29. 04. 2024 Lea 24°C Jasno

Hrad Dobrá Niva

Autor: Annie, Foto: sdetmi.com
Adresa:Podzámčok Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Dobronivský hrad, ako sa zvykne hrad Dobrá Niva tiež nazývať, je zrúcanina gotického hradu na kopci nad severným okrajom obce Podzámčok.

Ruina hradu nachádzajúca sa v obci Podzámčok, je pozostatkom hradu "Doborniva", ktorý vznikol asi po tatárskom vpáde v druhej polovici 13. storočia ako strážny objekt. Bol centrom života až do 16. storočia, kedy panstvo hrad opustilo. Od konca 18. storočia hrad pustol, v súčastnosti je zachované iba torzo jednej steny, pôvodne dvojposchodového paláca. Zrúcanina je kultúrna pamiatka.

Hrad pozostával z dvojposchodového paláca, veže a kamenných hradieb. Vonkajšie opevnenie bolo zemné. Obranu hlbokých priekop a širokých valov, ktoré sa prstencovite rozkladali okolo kopca posilňovali aj streľbou z hradu. Hrad bol začiatkom 17. storočia už v takom zlom stave, že sa správa panstva presťahovala do novej budovy v podhradí a na hrade zostala len vojenská posádka. Zachoval sa opis z roku 1668, podľa ktorého bol hradný palác kamennou stavbou, ktorú chránili dve brány, bašta a silné opevnenie. V období renesancie viackrát menil majiteľov, najdlhšie od 1614 do 1804 ho vlastnili Esterházyovci.

Okolie hradu je pravidelne udržiavané, nájdete tu príjemné posedenie v tieni stromov i ohnisko.

Z obce Podzámčok ste na hrade za 5 minút, od hlavnej cesty Krupina-Zvolen vás sem pohodlne dovedú navigačné tabule.

Mapa: N 48° 30′ 11″ E 19° 6′ 13″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár