Ján Kulich. Prechádzku k nej zvládnu aj najmenšie deti. V zime sa tu deti rady bobujú a spúšťajú na sánkach.

Untitled design 5

Zdroj: sdetmi.com


Rozhľadňa Terchovské srdce s fotosrdiečkom

K turistickej atrakcii v Terchovej vedie po už existujúcom lesnom chodníku nová trasa s informačnými tabuľami, ktoré približujú faunu a flóru v Terchovskej doline. Bezbariérový chodník zabezpečí prístup aj imobilným turistom a mamičkám s deťmi. Pri rozhľadni pribudlo aj fotosrdiečko vďaka ktorému si môžete spraviť krásnu foto s výhľadom na Terchovú.

Viac informácii >>

Untitled design 3

Zdroj: sdetmi.com


Terchovský vláčik

Okrem aktívneho výletu si čaro prírody môžete vychutnať aj prostredníctvom vyhliadkovej jazdy Terchovským vláčikom. Jazdí celý rok podľa aktuálneho cestovného poriadku. 

Viac informácii tu >>

terchovsky vlacik 001

Zdroj: terchovskyvlacik.sk


Konajú sa tu rôzne obľúbené a vysoko navštevované podujatia:
  • Preteky gazdovských koní
  • Cyrilometodské dni 
  • Halušky Terchová
  • Medzinárodné stretnutie zbojníkov 
  • Jánošíkove dni 
  • Terchovský Budzogáň 

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Martina Zahoranová 03.12.2014, 10:04

    Terchová je nádherná dedina, krásna príroda všade navôkol a túra po Jánošíkových dierach je úchvatná, určite odporúčam všetkým ktorý sa tam ešte neboli pozrieť.
    Dúfam že sa tam čoskoro vrátime s rodinkou.

  • katarína 01.12.2014, 14:18

    Tak tu odporučam muzeum, kus krásnej historie. Prechádzka po dedine, plus nejaká túra k Dieram.

  • Vlasta 30.11.2014, 10:16

    Terchovu odporucam vsetkymi desiatimi. Je takmer stale preludnena, ale zaroven to svedci o atraktivnosti prostredia. Kto ma rad ludove umenie, tradicie, prirodu, turistiku...urcite je na spravnom mieste. Je tam naozaj vela atrakcii, takze ak pojdete s detmi na tyzdnovu dovolenku, v zime, ci lete, stale mate co robit.

  • Jana Babuščáková 28.11.2014, 21:35

    Terchová je zaujímavá nielen v lete kedy sa s deťmi pochodime kopce v okolí alebo hrad Strečno si samotnú kompu ale aj v zime kedy sa vylyzuju na blízkom kopci super lokalita na dovolenku s deťmi my sme tam už boli asi 5 krát a stále sme zažili niečo nové

  • Karolína 25.11.2014, 12:28

    V Terchovej sme niekoľkokrát zdolávali Jánošíkové diery a myslím, že ešte niekoľkokrát budeme. Vrelo odporúčam.

  • Lenka 19.11.2014, 13:31

    krásna príroda, do Terchovej sa radi vraciame

  • LuciaB 19.11.2014, 13:15

    Do Terchovej sa celá naša rodina veľmi rada vracia. Na svoje si prídu deti aj dospelí. Naokolo je prekrásna príroda a veľa miest vhodných na turistiku. Pre najmenších je vhodná jazda vláčikom a starších určite poteší výborná kuchyňa a romantická príroda.Vrelo odporúčam

  • Katka 25.04.2014, 23:23

    Toto miesto má svoje čaro. Kto má rad ľudovosť, drevo a výborné halušky,je tu správne! Ja som tu bola niekoľkokrát a vždy sa sem s celou mojou rodinkou radi vydáme na výlet znova. Určite si naplánujte viacdňový výlet, aby ste stihli pozrieť všetky zákutia Terchovej. Je tu toho teda naozaj dosť na výber :) Určite odporúčam :)

  • Tatiana 25.04.2014, 21:50

    Terchová je nádherná...Boli sme tam s manželom ako zamilovaný párik,ešte slobodní :-) nádherné prostredie,túra,služby...ideálne pre romantiku,odporúčam :-)

  • Aga 25.04.2014, 18:00

    Sv,Cyril sv,Metod vnučence Vás navštívili a ja tam chcem ísť tiež

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár