30. 04. 2024 Anastázia 26°C Jasno

Park zbojníka Paľa Demikáta z Klokoča

Autor: Annie
Adresa:Klokoč Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Od jesene 2023 sa nachádza v obci Klokoč novootvorený Park zbojníka Paľa Demikáta. Park nesie názov práve po tejto legendárnej osobnosti, ktorá v obci Klokoč kedysi žila.

Nový park bude prepájať históriu, prírodné zaujímavosti aj čulý podjavorský život miestnych a turistov. Návštevníci ocenia možnosť voľby trasy, môžete sa vydať popri potoku alebo druhou cestou, ktorá vás povedie popri opustenom lome. Celým parkom vás budú sprevádzať informačné tabule, trasa v dĺžke 1,6 km nie je náročná ani pre menších návštevníkov.

Na každej tabuli nájdete verše o zbojníkovi a tak má chodník svoj príbeh zložený z 5 básní. Na poslednej tabuli je stará ľudová pieseň s názvom Zabili, zabili Demikáta Paľa, úryvok z knihy a informácie o zbojníckom živote. Neskôr bude návštevníkom parku prezradený aj originálny zbojnícky recept Pochúťka zbojníka Paľa Demikáta z Klokoča. V parku nájdete aj niekoľko lavičiek, miesto na opekanie a prameň medokýšu Polom.

Najmenších návštevníkov určite poteší hojdačka, rebrík do neba, zbojnícka studnička, zbojnícka skrýša, či figurína samotného zbojníka Paľa Demikáta. Je odetá do tradičného odevu a striehne v korunách storočných smrekov. V parku na všetkých čaká aj rozprávkovo nádherná príroda či oddychové zóny.

Klokoč je obec, kde sa nachádza niekoľko minerálnych prameňov. Najznámejším je medokýš Polom – prameň, ktorý vyviera vedľa autobusovej zastávky, tu začína aj „Park zbojníka Paľa Demikáta".

Napíšte komentár